Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka Marysi

Dałam córce na imię Maria i co się okazuje

Polecane posty

Gość matka Marysi

Moja córka Marysia, chodzi do pierwszej klasy liceum. Dziś dowiedziałam się, że odkąd poszła do nowej szkoły używa imienia Justyna i tak zwracają się do niej koleżanki ze szkoły. Jedynie te osoby, które znały ją przedtem zwracają się do niej po dawnemu Marysia lub Maryśka, ale i tak ona prosi, by mówić do niej Justyna. Wiem, że często są tu tematy o imionach i budzą duże zainteresowanie. Czy imieniem Maria naprawdę skrzywdziłam dziecko? Moja córka twierdzi, że to imię kojarzy się jej z radiem Maryja (akurat o tym najwięcej myślałam kiedy się rodziła) z matką boską, a poza takimi świętojebliwymi (to jej słowa) skojarzeniami ma też skojarzenia z sierotką Marysią oraz ze służącymi do których się woła "Mario podaj ścierkę". Po namyśle stwierdziłam, że w końcu nie stała się żadna tragedia, jeśli ma być jej z tym lepiej, że wołają na nią Justyna, to nic w tym złego. Tylko mi trochę przykro, bo nadając imię, sądziłam, że jest piękne i że będzie z niego dumna.

Gość La_parófka
jakie byś nie dala i tak by grymasiła:D

Gość malutka alutkaa
mnie się bardzo podoba imię Justyna, powiedz jej to co powiedziałaś nam, może zrozumie.

Gość ,,,..,,,
Moja córka 23-letnia ma na imię Maria i bardzo je lubi.

Gość ksennnnaaaaaaaa
Tez mam taki przypadek w rodzinie Zona kuzyna naprawde ma na imie Irena, ale wszyscy mowia na nia Maja. Dopiero po latach sie dowiedzialam, ze Maja, to jej wymysl :P

Gość matka Marysi
No i o to właśnie chodzi. Kiedy dziecko jest malutkie nie może się wypowiedzieć, a my chcemy jak najlepiej i czasami okazuje się to zupełnie nietrafione.

skojarzenia z radiomatyśką to i tak delikatne, no bo "marycha", to juz nie za bardzo.....

Gość panizosia.
mnie się bardzo podoba imie Marysia:)

Gość lady w grochy
to może Majka? moja kuzynka ma na imie Maria a od zawsze mówi sie na nią Majka, zreszta Majka teraz w modzie

Gość tak to juz jest ze to
rodzice daja imie dzieciom. Mi osobiscie Marysia sie bardzo podoba;) ale mam znajoma ktora ma na imie Marysia a przedstawia sie jako Maja;) takze nie miej zadnych wyrzutow sumienia, to twoj obowiazek byl nadac imie dla dziecka a to ze jej sie nie podoba no trudno, skad mialas wiedziec;)a jak woli byc justyna to niech juz tak zostanie;)

Gość matka Marysi
No i ja tak myślałam, że to piękne imię, kobiece, delikatne, i nosiło je tyle znanych kobiet (nie, nie mam na myśli Maryji matki Jezusa, patronki radia). Teraz już wiem o sprawie, a mimo to córka nie prosi ani nie sugeruje mnie i tacie, żebyśmy też mówili do niej Justyna - może to i lepiej, bo chyba mimo wszystko ciężko byłoby mi się przestawić. Majka? Tu musiałabym córkę zapytać ;), ale skoro ona już sobie wymyśliła tę Justynę i faktycznie się przyjęło w jej nowej szkole, to niech przynajmniej do matury tak zostanie.

Gość ewfwefw
Wiele osób przechodzi kryzys dot. swojego imienia i większości przechodzi to bez śladu. :D

Gość nie dziwię sie córce
Maryśka to koszmarne imię, ale wierzę ze chciałaś dobrze. jeśli tak woli to niech mówią na nią Justyna

Gość kokookokoo
Nie chce Cie urazic,ale osobiscie nie podoba mi sie to imie. Jedna z moich kolezanek tak sie nazywa i nikt na poczatku nie wiedzial jak sie do niej zwracac: Marysia nie, bo ona ma 23 lata. Maryśka/ Marycha nie, bo to jakoś tak nie sympatycznie. Maria? Tak mozna sie zwracac do dojrzalej kobiety. Bylam tez swiadkiem , gdy sie przedstawila w pokoju zapanowala cisza, a pozniej ktos zapytal z niedowierzeniem: a tak na serio to jak masz na imie? Zrobilo sie jej strasznie przykro. Nie sadze ze to imie jest brzydkie, tylko jakies takie... niedzisiejsze.

Gość matka Marysi
Nie jest pustą lalą. W końcu mogła sobie zamienić imię na Britney. Dzięki za te przykłady z osobami, ktore używają innego imienia niż oficjalnie noszą. Widocznie to nie aż takie rzadkie.

Gość kokookokoo
Nie przejmuj sie tym za bardzo, nie nazwalas corki dziwaczznie lub brzydko, wiec nie miej do siebie pretensji. Czasami imiona sie nie 'przyjmuja'. Mam kumpla od 12 la i dopiero niedawno dowiedzialam sie jak naprawdę się nazywa- wczesniej uzywal ksywki.

mnie tam się podoba :) wiesz ona jest w liceum, w tym wieku różne się miewa kaprysy

Gość imie jak imie
ale nie chciałabym mieć na imie Maria czy Małgorzata.W przypadku jednego i drugiego imienia nie wiadomo jak sie zwracać do dorosłej (nie starej) osoby np 25 lat. Ostatnio poznałam dziewczyne która chciala aby mówiono do niej pełnym imieniem "Małgorzata" a tu za złość wszyscy "Małgosiu" "Gosiu".To samo z Marią. Jestem właśnie Justyna:) i szczerze sie dziwię ze podoba się twojej córce.W dzisiejszych czasach to imię nie cieszy się popularnością.

Gość 16.03.11
A mi się podoba to imię ze względu na Marysię z Pierwszej Miłości :) Sama mogłabym się tak nazywać.

Gość a co jest złego w imieniu
EWELINA? jedna panna to właśnie imię zmieniła sobie, gdy skończyła lat 18 na imię DOMINIKA dla mnie Ewelina jest takim samym imieniem jak Dominika, Justyna czy Kasia, a jednak pannie nie podobało się do tego stopnia, ze je sobie zmieniła nigdy nie można przewidzieć co się komu będzie podobać

Gość matka Marysi
Może to po troszę prawda, że niedzisiejsze. Mniej więcej to ma do zarzucenia moja córka. Nie przejmuję się za bardzo. Kiedy przeszedł mi pierwszy "szok" zaczęłam zastanawiać się na trzeźwo i doszłam do wniosku, że nie ma sensu się awanturować, bo i po co, przecież nie dam jej za to kary. Nic takiego się nie stało. Dla mnei to jest raczej dziwne, że np. ona się nie martwi o to, że ktoś się dowie, że ma na imię Marysia, że będzie musiała tłumaczyć - przecież to straszny kłopot w wielu sytuacjach np. szkolnych. Ona mówi, że nowym kolegom się przedstawiła od razu Justyna, poprosiła o to wychowawczynię, która "załatwiła sprawę" z innymi nauczycielami (tzn. ona i tak prosiła przed pierwszą lekcją z nowym nauczycielem, żeby do niej mówił Justyna, ale nauczyciele już uprzedzeni przez wychowawczynię nie oponowali - o dziwo, ja o tym nie dowiedziałam się od wychowawczyni, mimo ze bywam na wywiadówkach), a także zmieniła sobie imię na naszej-klasie dzięki czemu ostatecznie zaistniała jako Justyna. Nie jestem bardzo na nią zła, ale wiecie co? Przypomnę jej to, kiedy będzie wymyślać imię dla swojego dziecka.

Gość K_A_L_I_N_A@--
Nie przejmuj się! Wiele osób miewa zastrzezenia do swojego imienia. Ja nawet dałam córce na imie Aleksandra i teraz żałuje- przestało mi się podobać.Wydaje mi się że Ola to takie suche imie. Boje sie zeby ona w przyszłości mie nie powiedziała że jej sie to imie nie podoba. Na drugie ma Wiktoria....teraz bym wolała abyWiktoria było jej pierwszym

ale co jej przypomnisz? pewnie ma lepszy gust i takiej gafy nie walnie:p sorka za złośliwość, ale Marysia...:O sama znam aż 3 i każda każe do siebie mówić inaczej! coś jest w tym imieniu bo mama tez ma w pracy 2 Marie z czego jedna jest Elą a druga Majką...

Gość nie.marysia
Mam 17 lat i też jestem w LO i powiem, że sama wybrałam sobie właśnie imię Maria na imię do bierzmowania. Bardzo ładne imię, sama bym takie chciała :)

Gość matka Marysi
nie dziwię się córce >> cóż, czasu nie cofnę. Jeśli zechce, to sobie zmieni urzędowo, chociaż akurat o tym nie mówi. Nie wykluczam, że zgodziłabym się nawet teraz, kiedy jest niepełnoletnia, oczywiście jeśli byłabym pewna, że to nie tylko chwilowy kaprys, ale jej, póki co, wystarczy używanie innego imienia. nie.marysia >> i nie wolałabyś Justyna?

Gość Dakjhyt
marysia o wiele ladniejsze niz nikola czy samanta:D ja swojej corce daje na imie Liliana

no nie cofniesz, dlatego trudno się mówi. jak Młoda będzie chciała sobie zmienić imię to zawsze może to zrobić a póki co niech bedzie Justyną i gitara:)