Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto wie niech pomoże

Tabletki anty Yaz, proszę o pomoc

Polecane posty

Pierwsze opakowanie zaczęłam brać w ok.17 dc ze względu na kobiece dolegliwości. Zostały przepisane przez gina. Następnie w pierwszym dniu okresu zażyłam tabletkę Placebo była to ostatnia a później już z nowego blistra leciałam. Podczas drugiego blistra wyrzuciłam 4 białe tabletki i przeszłam do kolejnego a w tym czasie się też kochałam. Okresu nie mam.. Proszę powiedzcie mi mam czym się martwić? Są to moje pierwsze tabletki i proszę o wyrozumiałość..

Gość anielkabohlen
a ja jestem ciekawa dlaczego w opakowaniu pisze, ze nie zaleca sie odstawienia tabletek placebo?

Nie za bardzo rozumiem co tam namieszałaś przy pierwszym opakowaniu, ale generalnie brakiem krwawienia z odstawienia przy drugim opakowaniu nie musisz się martwić.

Perwersja- Pierwsze opakowanie zaczęłam brać kiedy nie miałam okresu a kiedy je kończyłam, w czasie brania tabletek Placebo pojawił mi się okres. Przy drugim opakowaniu wyrzuciłam białe tabletki i się kochałam z chłopakiem. Zaczęłam ósmy dzień różowych tabletek i okresu nie ma. Nie mam ulotki bo gdzieś się podziała ale nie wiem czy panikować.. To moje pierwsze tabletki:/ Dlaczego nie zaleca się wyrzucenia tabletek placebo? Kiedyś już się wypowiadałaś na temat tabletek na forum-pamiętam nick

Jeżeli nie wzięłaś białych tabletek tylko od razu przeszłaś do kolejnego opakowania to oczywiste, że krwawienia nie będzie. Krwawienie występuje z odstawienia, z powodu obniżenia poziomu hormonów. Jeśli nie odstawiłaś tabletek-czyli nie wzięłaś pustych tabletek placebo to krwawienia nie będzie.

a z zabezpieczeniem przed ciążą jak to jest?

Większość tabletek przyjmuje się przez 21 dni, a potem robi się 7 dni przerwy. Wówczas spada poziom hormonów i pojawia się krwawienie z odstawienie, które nie jest normalną miesiączką. Tabletki YAZ są inne. Jest 28. 24 różowe tabletki zawierają hormony. 4 białe tabletki nie zawierają hormonów i jakby pełnią funkcję tej przerwy przy innych tabletkach. Generalnie są po to, żeby nie wypaść z rytmu brania tabletek. Równie dobrze mogłabyś ich w ogóle nie brać, bo nie zawierają żadnych substancji, które są niezbędne do utrzymania ochrony antykoncepcyjnej. Tylko musisz pamiętać kiedy znów zacząć brać kolejne opakowanie. Wydaje mi się, że dobrze jest tę 4dniową przerwę jednak zrobić. Jeśli weźmiesz kolejne opakowanie to w czasie tej przerwy też jesteś zabezpieczona :)

Jestem Ci bardzo bardzo wdzieczna za pomoc! Pierwsze tabletki to i milion pytan oraz milion watpliwosci a Ty je dlugo zazywasz?