Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żywotnie zainteresowana

Vat na usługi rehabilitacyjne

Polecane posty

Witam! Mam pytanie do osób zaznajomionych z księgowością: czy usługi rehabilitacyjne- chodzi mi o zajęcia -masaż suchy i usprawniające, są obłożone podatkiem vat? Pytam, ponieważ w ubiegłym roku moje dziecko korzystało z tego typu usług- wpłacaliśmy pieniądze zawsze za m-c z góry, ale pod koniec roku okazało się,że mała już nie potrzebuje zajęć i zostało na koniec właściciela ośrodka około 1000 niewykorzystanych pieniędzy- 3 miesiąc usiłuję od niego te pieniądze wyciągną, ale tłumaczy mi że ich nie zwróci, ponieważ już je opodatkował(??) i nie może ich nam oddać..

VAT to nie jedyny podatek. Jest jeszcze podatek dochodowy. Czy dostawaliście za to jakąś fakturę czy inny dowód "zakupu"?

nic nigdy - tylko mam dowody wpłaty.

Najlepiej jakbyś się udała do jakiegoś biura rachunkowego i tam zapytała. Jak będą życzliwy to Ci wytłumaczą jak to wygląda. Nie wiem w jaki sposób właściciel ośrodka się rozlicza z US, ale to, że już to opodatkował jest całkiem możliwe. Pytanie czy nie ma jakiejś możliwości, żeby to jakoś anulować, za pomocą jakiejś korekty. Trochę sprawę może komplikować fakt, że to poprzedni rok.

Nie wiem w jaki sposób właściciel ośrodka się rozlicza z US, ale to, że już to opodatkował jest całkiem możliwe.-> W sumie to nawet pewne, a nie możliwe.

dzięki Perwersjo :) powiedziałam mu,że ok niech sobie potrącił to, co zapłacił US, ale on idzie dalej w zaparte, że pieniądze przepadły- nie wiem jakim cudem, skoro pracownikom za niewykorzystane godziny nie zapłacił :(

potrąci* a pytanie padło o vat, bo myślałam,że zapłacił za to vat

Nie wiesz jakim cudem? :D W jego kieszeni przepadły :D Jeśli to jest spora kwota i potrafisz udowodnić, że nie skorzystałaś z rehabilitacji to mogłabyś się pewnie nawet sądzić. Może poszukaj odpowiednich przepisów, poradź się w jakimś biurze rachunkowym i napisz pismo, wyślij pocztą, zagroź, że jak nie odda to skierujesz sprawę do sądu :p

fuck- nie podejrzewałam pana doktorka o to,że jest takim k*tasem :o zabawne jest to,że sam powiedział,że dziecko już nie wymaga rehabilitacji, mając kolejne pieniądze na koncie :o