Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anetaaaappppp

Czy każdy może nosic soczewki??

Polecane posty

Gość Anetaaaappppp

Czesc Mam pytanie odnoście noszenia soczewek . Byłam prywatnie u okulisty i zamówiła mi soczewki . Gdy założyłam je w gabinecie ciężko mi było określić czy widzę dobrze czy źle (kazala mi sie tylko "rozejrzeć" . Zobaczyłam to dopiero w domu , widziałam źle! Obraz miałam rozmazany i w ogóle słabo widziałam . Czy jest taka możliwość ze ja po prostu nie mogę nosić soczewek czy może były źle dobrane?

Gość Anetaaaappppp
nikt się nie zna ? :(

Gość nie każdy może nosić
choćby dlatego, że niektórym wysuszają oczy. U ciebie może być inna przyczyna albo faktycznie są źle dobrane.

moc soczewek nie powinna być taka sama jak moc szkieł w okularach tylko słabsza o ok. 0,5 dioprii .. możliwe, że masz źle dobrane soczewki (oko źle je toleruje) - najlepiej idź jeszcze raz do okulisty i niech to sprawdzi

Gość Anetaaaappppp
dzwoniłam z tym do okulisty to zaczęła cos ściemniać ze najwyraźniej nie moge nosic...sratata Pytam się ponieważ mam zamiar isc do innego okulisty tylko nie wiem czy jest sens znowu wyrzucać pieniądze w błoto .

Gość maćkowy potwór
W soczewkach widzi się inaczej niż w okularach czy gołym okiem. Zwykle źle się widzi (rozmazane) w sztucznym świetle.

Gość Anetaaaappppp
ale ja w nich widzialam tak samo jak bez okularów , no moze tycko lepiej ale roznica niewielka , to cos jest chyba nie tak :)

ja noszę soczewki kilka lat i widzę dobrze w dzień jak i w nocy tj. przy sztucznym oswietleniu - kwestia jest taka, że moje soczewski są 2 tygodniowe hydrożelowe bo innych moje oczy nie tolerują :/ (też kiedyś miałam przeprawę z przeróżnymi soczewkami aż w końcu trafiłam na swoje ;) )

Gość Anetaaaappppp
ja też dostałam 2 tygodniowe a i dodam ze jak wsadzilam palucha do oka i zaczelam ją dostykac w górę w dól i tak dalej to raz miałam taki moment ze widzialam dobrze przez jakies 2 -3 sekundy

Gość maćkowy potwór
A jaką masz wade wzroku? Ile d.w soczewkach? Może wystarczy tylko "przetrzeć" soczewki bo masz na nich dużo osadu od gmerania paluchem;)

a krzywiznę masz dobrze dobraną.. może soczewka jest za duża albo za mała i dlatego masz rozmazany obraz

Gość Anetaaaappppp
na karteczce napisała mi tak: op +5,75 - 1, 75 180 stopni ol + 6,0 -1,75 180 stopni na okulary op +3,75 +1,75 ol 4,25 +1,75 Dwie recepty wypisywane w tym samym dniu moze ktos sie zna i powie czy na soczewki jest dobrze wypisana patrzac na okurową

Gość Anetaaaappppp
przy okularach : oś op 95stopni ol 90 stopni

Gość przy moich pierwszych
soczewkach mialam tak samo jak Ty - obraz zamazany, po okolo 2 godzinach musialam sciagac soczewki bo oko mialam strasznie zmeczone. Moja okulistka twierdzila, ze zwyczajnie musze sie przyzwyczaic do nich, kazala tez stosowac krople nawilzajace (takie, ktore mozna stosowac majaz zalozone soczewki). I na szczescie miala racje. Po jakims czasie moglam soczewki nosic coraz dluzej, obraz byl wyrazny. Ale pozatkowo nie rozstawalam sie z tymi kroplami, czasem tez sciagalam soczewki i przemywalam w plynie. Pomagalo. Nie poddawaj sie od razu. Jak masz niewyrazne widzenie sprawdz czy sciagniecie i przeplukanie ich pomaga. Jesli nie to moze faktycznie masz zle dobrane socczewki, albo akurat te ci nie sluza. Ja nosze soczewki od 10 lat :)

Gość Anetaaaappppp
soczewki zdejmowałam , przemywałam i nic , próbowałam na drugi dzień i też nic dalej to samo . Pójdę do innego okulisty i zobacze jakie mi dobierze. Oczywiście ze sie nie poddam chociaż koszty to nie male :) A tak z ciekawości jak z tymi receptami co napisałam ?:)