Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedząca24

książeczka mieszkaniowa/zapisy do spółdzielni

Polecane posty

Gość niewiedząca24

Witam Was! Całe życie mieszkałam w domu jednorodzinnym, teraz planuję się usamodzielnić i myślę o mieszkaniu w bolku, jednak kompletnie nie orientuję się jak to wygląda w praktyce. Poczytałam trochę w internecie, planuję przejść się do spółdzielni mieszkaniowej, ale póki co chciałabym aby ktoś zweryfikował, czy dobrze rozumiem sytuację :) Mam książeczkę mieszkaniową z premią gwarancyjną. Zapisuję się do spółdzielni, czekam ileś miesięcy/lat jak zwalnia się mieszkanie wpłacam jakąś kwotę (przeważnie to jest chyba % wartości mieszkania, mogę tutaj właśnie wykorzystać pieniądze z książeczki), wprowadzam się i resztę wartości mieszkania spłacam w ratach z czynszem? Przez ileś tam lat, i jak spłacę mieszkanie przechodzi na własność? Lub po iluś tam latach mieszkania po prostu mogę wykupić to mieszkanie na własność? (wtedy kwota jaką płacę jest pomniejszona o ten wkład początkowy i o te raty które były spłacane z czynszem?) Bardzo proszę osób "w temacie" o rozjaśnienie mi troszkę sytuacji :) Z góry dzięki!

Gość podnosicielka
up up up

Gość boanna
Mieszkania JUZ SIE RACZEJ NIE ZWALNIAJĄ, ponieważ prawie nie ma już mieszkań lokatorskich a pozostałe są sprzedawane i dziedziczone. Premię realizujesz przy zakupie mieszkania w banku pko BP i tam powinnas NAJPIERW zaaniesc tę książeczkę aby ci naliczyli wysokość premii i powiedzieli kiedy i w jakich warunkach zostanie ona wypłacona

Gość niewiedząca24
Nie do końca zostałam zrozumiana. Wiem jak wygląda to "od strony" banku, wiem jakie są warunki aby uzyskać pieniądze z premią gwarancyjną. Raczej chodziło mi o to co mogę zrobić w spółdzielni, zapisać się i..? Zapisywać się można tylko jak będę chciała kupować mieszkanie??