Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MissUkraina

Ryz na mleku (na slodko), taki budyn z dzemem - przepis?

Polecane posty

Witam wszystkich serdecznie, Kiedys w Niemczech jadlam taki deserek z ryzu - bardzo gesty ryz na mleku (raczej przypominal budyn), chyba z dodatkiem gestej smietanki i masla, do tego 2 dzemy do wyboru - malinowy i brzoskwiniowy. Moze, ktos ma przepis na takie danie? Bede bardzo wdzieczna, Pozdrawiam !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Panna Pelagia
Ryż na słodko z bitą śmietaną Ryż gotujemy jak podano na opakowaniu. Odsączamy. Kładziemy na dwa talerze. Na wierzch ryżu dodajemy bitą śmietanę a na nią dżem wiśniowy lub truskawkowy/ malinowy. 2 saszetki ryżu bita śmietana (gotowiec) lub zrobiona samodzielnie dżemy do wyboru: malinowy, wiśniowy,truskawkowy lub malinowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Mnie i moim domownikom ryż najbardziej smakuje podany tak: Potrzebne składniki: 50 dkg truskawek 25 dkg ryżu 20 dkg cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 2 łyżki masła cukier waniliowy starta skórka z cytryny Opis przygotowania: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. W rondelku zagotować szklankę wody z połową masła. Ryż opłukać i dodać do rondla z masłem, wlać mleko, dodać połowę cukru i zagotować na małym ogniu. Po zagotowaniu ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego drugą polową masła, wkroić na ryż truskawki (kilka zostawić do dekoracji) i zapiekać w gorącym piekarniku przez około 15 minut. Zapieczony ryż odstawić, by przestygł, następnie śmietanę ubić z resztą cukru polać nią ryż, posypać startą skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Wierzch udekorować całymi truskawkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale żeście odpowiedziały
Autorko - znajdź sobie w sklepie deserki belriso, one są chyba mniej więcej tym o czym piszesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pani domu
aby wyszedł ci taki deser musisz się zaopatrzyć w ryż mleczny tzn: milch reis , pół kilo 0,39 euro , gotuje się go na mleku dodaję banana potem na talerzyku polewam sklarowanym masełkiem i posypuję cukrem pycha dzieciaki uwielbiają , konsystencją przypomina beleriso (ponoć w kauflandzie mozna go już dostać)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
też zaopatruję się w milch reis w niemczech i płacę 0,49 Euro , jest to ryż specjalnie do deserów , po ugotowaniu na mleku mamy konsystencję budyniu ,do tego dodajemy co kto lubi i jest beleriso ! w większych ilościach i chyba smaczniejszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wredna żona
Kup płatki ryżowe, ugotuj je na mleku wg przepisu na opakowaniu,dodaj cukru i cukru waniliowego, wymieszaj przykryj pokrywką , owiń w ręcznik na 1/2 godziny, wyjdzie właśnie taki wyśmienity "budyń ryżowy" ,jedz z dżemami, sokami , czy z czym tam lubisz!!!! Jest o wiele lepszy niż ryż w innej postaci!!!!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziekuje bardzo za przepisy, na pewno wyprobuje wszystkie. Wspanialy pomysl z tym Belriso, ale mysle, ze to sie uda w domu ugotowac z Milch Reis, jutro kupie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×