Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tetert

Ile kanapek zjada roczny czy dwuletni maluch jednorazowo?

Polecane posty

Gość tetert

Mam do was pytanie. Jaka ilość kanapek jest opowiednia dla dziecka w wieku między rokiem a dwoma latkami? Ile w praktyce jedzą wasze dzieci na jeden posiłek? Mam córeczkę 17-miesięczną która chętnie zjada chleb z masłem i jakimś dodatkiem. Jednak od wieku jednego roku ustaliła sobie górną granicę i jej nie przekracza. Zjada jedną kanapkę bez skórki i nie więcej, czy jest głodna, czy nie. Nie wiem czy jest to pełnowartościowy posiłek czy raczej przekąska. A jak to jest u waszych maluchów lub może znacie jakieś wskazania/normy?

moja 2 lata 3 miesiace, zjada 1 kanapke ;) ze skórkami hehe

Gość córka ma 4 latazjada jedną
całą kanapkę i tyle. Jak jest wyjątkowo głodna to zje dodatkowo jeszcze pół, ale rzadko kiedy.

Gość tetert
I koniec, tak? Nie wymyślasz na siłę czym uzupełnić porcję, tylko proponujesz jej kolejny posiłek za parę godzin? Bo ja tak robię ale czasem myślę że może dziecko głodne. (Skórki też czasem zjada, ale z tym bywa różnie.)

Gość Mój mając 2lata
zjadał 2-3 kromki a jak się rozpędził to i 5 na raz potrafił!!!!!!!! Ale on taki chlebo pochłaniacz pewnie po tacie:)

Gość tetert
Aha... Dziewczyny, to już mam dzięki wam pogląd na sprawę. Bardzo dziękuję!!

Gość tetert
Hoho, temu chłopczykowi gatuluję apetytu. Niech duży rośnie (jak i nasz dziewczynki)!

moja 2 lata 3 miesiace zjada też jedna kanapkę , czasem ze skórką czasem bez - zalezy jaki ma humor :) Z kajzerki odcinam cienko góre i dół a to co zosstanie jeszcze na pół i robią sie 2 kanapki ale cieniutkie zdarza sie że zje obydwie. Natomiast jak ma kanapki z chleba, to zje góra 1 kromkę . Dzieci takie są , że jedzenie uwazają za zbedny dodatek . Moja np. od 2 dni idzie spać bez kolacji , bo nie chce , w złobku zlapała jelitówke i lekarka powiedziała ze jak nie che jeść to żeby nie zmuszać - lepiej bedzie dla niej jak sie przegłodzi .

Gość tetert
O, podobnie traktuję bułeczki :D i wtedy mała zje dwie, czasem trzy (zależy od wielkości i rodzaju bułki). Dzięki, dzięki! Zatem nawet jak córa nie zwiększy porcji jeszcze długo, to mi nie stanie w rozwoju ;P.

Gość mama dziewczynki 18 mcy
ja mojej w ogole nie daje kanapek bo zjada tylko wedline i wylizuje maslo. daje jej plasterek szynki jako dodatke do kolacji ( slalatka warzywana, warzywa gotowane itp) i juz.

Gość mama 19 miesiecznego synka
Na sniadanie jedna lub pol bulki, na lunch 2 kanapki lub cala bulke.

Gość tetert
Wygląda na tym topiku że jednak chłopcy jedzą więcej. :D Sałatka... powinnam znów spróbować dać córce. Odechciało jej się warzyw i owoców, co najwyżej bawi się nimi i zastanawiam się jak je wciskać. Spadam bo dziecko śpi (po kanapce z masłem i wędliną) i trzeba to wykorzystać. Dziękuję!

to moja 2,5 latka jednorazowo zje niecałą kromkę. Ale potem na drugie śniadanie najczęściej zje jeszcze bułkę.

Gość rozstepy
szesc z szynka, serem, salata i pomidorem, popija to 2 szklankami herbaty, beka i dziekuje

Gość moja 2,5 latka
np na kolacje zjada albo pol kajzerki lub mała kromke ze skorke. tyle ze pieczywo posmarowane jest twarozkiem lub maslem do tego plasterek serka zółtego lub plasterek wędliny do tego warzywa - 1/4 czerwonej papryki ( ktora uwielbia ) lub poł pomidorka ( bez skorki ) lub pare rzodkiewek lub pare plasterkow ogorka .

Gość mó jam 21 jeden miesięcy
i czasem mam wrażenie ze żyje powietrzem ... bo kanapek nie je prawie WCALE! .... raz jak mąż kupił ciepły świeży chlebek to zjadł 3 małe kromeczki z masłem.... to był wyjątek! normalnie to zje max pół kromeczki, przy czym jedzenie wygląda tak, ze zje plaser ogórka (uwielbia) i wędliny i pogrzebie trochę w maśle palcem i po jedzeniu.... na obiad, zje 5 łyżek zupy i po jedzeniu.... rano je mannę na mleku i to jeszcze mozna w niego wmusić lub jajecznicę, ale bez chleba :O oprócz tego lubi mandarynki, jabłka i banany ... co ciekawe dobrze wygląda - jest drobniutki, ale buzie ma pełną, okrągły brzuszek i małe fałdki na nóżkach, waży 11kg.

Gość mama 19 miesiecznego synka
Jak to robicie mamy, ze wasze dzieci jedza kanapki z papryka, salata, pomidorem czy rzodkiewka? :) Moj uznaje wylacznie wedliny (w tym salami...za co mnie zaraz pewnie niektore mamy zjedza ;), ale on naprawde jest bardzo miesozerny i lubi wszelkiego rodzaju kielbaski, szynki, mieska i inne wedlinki) oraz z serem. Do obiadu bez problemu zje mizerie czy salatke czy inne warzywa, czy to swieze czy gotowane, ale poza obiadem moge sobie wszelkie warzywa wsadzic w ... nos ;)

Moj Synek ma 20 miesiecy i zjada 1,5 kromki lub czasami dwie..pomidora zje na kanapce ale nic innego nie toleruje sera zoltego nie chce wedliny nie chce chociaz kiedys jadl to ladnie:) wiec ty sie zastanawiasz jak dzieci jedza warzywa a ja jak zrobic zeby jadl wedline czy ser zolty raz zobaczyl ze jem tosta to zjadl ode mnie calego i tylko tak mu ser i szynka smakowaly no ale wiadomo tost za zdrowy nie jest

Gość gość
Moj synek ma 19 miesiecy i na śniadanko zje połówke kanapki s parowka czy z wedliną. a na kolacje czasami nawet całą kanapke. Mleka juz wogóle nie pije bo nie chce.

Gość gość
Moj 18 m za kanapkami nie przepada,ale pptradi zjesc albo pol bulki a od swieta cala o np.parowke lub kielbaske. Zamiennie duza kromke chleba.wszystko ze skorkami. Ostatnio troche zjada tosta,ale max jeden trojkacik bez spieczonych brzegow.a czasami zje dwa gryzy bulki i na tym koniec. Nigdy noe wmuszam,jak nie chce to znaczy ze nie jezt glodny. Sama yez na sile nie jem.

do mama 19 miesięcznego chłopca: Skoro je warzywa do obiadu, to chyba lepiej nie zmuszać już przy śniadaniu/kolacji, bo w efekcie może "obrazić się" nawet na te obiadowe.