Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nina666666666666666

Renta rodzinna a rezygnacja ze szkoly. Jak to jest?

Polecane posty

Gość nina666666666666666

Witam. Mam siedemnastoletnią córkę,która aktualnie chodzi do technikum. Pobieramy rente po moim zmarłym mężu. Moja córka na początku roku szkolnego musiała wybrać zaświadczenie,że chodzi do szkoly i zawiozłam je do ZUS-U. Na zaświadczeniu pisało, ze uzy się do 2014 roku. (bo to 4 letnie technikum). Chce wybrać papiery i zacząć od nowa we wrześniu, ponieważ ma problemy z nauką i w szkole. I takie moje pytanie. Skoro zaświadczenie jest doniesione to ZUS sprawdzi to,że nie chodzi do szkoły i zablokują rentę? Wie ktoś?

Gość nina666666666666666
uczy*

Gość fvdf
jesli nie bedzie sie uczyc, nie dostanie renty. i tak sprawdzaja i jesli okaze sie, ze pobierala choc nie powinna bedzie musiala wszystko zwrocic.

Gość ale po co ?
Z nowej szkoły musi wziąć nowe zaświadczenie,renta będzie przysługiwać dalej.Wiesz możesz zostawić tak jak jest ale to prędzej czy później się wyda.:)

Gość nina666666666666666
Ona chce zacząc od nowa nauke ale we wrześniu. Czyli jednak pomimo tego zaświadczenia to sprawdzają jakoś?

Gość nina666666666666666
Nie chodzi do szkoły juz około trzech tygodni i właśnie w tym tygodniu mam zamiar podjechać po papiery ale zastanawia mnie ten ZUS, co będzie z rentą.

Gość kukuluku
mogą sprawdzić. mojego kumpla tak dorwali, do tej pory im wisi kasę ;/ a nie ma obowiązku w prawie nauki do 18 lat??? najlepiej powiedzcie w Zusie, że przerywa naukę a od września na nowo dostanie i już

Gość nina666666666666666
Wolałabym,aby chodziła do szkoły. Chciałabym żeby spędzała czas z rówieśnikami,ale ona jest juz tak negatywnie nastawiona do tej szkoły,że nie pójdzie. W styczniu,gdy mówiła ze idzie chodziła na wagary. Więc pieniądze, które przeznaczałam na szkołe dla niej były poprostu 'wyrzucane w błoto'.

Gość adi_P
Niestety ZUS dostanie informacje ze szkoły ze twoja córka zrezygnowała nauki wtedy ZUS wstrzyma wypłacanie renty rodzinnej jesli bedzie pobierała dalej rente a nie bedzie uczniem tej szkoły bedzie musiała zwrócic to co nieprawnie pobierała jak pójdzie do nowej szkoły wezmie zaswiadczenie tej szkoły ze uczy sie wtedy ZUS ponownie bedzie wypłacał rente rodzinną

Gość ewelinaaaaaaaaaaaaaa
ZUS napewno to sprawdzi i będziesz musiała spłacać

Gość lepiej przekonaj
ją aby chodzila do szkoly,jeżeli chce otrzymywać pieniądze.

Gość ale po co ?
renta po zmarłym przysługuje do 26r/z najdłużej ...tak samo jak alimenty pod warunkiem ,ze dziecko nie jest w stanie samo sie utrzymać. Miałam podobną sytuację wiec coś o tym wiem. Do września niech ma to zaświadczenie co jest z technikum Później niech weźmie z nowej szkoły i doniesiesz.

Gość nina666666666666666
czyli to zaswiadczenie ktore jest z technikum bedzie wazne do wrzesnia i renta będzie przychodzic normalnie jak co miesiąc?

Gość thtraha
nie,rente dostaje sie do 16r.z. chyba ze sie uczy to do 25 (lub 26 jesli zostal ostatni rok nauki) wiec zaswiadczenie musi miec, zreszta qrva po wpisaniu "renta rodzinna zus" do googli to jest peirwszy wynik :o

Gość same głupie pindy
szkoła nie wysyła informacji do Zusu, ale jak we wrześniu dostarczysz zaświadczenie z innej szkoły, to wtedy na pewno ZUS sam sprawdzi kiedy była rezygnacja z poprzedniej właśnie dlatego żeby się nie okazało że pobierała a nie powinna. Więc masz 2 wyjścia, ale dobrowolnie od razu zgłosic i zawieszą rente do czasu dostarczenia aktualnego zaświadczenia, albo czekac i oddawac potem. A poza tym nim oni to sprawdzą, nim Ci wyślą pismo to będzie grudzień i będziesz musiała z odsetkami oddac. Jeżeli rezygnacja nastąpi do 31 maja, to zawieszają rente, a jeśli po 1 czerwca to renta należy się do września. Wiem bo miałam taką samą sytuacje.

Gość gość
no dobrze , ja mam tak :syn przerwal nauke w styczniu , wzial papiery ze szkoly i zapisal sie do innej , tyle , ze od wrzesnia , ale zasw , ze jest juz uczniem danej szkoly dostal,czy w takim razie renta sie nie nalezy? moze ktos wie , pozdrawiam :

Gość gość
Ja nie chodziłam do szkoły półtora roku szkoła wysłała do Zusu powiadomienie a teraz im lecę 18500 z ocetkami masakra!

Gość gość
czyli była szkoła cię wkopała? i zus przez 1,5 roku się nie dopatrzył?... niezły bajzel mają.

Gość gość
jeżeli spełniasz warunki jako wdowa do rety rodzinnej po mężu to na czas przerwania nauki u córki wypłacą tobie jej część, ale będzie to 85% obecnego świadczenia

Gość NOVARADOM
NOVA Centrum Edukacyjne w Radomiu Zaprasza do ZAPISÓW. Rekrutacja na Semestry Jesienne jeszcze trwa. Nie zwlekaj dołącz do grupy i rozpocznij naukę. Otrzymasz legitymację uprawniająca do zniżek oraz zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły uprawniające do uzyskania renty ZUS Zapisy Trwają do 19.11.2017!!!! !www.nova.edu.pl

Gość NOVA Centrum Edukacyjne LUBLIN
NOVA Centrum Edukacyjne Oddział Lublin zaprasza do zapisu. Rekrutacja nadal trwa. Ostatnie miejsca w grupach. Posiadamy bezpłatne kierunki w Policealnej Szkole Zawodowej, m.in. Technik Informatyk, Technik Administracji, Technik Rachunkowości, Technik BHP, a także Technik Usług Kosmetycznych. Uwaga!!! Wydajemy zaświadczenia do KRUS, ZUS, a także legitymacje!!! Zapraszamy także na kierunki roczne w Policealnej Szkole Promocji Kadr!! Instruktor Fitness, Specjalista fizjoterapii, Asystent Nauczyciela Przedszkola i wiele innych! Więcej informacji na stronie www.nova.edu.pl Nasz Adres: Krakowskie Przedmieście 57/3, 20-076 Lublin

Gość gość
ZGARNIJ zniżki w komunikacji miejskiej, PKP, PKS, KINO, BAR, BASEN itp ! Zapisz się do naszej szkoły a otrzymasz legitymację lub potrzebne zaświadczenia do ZUS-u, MOP-su, zakładu pracy. Z nami same korzyści ! Rabaty u partnerów handlowych, zajęcia w centrum, własne pracownie, wykwalifikowana kadra! Ciekawe zajęcia i odpowiednie podejście do słuchacza! Co najważniejsze – BARDZO WYSOKA ZDAWALNOŚĆ EGZAMINÓW! Zacznij naukę już dziś! Zapraszamy do sekretariatu NOVA Centrum Edukacyjne przy ul.Dworcowej 39/1, czynnego od poniedziałku do piątku, w godzinach 10:00 - 18:00. Kontakt możliwy także pod nr telefonu - 883070678, 683070678, lub za pośrednictwem naszej strony internetowej - www.nova.edu.pl Czekamy właśnie na Ciebie!