Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Editha

pieczeń na święta

Polecane posty

Gość Editha

Witajcie dziewczyny. Poniewaz duzo tutaj fajnych przepisow mam pytanie i prosbe. Otoz, czy macie moze jakises sprawdzone przespisy na pieczone mieso na swieta? Moze cos w ciescie francuskim, moze byc nawet bardziej pracochlonne;-) Pozdrawiam swiatecznie i czekam bardzo niecierpliwie, bo chce cos nowego i dobrego upiec. Edyta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Editha
wyglada dobrze:-) Moge prosic o jeszcze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robiłam tą z pieczarkami dobra jest naprawdę ja od 2 lat robiłam to http://www.wielkiezarcie.com/recipe9703.html naprawdę polecam łatwe pyszne ale znalazłam coś takiego http://www.wielkiezarcie.com/recipe53122.html zrobię to fajnie wygląda i fajne są komentarze ach i jeszcze robiłam to http://www.wielkiezarcie.com/recipe27433.html też polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość franuś
pyszna ale ja piekłam 15 minut krócej i w 160-170 stopniach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie ma to jak śląskie
rolady z sosem mmmmmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Editha
no racja racja, ale chce zrobic cos odswietnego i innego. Fajne te przepisy! Jesli ktos cos jeszcze piekl i moze polecic t ochetnie poczytam:-) Dziekuje za to co juz jest!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Ja robię tak - ładny kawałek mięska - najlepsza wg mnie jest karkówka albo szynka, pierś z indyka też) odcinam wszystkie tłuste wihajstry , mięsko dokładnie myję , osuszam papierowymi ręcznikami, robię wąskim nożem "wkłucia" i głębsze i płytsze w te otwory wciskam maleńkie plasterki czosnku.Tak sprawiam męsko ze wszystkich stron- tak na ok.1 kg mięsa zużywam ok 2 - 3 ząbki czosnku - dość spore ząbki.Następnie całe mięso nacieram olejem, solę i posypuję pieprzem z wszystkich stron.Mięsko w koło "oblepiam" kilkoma liściami laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego.Takie mięso powinno poleżeć w chłodnym miejscu ok. 2 dni.Po tym czasie wkładam do rękawa i piekę w 180st.C i tak w zależności ile tego mięsa jest ustalam czas pieczenia tj: 1 kg mięsa = 1 godz.pieczenia. a najlepiej sprawdzić pod koniec patyczkiem czy jest miękkie - jak nie to trochę przedłużyć czas pieczenia ale nie długo bo będzie za suche.Rękaw z mięsem w czasie pieczenia delikatnie obracam.Sosik ,który się wytworzy zużywam do bazy na jakiś sos lub duszę na nim kilka dużych cebul pokrojonych w kostkę - duszę w osobnym rondlu)do momentu aż utworzy się szklista masa.Tym później smaruję chlebek a na to kładę plaster upieczonego mięska super żarełko . A liście laurowe i ziele angielskie przed pieczeniem zdejmuję z mięsa. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Albo wołowina - upieczona jak wyżej , a na koniec podduszona w rondlu z pieczarkami - uprzednio podduszonymi z cebulką - pychota:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam taką propozycję - mnie smakuje, mam nadzieje, że i komuś z Was przypadnie do gustu... szynkę naciać na górze w kratke ukośną. Mieso posolić, natrzeć pieprzem, posypać zmiażdżonymi jagodami jałowca albo igiełkami (jeśli ktos posiada). na górze szynki - tam, gdzie się krzyżują naciecia - powbijać po jednym goździku. Piec pod przykryciem (albo np. w rękawie) w 180-200 stopniach około 20 minut dłużej niż wynosi waga mięsa. 10 minut przed końcem pieczenia można posmarować płynnym (podgrzanym lekko) miodem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Editha
chyba zrobie rolade ryjka w te swieta. Mozesz mi doradzic jaki dodatek do niej podajesz?;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Editha
onawiam pytanie: A jaki dodatek pasuje wg Was najlepiej do tej rolady ze schabu????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Editha -ja do ciepłej rolady daje sos pieczeniowy z tłuszczu ,który się z niej wytworzy a do zimnej daje zwykły zimny sos czosnkowy albo tatarski z koprem i ogórkami konserwowanymi .:) Buraczki z chrzanem bardzo mi smakowały w połączeniu z tą roladą ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×