Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda chrzestna mama

komunia: czy to bedzie prezent w porzadku?

Polecane posty

Witam! Zostałam chrzestna bardzo wczesnie, kilka dni po bierzmowaniu, takze w tym roku mam komunie chrzesnicy. Kupilam jej porzadne przenosne dvd LG i chce dolozyc 500 zł do koperty, 3 filmy, zeby miala do tego DVD, pamiatkowa statuetkę z grawerem jakies kwiaty. Myslicie , ze to starczy dodam, ze rzadko ją widuje i to jest moja kuzynka w 3 pokoleniu. Podroz i hotel wyjdzie mnie kolo 350 zł plus jakies dodatki cos do ubrania. Myslicie, ze prezent bedzie ok?

Gość mama Andżeliki
myśle że 3 stówy by starczyły przeciez te pieniądze i tak dasz rodzicom a tak wogóle zamias kasy lepiej dac dziecku jakiś prezent rzeczowy :P

dodam jeszcze, ze moja mama miala byc jej chrzestna ale nie mogla wiec wzieli mnie, czy mama tez powinna cos dokupic? mam 25 lat

No to kupilam to dvd takze prezent rzeczowy jest, moja mama dzwonila mowila, ze keybord chca kupic po komuni jak nazbiera.

Gość bukaaa
Uważam, że spokojnie starczy.

Gość a moja corka
kup jej samochod ;/ a pozniej dziwia sie ze dzieci chca coraz to drozsze prezenty ;/

Gość jodyna
Ja chrześniakowi daję 800 zł i niech sam zdecyduje co za to sobie kupi

Chcialam dac 1000 zł do koperty, ale to jest taka rodzina bardzo wierzaca moralna, na bank bajerow jej nie kupia tylko zrobia remont w domu, za tą kasę takze dam to dvd, zeby dziecko cos mialo z tej komunii oprocz kartek z zyczeniami. To nie jet nowoczesna rodzina, mieszkaja w miescie nie wypuszczaja dzieci samych na rower itd. takze rowera nie kupie na bank, na komputer za wczesnie poza tym maja jeden laptop i drugiego neta jej nie podlacza na bank.

Do a moja corka : nie jezdze tam w ogole ostatnio bylam rok temu przypadkiem i byla 3 lata temu na moim weselu z rodzicami, gdyby nie te dwie okazje nie widzialabym jej wcale. Nastepny lepszy prezent kupie jej na 18 tke, nie pisze zeby sie przechwalac ja sie zastanawiam czy nie mało.

Co innego jak chrzestni uczestnicza w zyciu dziecka, urodziny itd. ale ja za malo biore udzial w jej zyciu. Laptopa jej kupie jak na studia bedzie szła. Jodyna chcialam zrobic tak jak Ty ale to dziecko nie ma prawa glosu w domu, kasy nie zobaczy na oczy. Moze i kupia ten keyboard ale.. czuje, ze to tez rodzice narzucili bo na sile pchaja te dzieci do grania.

Nie znam nikogo kto mial w tamtym roku komunie nie wiem jakie prezenty sa modne, wiem, ze np komorka odpada bo jej nie doladują. Mp 3 chyba za skromne a jak kupie drozsze to jej nie dadza poza dom.. Takze takie dvd chyba najlepsze.

Gość astek
CO MA KOMUNIA Z PREZENTAMI I PIENIEDZMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czy dziecko wie dlaczego bierze komunie i jakie to ma znaczenie?DLACZEGO LUDZIE ROBIA CYRK Z KOSCIOLA

Gość tosstowa
moim zdaniem mocno przesadzasz? prezent, kasa, moze jeszcze mieszkanie gówniarze kup:O nie wiesz że w tej uroczystości chodzi o coś innego? prezenty powinny być symboliczne by nie przyćmić tego co najważniejsze, ale widocznie tego nie rozumiesz...

ja rozumiem, ale powiedz to tamtej rodzinie, oni zawsze sa honorowi jak do nas przyjezdzaja, wiesz cos na temat zobowiazan?

to za mało bo teraz standardowym prezentem na komunię dla 8 latka są skuter, laptop, quad, iPhone albo min 1000zł :o a jak ten mały człowiek będzie miał ślub to w prezencie dostanie samochód albo dom :classic_cool:.. autorko Twój prezent jest ok, a jak chcesz dodać jeszcze pieniądze to 100-200 zł wystarczy

Gość astek
duzo ludzi tego nie rozumie,ale po czesci to wina kosciola oni tez kaza sobie za wszystko placic i to slono,a gdzie wiara przekonanie milosierdzie?

wszyscy prezenty daja i dawac beda, takze jak ja jedna nie dam, zeby dziecko bardziej poczuło range uroczystosci zostane wysmiana i obgadana przez pol rodziny takz wole miec spokoj na nastepne 10 lat, wcale nie chcialam jej trzymac zostalam do tego zmuszona jako 16 letni gowniarz :)

Gość tosstowa
co to znaczy ze oni sa honorowi? to u Was sie wszystko o kasę rozbija? kto da więcej? komunia św. nie jest miejscem na festiwal przepychu i próżności

Gość yyyyyyyyy
jak dla mnie to za drogi prezent. wystarczyloby tylko 500 zl.

Odkladam na ta komunie od roku, nie stac mnie zeby z jednej wyplaty kupic jej lapa, tak jak pisalam to jest inna rodzina niz obecne nowoczesne rodziny, ktore wioza dzieci do komunii limuzyna, wierzcie albo nie ale to dziecko mimo prezentow i tak sie bedzie z komunii cieszyc i przezywac ją bo to taka rodzina.

Gość tosstowa
mogłaś sie nie zgadzać:) mnie też prosili niejednokrotnie i konsekwentnie odmawiam :classic_cool: bo to baaaardzo droga impreza a ja nie mam zamiaru łożyc na cudze dzieci:O

Gość tosstowa
daj jej tylko 500zł w kopercie to i tak dla takiego szczyla kupe kasy. po co jeszcze świrujesz z prezentem?:O chcesz coś komuś udowodnić?

jedni pisza tak inni tak, to co mam dolozyc 300 zł do tej koperty? tostowa ja nie utrzymuje z ta rodzina kontaktow moja mama tak ja nie, ale chce miec swiety spokoj. To tez nie sa nie wiadomo jak dziani ludzie, po prostu mieszkaja w dwa pokolenia w jednym domu takze maja 2 pensje i 2 emerytury zyja sobie normalnie bez ciśnień, ale te dzici nic od zycia nie maja tylko kosciol, kosciol, rozaniec, majówki itd.

nie po prostu wiem, ze ona nic z tego nie bedzie miala jak kase sama dam

Gość tosstowa
ale to ze dzieci nie maja dzieciństwa przez głupich rodziców ma się nijak do takich prezentów! daj jej tylko kopertę, 5 stów to przecież duża kasa!

Gość astek
YES!!!!!!!!!!!!!!!!!;)

to jest chore :o jakie zobowiązania :o jeśli jest to rodzina bardzo wierząca (jak powiadasz) to nawet jakbyś dała 100zł + jakiś drobiazg np. medalik z grawerem itp Oni by to docenili bo sakrament komuni nie bierze się ze względu na wartość otrzymanego prezentu tylko dla sfery duchowej ale cóż ludzie sami zmienili kontekst tego święta :(.. to tak samo z łapówkami lekarzy - ludzie narzekają jacy to lekarze łapówkarze itd., a sami lecą do lekarza z kopertą :o

dlaczego mam placic za obiad komunijny wolalabym kupic 100% prezent bez kasy ale babcia jej powiedziala, ze zbieraja na ten keyboard..takze podzielilam na pol a dvd juz kupilam, okazyjnie ale chodza w marketach po 500/600 zl ja dalam 400

Gość tosstowa
no to daj jej ten prezent + 200zł maksymalnie...z drugiej strony po co w ogóle chcesz dac jej 500zł skoro mówisz że nic z tego nie będzie miałą? chcesz sponsorować jej starych?:O w takim razie zamiat kasy dokup jej coś jeszcze (np. rolki ) i heja

Gość tosstowa
DnD- racja! rób jak chcesz, moim zdaniem przesadzasz