Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jmm,jk

Do kobiet- czy badacie swoje piersi co miesiac, robicie usg co rok? szczerze

Polecane posty

Gość jmm,jk

piszcie

Gość mondra kobineta
nie

szczerze to badanie piersi co miesiąc u mnie nie wchodzi w grę, bo mam po kilka guzków w każdej i nawet lekarz nie odróżni, które sa ok, a które nie tylko usg a usg kosztuje, właśnie przyszła mi ulotka, że jest superzniżka - 200 zł no, super poprostu, własnie nie wiedziałam, co zrobić z tymi pieniędzmi...

Gość macam co miesiąc
Macam co miesiąc - a jak ! (Mąż bada częściej, ale Jemu nie ufam :) ) USG piersi i cytologia co rok :D - przecież KOBIETĄ jestem :)

Gość hjhjh
oczywiscie, ze nie, jeszcze nie tak nie sfiksowalam:O

Gość macam co miesiąc
Mogę nawet wyniki przedstawić :) Choć lekarz mówi na USG - " jednolicie, aż nudno" :)

Gość A jak poznać, że coś jest nie
tak? Czy cała pierś powinna być miękka? W środku czuć normalnie jakieś twarde gruczoły?

ideałem byłaby cała miękka ale sa włókniaki, gruczolaki i torbiele, które dają sie wyczuć, ale są niegroźne albo nie dają sie wyczuć albo z niegroźnych przechodza w groźne niestety, to nie jest takie proste jak na reklamie w tv

ale węzły są powiększone w bardzo wielu przypadkach, nawet przy zwykłym katarku, nie mówiąc o jakichkolwiek stanach zapalnych

Gość gy67543
przecież usg boli i kosztuje 80 zł a nie 200

kochana, przez rok to raczysko może ci tak urosnąć, że sie nie wygrzebiesz zwłaszcza u osób młodych - rośnie bardzo szybko i możesz zejśc na raka, który urośnie ci między kolejnymi badaniami usg

usg nie boli i kosztuje 200 niestety na stronie tej firmy, o której mówię, nie ma cennika pewnie im wstyd, że tyle zdzierają, i to w "promocji"

Gość gy67543
boli jak huj, ja mdleję, drę mordę i nie znoszę tego, dlatego robiłam tylko raz 8 lat temu

Gość gy67543
ja sama nie lubię ich dotykać a co dopiero usg które naciskają

Do Ewy33 i innych pań: Regularne samobadanie piersi jest najlepszym sposobem wczesnego wykrywania zmian nowotworowych ktore gwarantuje ich wyleczenie! Nie jest przy tym istotne czy występuja jakieś muldy, zgrubienia, guzki ale czy następuje ich ZMIANA 9powikszenie bolesnosć. Samobadanie naezy przeprowadzać zwsze w tym samym dniu cyklu najlepiej zaraz po zako nczeniu @. Moim zdaniem ręczne badanie piersi przez lekarza t zawracanie głowy. P kilku miesiacach, badajac wiele pacjentek nie jeston w stanie pamietać czy dane ztwardnienie jest takie jaie bylo czy nastapiła zmiana. achęcam do obejrzenia filmu instruktazowego w jęz. polskim : http://www.rakpiersi.pl/articles,id,23.html . W pierwszym akapicie jest niebiski link do 10-minutowego filmu instruktażowego. Zajrzyjcie koniecznie!

Gość hmmm7yiuyi
ewa33 idac twoim tokiem rozumowania 1 nie warto robic usg bo kosztuje 200 zl..nie wiem skad t ceny, u mnie kosztuje 80 zl,no chyba ze chodzisz do jakiejs luksusowej kliniki 2 nie warto bo w maju usg wykaze ze wszystko ok a juz w pazdierniku bedziesz miala guza wielkosci orzecha guzy w piersiach nie rosna jak grzyby na deszczu, potrzebuja kilku ladnych lat

Gość hmmm7yiuyi
a jak juz guz urosnie szybko to rzadki przypadek, zazwyczaj rosnie wolno

Podstawa jest samobadanie. Dopiero gdy sa jakieś niepokojące przesłanki wowczas trzeba pdjąc dalsze dzilania diagnostyczne np. usg. Pamiętajmy ze im szybciej wykryty jest nowotwór tym wieksze szanse jego wyleczenia! Samobadanie nie kosztuje NIC! Tylko ok. 10minut czasu raz w cyklu. A ok. 90% przypadkow raka jest wykrywanych w ten sposób.

nie pisałam, ż enie warto jeśli kogoś stać, to jasne, że tak no i można sie wstrzelić akurat w ten czas raka, kiedy jeszcze da się z nim coś zrobić a do osoby wyżej - jeśli ma sie kilka guzków róznych w każdej piersi, to nie jest możliwe pamiętanie ich wielkości i kształtów, zeby je sobie za miesiąc porównać

taaa.. kilku lat... jasne, u osoby, której metabolizm jest juz b. wolny, to kilka lat u babci 70-letnie np. ale u młodej osoby to jest kwestia kilku miesięcy, niestety i to jest jeszcze jeden powód, kiedy nalezy sie cieszyć z tego, że przybywa nam lat ;)

Nie zgodze sie z Toba Ewo33. Przy regularnym , comiesiecznym samobadaniu kobieta zna bardzo dobrze swoje piersi i zauważalne zmiany na pewno wychwyci. Swoją drogą trudno powstrzymać mi się od pewnej refleksji: Na temat samobadania piałem już na wielu forach dla kobiet i zawsze reakcją jest sceptycyzm. Z drugiej strony kobiety potrafią CODZIENNIE poświe cać KILKADZIESIĄT minut na rózne zabiegi upiekszające. A do tego by raz w yklu pośieciły 10 minut na badanie soich piersi ktore może im uratować życie (ale też urodę) zachęcic je trudno :(

Aha.... jeszcze jedno: samobadanie nie nalezy robić częściej niz raz w cyklu. Bo wtedy zmiany są zbyt male żeby je wychwycić.