Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lotosu kwiat

Mam parę pytań dot. kursu na prawo jazdy.

Polecane posty

Gość Lotosu kwiat

Mam 19 lat, zamierzam rozpocząć kurs na prawko. Jednak mam wiele wątpliwości i niejasności. Wiem już do jakiej szkoły jazdy chcę się zapisać, znam cenę kursu. Ale co obejmuje ta cena? Te wykłady co mają się odbyć+ jazdy? Czy te wykłady jeśli mi nie pasuje godzina w danym dniu są obowiązkowe, w sensie będę później z obecności rozliczana czy tylko moja wiedza zostanie sprawdzona podczas testu teoretycznego? Czy za test teoretyczny jest za dodatkową opłatą? Teraz kolejne pytanie, czy jeśli będę w trakcie ćwiczeniowych jazd po mieście (w sensie nie wyjeżdżę jeszcze obowiązkowych 30h) to czy mogę przerwać jazdy na 2 miesiące (wyjezdzam wtedy do sezonowej pracy uniemozliwiajacej dalsze jezdzenie po miecie)? I czy mogę wznowić jazdy bez zadnych konsekwencji po tych 2 misiecach? ( w sensie nie bede musiala od poczatku wyjeździć 30h albo zdawac jeszcze raz testu teoretycznego)? I teraz pytanie dot. testu praktycznego, w jaki sposób sie go załatwia, ile sie obecnie płaci? Licze na rozwianie moich watpliwosci przez Was:) Niestety nie mam z kim o tym porozmawiac.

Zapytaj o to instruktora. Ael moim zdaniem lepeij zrobic kurs ciagle a nie z przerwami bo ci się po prostu zapomni i bedziesz musiała dokupowac godzin Za egzamin wewnetzrny się nie płąci tylko za teorie+praktykę w WORDZIE

Jesteś żałosna,jak kto nie masz z kimo tym porozmawiać,przecież to jest proste jak włos mongoła że wszystkie te pytania powinnaś zadać właśnie w tej szkole którą sobie wybrałaś. PS Bawi cię pisanie takich prowokacji?

Gość Lotosu kwiat
I jeszcze jedno czy wymagane są też jakieś badania psychologiczne i inne? Do jakiego lekarza mam się wtedy udać czy dostanę jakieś skierowanie? Macie rację, dopytam się instruktora, ale chciałabym mniej więcej już wiedzieć co i jak, bo póki co nic nie wiem na ten temat.

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmm a ja
Co objemuje dokładnie cena kursu musisz się dowiedzieć w danej szkole. Ale z reguły w cenie jest sam kurs, płytka i książeczka z pytaniami i badania lekarskie. Chociaz w niektorych szkolach dodatkowo placi sie jeszcze za badania. Musisz sie dowiedziec. Ale na bank w tej cenie są jazdy i zajęcia teoretyczne. W mojej szkole nie byłam rozliczana z nieobecności. Bylismy podzieleni na grupy pod wzgledem pracy i szkoly. Dla tych ktorym pasowala po poludniu odbywaly sie oddzielne zajecia dla tych co rano oddzielne. Ale co szkola to inne zasady - wiec najlepiej bedzie jak sama sie dowiesz w tej szkole bedziesz pewniejsza. Zajec teorytcznych powinno byc 30 godzin jednak z reguly jest ich mniej, bo material szybko sie przerabia, a utrwala zasady w praktyce. Przed rozpoczeciem jazd jest egzamin wenetrzny w osrodku z teorii potem masz wenetrzny z jazd. Test teoryczny na kursie jest w cenie, ale na egzaminie musisz zaplacic i za teorie i za praktyke. Nie polecam robic przerwy. Jesli wiesz zewyjezdzaj radze rozpoczac kurs po przyjeździe, bo nie bedziesz dobrym kierowca i na pewno jak nie bedziesz 2 miesiace siedziec za kolkiem to zapomnisz i wyjdziesz z wprawy lepiej isc za ciosem robic i kurs i od razu na egzamin. Jesli musisz wyjechac i chcesz robic przerwe to kurs nie przepadnie. Raz zrobiony jest wazny nadal. I teraz pytanie dot. testu praktycznego, w jaki sposób sie go załatwia, ile sie obecnie płaci? Jak sie zalatwia? idziesz z zaswiadczeniem ze szkolki jazdy i badaniami do Wordu w swoim miescie oplacasz i z dowodem wplaty idziesz sie zapisac. Musisz miec dowod i wypelnic wniosek. No i zdjecia. Mozesz zrobic egzamin laczony albo oddzielnie najpierw teoria potem praktyka. Nie wiem ile teraz kosztuje zdawalam kilka lat temu.

badania psychologiczne póki co nie sa wymagane. Po prostu zwykle badanie u lekarza, ktore w sumie jest tylko formalnoscia. I odbywa sie na zasadzie wywiadu. On pyta Ty odpowiadasz. Glownie w badaniu chodzi o wzrok jesli masz okulary to masz pewne ograniczenia i dostajesz prawo jazdy na pewien okres jesli masz zdrowe oczy to dostajesz bezterminowe.

Najlepiej się zgłoś do psychologa bo musisz mieć jakiś problem ze sobą skoro na takim forum zadajesz takie pytania.

badania robisz w medycynie pracy chyba czy cuś nie pamiętam ale to mówisz ze to badania na prawko kat. B spytają o choroby i sprawdza wzrok, cukier itp. jak masz wade wzroku to dostaniesz prawko terminowe na 2 lata

I na badania kieruje szkola jazdy w kotrej robisz kurs. U mnie lekarz przyjechal do osrodka i tam wypelnial kazdemu papiery placilam za te badania 50zł. Ale czesto sa tez w cenie kursu od razu.

chlop ze wsi z czym masz problem? na forum mozna zadawac takie jak i roznego typu inne pytania. Nie wiem czy tu bywasz, ale czasami padaja tu naprawde zenujace pytania. Jak autorko chcesz to pytaj:)

Gość Lotosu kwiat
chłop ze wsi-> to nie jest prowokacja i jeśli nie odpowiada Ci to co pytam się na tym forum, to po prostu tego nie czytaj a tym bardziej nic nie pisz, będziesz miał problem z głowy. Czy jeśli nie zdam praktyczy to za każdym razem musze skladac wniosek do zordu? Bo opłata to wiem, że jest obowiązkowa za każdym razem;) Wyjezdzam w lipcu, wiec moze zdaze sie uwinac z tym i skonczyc caly kurs przed wyjazdem... jesli nie, bede musiala zdawac poprawki juz we wrzesniu, sila wyzsza. Nie moge zaczac po przyjezdzie, to troszke skomplikowana sytuacja.

Okej ale może my podała choć która to szkoła,ktoś może z niej korzystał to mógłby coś napisać o tej konkretnej szkole,skąd ludzie mają wiedzieć jakie warunki tam są.To tak jakbym napisał "jadę za granicę,ile mogę zarobić"

Gość Raffaellaa
ja musialam osobno placic za badania i psychologiczne tez byly o dziwo, nie wiem czemu wy nie mieliscie...

Gość Lotosu kwiat
Chłopie ze wsi już się wyraziłam na ten temat- jeżeli to o co się pytam w tym wątku Ci nie pasuje-> w takim razie kto Ci każe tu siedzieć i w dodatku odpisywać? Jak widzisz znalazło się kilka życzliwych osób, które z chęcią (i bez problemu) odpowiedziały mi na moje (żenujące wg Ciebie pytania). Nie jestem w ogóle wtajemniczona w sprawy kursu, także chciałam tylko zasięgnąć ogólnej infomacji, wizji jak to wszystko wygląda. Ot co. A TObie już podziękuje, nie siej dymu tam gdzie jest to niekonieczne.

jeśli nie zdasz praktycznego to po prostu umawiasz się na następny robiąc wcześniej opłatę za egzamin,nie musisz składać wniosków.Jak zdasz testy to są one ważne pół roku,potem musisz zdać jeszcze raz.

Wchrzaniłem się bo pierwsza część pytania była odnośnie zasad panujący w konkretniej szkole,a nawet nie podałaś co to za szkoła.

Gość Lotosu kwiat
Aha, czyli jeśli minie ,,termin ważności" kursu teoretycznego to czy muszę wtedy przechodzić całośc kursu teoretycznego i zdawać ten egzamin czy tylko umawiam się na sam egzamin teoretyczny? I pewnie dodatkowe opłaty są za to ? Kurcze, troche jestem przerazona kosztem tego wszystkiego, ale cóż jesli chce zostać kierowca to musze sie z tym liczyc, ze kurs to spory wydatek. Dodam, ze samochod juz mam, tylko te nieszczesne prawko...

Gość Lotosu kwiat
W sumie mniej wiecej wyczytalam juz o zasadach obowiazujacych w szkole, ktora wybrałam, reszte sie dopytam instruktora. Dodam jeszcze czy przed rozpoczeciem jazd (z tego co wiem poczatki są na placu manewrowym) nie powinnam miec opanowanych podstaw? Uruchamianie pojazdu itp, zmiana biegów itp? Dodam, że w ogóle jeszcze nie siedziałam za kierownica i jestrem w tym zielona ;) Chyba powinnam poprosić któregos znajomego, zeby mnie wtajemniczyl w to czy mogę przyjsc taka całkowicie niewtajemniczona na pierwsza ,,jazdę" ? :)

Gość Lotosu kwiat
Chłop- chodzi mi o WORD. Literowka. ;)

Wcale nie musisz być wtajemniczona,we wszystko cię wtajemniczy instruktor.Myślę że będziesz najpierw miała lekcję ruszania i hamowania i od razu na mniej ruchliwą ulicę,przynajmniej ja tak miałem

Spokojnie, instruktor cie wszystkiego nauczy nawet jak włozyc kluczyk do stacyjki :P Nie pros zanjomych bo sie nauczysz głupich nawyków i potem nie zdasz przez złe trzymanie rak na kierownicy :o

Tak naprawde to koszt prawa jazdy to ogromna inwestycja i naprawde trzeba przygotowac sie na spory wydatek. Po pierwsze kurs okolo 1000zl, ale moze byc i wiecej i mniej. Ja placilam 900. Potem egzamin na kory wybulisz cos ponad 100zł. Na niego czeka się troszeczke wiec przed samym egzaminem dla przypomnienia musisz dla pewnosci wykupic ze 2-3 godziny. I srodnio za jedna placi sie okolo 40zl. Potem egzamin zdajesz lub oblewasz. Jak nie zdasz to kolejny raz placisz za egzamin i znowu jakas jazde sobie musisz wykupic. Tzn wykupienie jazd dodatkowych nie jest obowiazkowe, ale ludzie to robia dla pewnosci i przypomnienia i pocwiczenia tego co nie wyszlo na egzaminie. Po 3 niezdanych takich egzaminach musisz zrobic obowiazkowy kurs doszkalajacy. I znowu oplata za ten kurs i za egzamin. To sobie policz... hehe no chyba, ze jestes farciara i zdasz za pierwszym to polowa wydatkow Ci odejdzie:)

Gość Lotosu kwiat
Ok, dzięki bardzo za wtajemniczenie co i jak ;) Jutro sie juz zapisuje na kurs, mam nadzieję że zdam za pierwszym, ewentualnie drugim razem :P Dzieki! 🌼