Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy wasze dzieci

czy wasze roczne dzieci umieją jeść same?

Polecane posty

Gość czy wasze dzieci

Mój synek nigdy nic nie wkładał do buzi, nawet zabawek, ewentualnie czasem palec Bardzo trudno mi jest go nauczyć jeść samodzielnie. Gdy wkładam mu coś do rączki, to tłamsi to paluszkami, zamiast włożyć do buzi. Jak mówię "am", to zaczyna mnie karmić. Czyli wie, że to do jedzenia, ale jakby nie wiedział, że sam może to zjeść. Martwię się :( A co dopiero będzie z łyżeczką :(

Nie masz sie co martwic, zachecaj go, pokazuj, ale nie denerwuj sie tym. Widocznie on potrzebuje wiecej czasu na to. Moja wszystko wklada do buzi, co tylko jej sie nawinie pod reke, wiec takie jedzenie jak chleb, jajko, chrupki zjada sama. Ale mam problem z nauczeniem jej samodzielnego picia. Jak chce pic to bierze kubek, ale nie moze za cholere pojac ze trzeba go przechylic :)

Próbuj dalej. Dawaj mu na talerzyk małe kawałeczki, np. cały ziemniaczek, marchewka, brokuły, kawałeczki kotleta itd. Nie podawaj na razie widelca ani łyżeczki. Niech się najpierw nauczy jeść małe cząstki. Na naukę jedzenia łyżeczką ma jeszcze czas.

Gość jeszcze czassssss
moja jak miala 1,5roku to zaczela jesc widelcem a potem lyzeczka

Gość mama trzylatka
Jeny spokojnie. On ma dopiero rok. Jeszcze ma czas. Nic na sile. Jak sam zechce to zacznie jesc sam. Ja nie naciskalam i syn sam ladnie umial jesc jak mial juz 2,5 roku. Nie widze potrzeby szybkiej nauki samodzielnego jedzenia.

Gość oooo taaak
moj roczniak juz sam posluguje sie nozem i widelcem :)

Gość Jelle Jelle
Posadz go na krzeselku przy stole albo tacce, rozloz kawalki jedzenia i nie wtracaj sie do tego co robi, jak zglodnieje to sam wpadnie na pomysl o co chodzi. Zanim go posadzisz przegludz go troche (podaj posilek 1-1,5 godziny po czasie), zeby mu sie siedzenie nie znudzilo. Niech je rekoma. Dopiero jak opanuje jedzenie rekoma, to wprowadz lyzke. I badz cierpliwa, nie kapituluj, nie denerwuj sie, nie daj sioe podejsc placzem i marudzeniem - ewentualnie mozesz go troche naprowadzic reka na jedzenie, ale nie wkladaj mu nic do buzi wlasna dlonia, nie wyreczaj w niczym. Powodzenia.

Gość Jelle Jelle
przeglodz

Gość -----00000------
a nie mozna mu normalnie powiedziec "jedz" zamiast "am " .co to kurwa znaczy "am" .ty jestes uposledzona czy jak??? nie umiesz mowic normalnie??

Gość czy wasze dzieci
dziękuję za wszystkie porady :) i nie będę mówić "jedz", bo to nie nakaz :o