Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gihnaaa

kto mi wytlumaczy w kilku prostych slowach co to jest pit??

Polecane posty

Gość gihnaaa

i dlaczegpo jakies pieniadze sie dostaje?? zwroty czy cos?

Gość belle de jour black
nikt nie wie:)

Jeżeli jesteś zarejestrowana jako bezrobotna albo masz prace to musisz się rozliczyć obowiąskowo. A pieniądze sie dostaje z rozliczenia od podatku jakoś tak . Powiem tak .. Mój mąż pracuje , ja nie bo siedze z dzieckiem i on dostaje na nas pieniądze :) raz w roku, a ile dostaniesz to zależy ile odciągneli podatku. Lepiej nie umiem wytlumaczyć sprawy papierkowe to nie mój dział hehe

Gość olabbohhggga
zwrot podatku można dostać, ale nie trzeba jest tzw. kwota wolna od podatku, czyli taka, która ma być przeznaczona na podstawowe potrzeby człowieka (teorytycznie) wynosi ok. 500 zł (chyba), i ta kwota nie podlega opodatkowaniu, reszta tak. jeśli czyjś dochód mieści się w tej kwocie (w skali rocznej) to taka osoba dostaje zwrot podatku z tego tytułu. kumasz? a PIT to angielski skrót od physical/personal income tax, czyli podatek dochodowy od osób fizycznych ;)

Gość gihnaaa
dalej nic nie kumam :o

Gość gihnaaa
olabbohhggga A jeśli jestem studentką i dostaję rentę rodzinną i stypendium socjalne to muszę się z tego rozliczać??Innych dochodów nie mam wcale.

Gość olabbohhggga
mogą Ci pobrać podatek z części dochodów, jak ktoś mało zarobił i zmieścił (jego dochody) się w kwocie wolnej od podatku, to tego Ci nie mogą opodatkować, a ponieważ wpierw pracodawca potrąca Ci składki (czyli zabiera jako podaterk), dostajesz potem rozliczenie fnansowe od pracodawcy i jak wyjdzie na jaw, że zmieścilas sie w tej kwocie to ci oddaja te pieniadze, ktore wczesniej zabral pracodawca z twojej wyplaty

Gość !!!??
Nie musisz. Twoją rentę rozlicza ZUS, stypendium jest chyba wolne od podatku.

Gość olabbohhggga
renciści też się rozliczają, zresztą w US Ci powinni dać odpowiedni formularz, jak już, oni się znają lepiej

Gość gihnaaa
!!!?? To pitu nawet nie muszę iść składać??Tak?? Jak tak to super :)

Gość gihnaaa
olabbohhggga No przychodzi mi pit 40A ale tam zawsze mam na zero podatek.Więc z czego mam się rozliczać??

Osoby pobierające rentę czasami rozlicza ZUS, a czasami muszą rozliczyć się sami. Nie wiem od czego to zależy. Ale z tego co kojarzę to jeśli ZUS Cię rozliczył to powinni Ci przysłać kopię PIT-37(?), a jeśli nie to PIT-11. Jeśli nie jesteś pewna idź zapytać w ZUS-ie lub US.

Gość olabbohhggga
zapytaj lepiej w US czy tego pitu nie musisz składać, w tym kraju jest biurokracja więc upewnij się lepiej

Jeśli PIT-40A to Cię nie rozliczyli, bo to chyba informacja analogiczna do PIT-11. Lepiej idź albo zadzwoń i się dopytaj, bo jeśli powinnaś, a się nie rozliczysz to będą Cię ciągać i możesz nawet zapłacić mandat.

Gość gihnaaa
Perwersja Ale ja już tak przez 5 lata się nie rozliczałam i nigdy żadnych konsekwencji nie było.Żadnego pisemka ani nić. No bo z czego ja mam się rozliczać??

Gość otrzymując rente
rodzinną musisz rozliczać się weź z us pit37 i instrukcje do niego pamiętaj czas operacyjny do końca kwietnia!

Skoro tak to widać renta nie jest opodatkowana :) Rozumiem, że w tym PIT-40A w rubryce odprowadzone składki masz zero?

Nie odprowadzone składki, a zaliczka na podatek dochodowy. A masz w ogóle nadany numer NIP? :classic_cool:

Gość gihnaaa
Mam taką rubryczkę: Informacje o dochodach i zwrotach (potraceniach),przychodach zwolnionych od podatku oraz składce na ubezpieczenie zdrowotne. I tu ma sam zera oprócz kwoty składki na ubezpieczenie zdrowotne bo tam mam jakąś kwotę. O tą rubryczkę chodzi??

Zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona do Urzędu Skarbowego. Masz coś takiego? Przed chwilą wyczytałam na jednym z forów, że jeśli masz tylko rentę rodzinną to nie musisz składać PIT-u w US, ale faktycznie najlepiej będzie jak zadzwonisz i się upewnisz. Informacja Krajowej Informacji Podatkowej Infolinia: Z tel. stac.: 801 055 055 Z tel. kom.: (22) 330 0330

Gość Paululina
a rubryka zaliczki? ja rozliczałem raz 10gr musgałem doplacić wezwanie dostałem :D to dawno było

Gość gihnaaa
Perwersja Nie widzę takiej rubryczki,ale dzięki zaangażowanie w mojej sprawie :) Paululina W rubryce "zaliczki na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika" mam 0 Ale kiedyś miałam 0,1zł i też się nie rozliczyłam bo ktoś mi powiedział że do kwoty 1zł nie trzeba się rozliczać. A ja juz sie nie rozliczam tak 5 lat i żadnego ponagleni czy kary.

A masz nadany numer NIP? :D Bo jeśli nie to oni może po prostu nie wiedzą jakby o Twoim istnieniu :classic_cool: A rubryka to pewnie ta, o której napisałaś o zaliczkach tylko inaczej się teraz nazywa niż na tym druku, który ja widziałam.

Gość gihnaaa
Perwersja Tak numer NIP mam od 5 lat.Wybacz że musiałaś się powtarzać ale za pierwszym razem jak napisałaś to jakoś to przeoczyłam.

Podejrzewam w takim razie, że nie musisz się rozliczać. Może ktoś mądry przyjdzie i coś ciekawego napisze :)

Gość gihnaaa
Perwersja A uważasz że dajmy na to muszę się rozliczyć,ale się nie rozliczałam przez te 5 lat,to Zus może mi dać jakąś kare za to??Rozumiem że jakbym się teraz nie rozliczyła i dostałabym karę,ale za to z przed 5 lat też mogę dostać??

Nie ZUS tylko Urząd Skarbowy jakby co. Mogą Cię ścignąć i za to sprzed pięciu lat. Przedawnia się dopiero po pięciu latach od końca roku, w którym złożyłaś czy też powinnaś złożyć PIT. Czyli jeśli powinnaś złożyć PIT w 2006 roku za rok 2005 to zdaje się dopiero z końcem tego roku się to przedawni. Możesz też udać się do jakiegoś biura rachunkowego i tam zapytać. Jak będą mili to żadnej kasy za taką ekspresową poradę nie wezmą :)

Gość gihnaaa
W zus się boje trochę o to pytać bo jeszcze się okaże że jest coś nie tak i mnie ten US prześwietli to pewnie pójdę z torbami mimo iż i tak nie miałam się z czego rozliczać,wiec co jak co,ale państwa na straty nie naraziłam. To może jednak udam się do tego biura rachunkowego i wybadam co i jak,dzięki za pomoc :) Nigdy się nie rozliczałam a tego nie cierpię :(

Ale jak zadzwonisz na tę infolinię to możesz zapytać anonimowo, nie musisz podawać żadnych danych ;)

Gość gihnaaa
No tak,ale nie lubię takich spraw załatwiać prze telefon, chociaż ja w ogóle nie lubię załatwiać takich spraw :(