Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Vortex11

Nie wiem co mi jest - Prośba o diagnoze - SM ?

Polecane posty

Witam Nie wiedziałem gdzie zakwalifikować mój problem bo jest obszerny. Szczerze pisząc to już sam nie wiem co mi dolega, a jest coraz gorzej. Zaczeło się jakieś niecałe 2 miesiące temu od lekkiego kłucia w lewej nodze(biodro/udo i niżej promieniuje w kolano) po takim 5 kilometrowym spacerze, gdzie w efekcie końcówkę spaceru odbyłem kulejąc. W tym czasie dwa razy dziennie robią mi się bordowe uszy, jestem osłabiony, rano mam podpuchniete oczy i pieką mnie powieki i lewa ma tiki (od kilku lat mam nitki przed oczami). Dwa tygodnie temu zaczeło się kłucie wokół pępka w szczególności lewa strona (trwa do dziś), na drugi dzień mialem taki dziwny 15-minutowy "atak" na który skłądało się: zdrętwienie lewej ręki (dziwna fala od barku) wraz mrowieniem i kłuciem na końcach palców. Po 15 minutach stan zaburzenia świadomości(mini depresja) i drętwienia zelzał, miłem zatkane ucho prawe i dość mocny pisk w głowie oraz mam strzelanie w uszach po połknieciu czegoś. Na następny dzień ucho sie odetkało, pisk został i kolejne trzy nocki nie przespane ze względu na drętwienie obu rąk i zimne poty. Teraz mam kłucia obu nóg (uda - promieniuje w dół), kłucia w plecach, strzelają mi wszystkie stawy, skurcze łydek lub kłucie łydek i ostatnie dwie noce miałem rano zdrętwiałe ręce a dziś nawet jakby drętwieją lekko nogi. Jest coraz gorzej. Mam tez pleśniawki od 5 miesiecy w jamie i jestem na diecie niskoweglowodanowej. Na USG stwierdzono "Zaleganie treści płynno pokarmowej w żołądku i 12-stnicy". Co to może być , czytałem o SM, niestrawności (wrzody żołądka), grzybica ogólnoustrojowa, nerwica ? Wiem że mam zrobić badania, jestem umówiony na gastroskopie i do neurologa. Pozdrawiam

Gość hmmrttt
najwazniejsze nie nakręcaj się.... znajdzi dobrego neurologa, a nie pierwszego lepsezgo- bo to wazne. Myśle ze powininenes prosic o skierowanie na MRI , aler czy szanowny nerolog takowe ci da? hmm...z własnego doswiadczenia wiem, ze bywa z tym roznie....bedzie dobrze

Staram się nie nakręcać :) Generalnie z moich obserwacji zasada jest taka (już sie 3 razy powtórzyła w ciagu tych ponad 2 tygodni): dzień pierwszy - kłucie oraz lekkie bóle wokół pępka, czyli sensacje jelitowo/zoladkowe dzien drugi - drętwienie kończyn, dziwne fale mrowienie i powstające pleśniwki w jamie ustnej. dzień trzeci i czwarty - oslabienie, ledwo dycham :P ....to mi wygląda na grzyba najbardziej i jego toksyny (przeciez działają na układ neurologiczny podobno) ale oczywiście do tej teorii mam dystans spory. Od dwuch dni mam bardziej przelewania niż kłucia w jelitach. Coraz częściej oprócz plesniawek mam całą błone wewnątrz jamy pokrytą białą powłoką.

ktos u ciebie w rodzinie chorwal na sm? jesli nie to raczej napewno to nie to i bardzo dobrze, bo z reszta dasz rade, a ja podejrzewam ze to moze byc na tle nerwowym ( sprobuj sie wyluzowac i wypic 2 piwka, podejrzewam ze czesc dolegliwosci ustapi :))

Gość dla mnie to objawy somatyczne
depresji albo silnej nerwicy ale badania powinny potwierdzić albo szukaj do skutku

SM w rodzinie ? Nie, nikt. Ale ja mam grupę krwii B. Tak, chyba na drugim miejscu na liście TOP10 wdrożę Nerwice. Jest przecież coś takiego jak Nerwica Żołądka, a żoładek to podobno drugi mózg ! Piwa nie mogę a uwielbiam, bo pleśniawki, mam candide, skąd wiem ? Po przejściu na diete niskoweglowodanową(30 gram na dzień przez miesiąc) poczulem się jak nowo narodzony, przestały mnie oczy piec i nie miałem zimnych nóg oraz inne drobne ustały.

Gość fffg
przeciez ty powinienes miec zrobiona tomografie a nie jakies USG

aha, wiec to na 85% moze byc kandydoza, masz typowe objawy, troche przekichane, ale zawsze lepsze to niz sm...

No tak myśle że to 80% gdzieś na grzyby, ale powiedz co do tego ataku (kłucie wokól pępka>> drętwienia rąk >> osłabienie) ? Czy on mogł być spowodowany grzybami i ten cykl to po prostu obumieranie grzybów, czyli taki candida -owy herx. Dodam że odstawiłem MO (miksture Słoneckiego) tydzien temu po 5 miesiacach spozywania. Ale pije zioła - bratek,pokrzywa, rumianek, melisa, mięta codziennie.

Witam Raczej jest to Candida. Wczoraj zjadłem grejfruta i po około godzinie białe pleśniawki w ustach i biała powłoka, ręce mi sie trzesły i zdrętwiałem, panika i strach, cykl sie powtórzył. Zmierzyłem cukier odrazu i miałem 130, rano(wczoraj) miałem 95 a dziś zdycham, łeb mi pęka od tych toksyn ... ehh chyba za dużo wegli jem ostatnio. 90-100 gram na dzień w przeciągu 2 miesiecy to za dużo.

masz niedobór magnezu wapnia i potasu!!!! też miałam identyczne objwy.Po uzupełnieniu, objawy ustapiły!Zbadzj tarczycę,bo przy chorej tarczycy organizm ma problemy z gospodarką wapniowo-magnezową.

swoją drogą może to byc candida,przy tym brak witamin i pierwoiastków .Jedno z drugim sie łączy

Wiem :) Podajrzewałem od wczoraj, mam Aspargin(potas), powlekany Slow-mag(bo zaleganie treści w żolodku i 12-cy) oraz zwykłu wapń. Opycham się może bede mógł spać w najbliższych dniach. Dzieki.

uzupełnianie trochę potrwa i należy na początek brać duzo większe dawki niż jest napisane w ulotce

arelkina - normalnie DZIĘKI Wielkie !! Mam niedobory WAPNIA od 2 miesięcy i jem ciut za duzo białaka co pokazało USG (zaleganie treści w zolodku i 12-cy), to był powód rozrostu Candidy, trzymajcie sie. Białko było źle trawione i zalegało , a raczej zalegać jeszcze bedzie kilka dni ....

Kur.. najlepiej było robic Kefiry samemu, ehh ... Pierwszym objawem niedoboru wapnia była u mnie coś jak "rwa kulszowa" i czerwone, gorące uszy kilka razy dziennie, pozniej lekkie strzykanie w stawach. Pzdr

Posiew kał na pasożyty nic nie wykazał, więc chyba raczej nie. Ciekawe ile plusików jutro pokaże posiew na grzyby :lol