Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co i jak____

KURATOR dla nieznanego z miejsca pobytu - pomóżcie !!

Polecane posty

Czy jeśli osoba, która ma ustanowionego takiego kuratora i odsiaduje wyrok w więzieniu- może osobiście wstawić się na rozprawie w sądzie(w której to jest pozwanym) czy w tym przypadku kurator ma obowiązek wstawić się za nią ??

nikt nie wie ? :( :(

Gość może znowu jaa
Osoba, która przebywa w ZK na sprawę w Sądzie stawia się, jeśli jest wezwana przez Sąd i jeśli wyrazi na to zgodę i zapewni konwój naczelnik więzienia. W innym przypadku będzie ją reprezentował kurator, prawdopodobnie specjalnie do tej sprawy wyznaczony przez Sąd.

Gość może znowu jaa
Jeśli pozwany jest zainteresowany osobistym stawiennictwem na rozprawie, może pisemnie poinformować o tym Sąd.

Gość a ktoś cię przymusza do
musi się stawić osobiście bo będzie mieć miejsce nieważność postępowania,

Udział Kuratora w postępowaniu jeżeli jest znane miejsce pobytu pozwanego skutkuje pozbawieniem go możliwości swoich praw art.379 pkt.5 Kodeksu Postępowania Cywilnego

w tej sprawie przyszło pismo, że kuratorem musi być ktoś z rodziny pozwanego - wskazany przez powoda więc kuratorem prawdopodobnie będzie brat pozwanego - i czy w takiej sytuacji będzie miał on(brat) obowiązek wstawienia się na sprawie? i pozwany nie będzie mógł wtedy uczestniczyć w sprawie?

pozwany nie ma obowiązku stawienia się,ale musi mieć możliwość to zrobić,bez tego postępowanie jest nieważne,co inengo jakby zrezygnował ze stawiennictwa,i udzielił bratu pełnomocnictwa.Kurator dla nieznanego z miejsca pobytu co miałby robić w postępowaniu w którym miejsce pobytu pozwanego jest znane.Jeżeli wyjdzie,że jego miejsce pobytu jest znane,wyrok ten zostanie zmiażdżony w wyższej instancji,i ciebie jeszcze oskarżą,że kłamałaś,że nie wiesz gdzie jest pozwany.