Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powder

NAUKA PŁYWANIA czy trudno nauczyc sie plywac?/

Polecane posty

Gość powder

Czy mozna nauczyć sie samemu?..od czego zacząć? jak zrobić by utrzymywać się na powierzchni?...tak pytam...ale mam w planach wziasć pare lekcji przed wakacjami..po ilu godzinach mozna nauczyc sie plywać?

Gość powder
acha ,czyli nikt tutaj nie umie pływać? :(

Gość Hazarrdzista.
Ja nauke rozpoczełem od pływania pod wodą na malutkiej glębokosci - tak do kolan :D:p przepłynelem metr, później dwa itd. Później chyba na plecach i żabką. później już szlo gładko.

Gość nie, nie jest trudno
po prostu rzucasz sie na gleboka wode ;)

Gość powder
a czy mając nieznaczną nadwagę uda mi sie pływać? dodam , że moim atutem jest wzrost - mam 172 cm więc chyba szybko się nauczę pływać, a waże 81kg

nie wiem tez jak to wygląda w innych krajach, ale słyszałam że np. w niemczech sa instruktorzy co ucza pływac. Na serio uczą... U nas taki instruktor co potrafi zrobic: powiedziec żeby połozyc sie na wodzie... :(

cięzko powiedzieć, ale mi pływanie przyszło łatwiej niż jazda na rowerze czy huśtawce, to się czuję po prostu...pływam chyba od 4 roku życia, rodzice brali mnie nad morze, kocham pływać chociaz nie mam kondycji :(

ja się nauczyłem, chociaż jak byłem dzieckiem to się ostro podtopiłem i mam uraz pływanie to magia! wg mnie prawdziwa przyjemność zaczyna się wtedy gdy wieczorem na spokojnym jeziorze, poza tym zanurzanie głowy to podstawa - im dłużej tym lepiej...

Mnie jako dziecko rodzice zapisali na basen na lekcje jak miałam 7 lat. Co to była za trauma dla mnie.... Przedtem byłam nad jeziorem chyba parę razy, nieoswojona z wodą kompletnie... Staliśmy w takm rządku, wszystko na jednym torze, i kazali nam sie połozyc na wodzie na brzuchu i plynac. A ja sie bałam. Ani razu mi sie nie udało na serio, potem raz jak sie polozyłam na plecach, to jak chciałam wstac, głowa mi poszła w doł zamiast nóg. Ze strachu zapomniałam że nie mozna pod woda oddychac. I wciągnęłam pełno wody. A wszyscy stali i się śmiali. Instruktor tez, mówił na mnie "ofiara". Jezzu, co to były za zjeby ci ludzie....

no cóż - smutna sprawa największy strach siedzi w nas samych w chwili szczerości przyznam, że robiło się w wodzie różne niebezpieczne rzeczy - ale na spokojnej wodzie trudno się utopić na początek unikaj jak ognia glonów różnej maści - poza tym ciało ma taką właściwość, że jak nieco ruszasz nogami to pozwoli ci wysadzić buzię na tyle żeby spokojnie oddychać nigdy jednak nie próbuj wysadzić z wody "dupy" - tym sie nie da oddychać :) wystarczy że wysadzisz usta - a to da się przy dowolnej budowie... aha - nie radzę ćwiczyć tam gdzie jest fala - gdy co chwila wlewa się coś do ust - nie ma żadnej przyjemności...

Gość gość
Jak rozpocząć naukę pływania? kilka porad pod linkiem: http://iplywamy.pl/notatka/nauka-plywania/ Pływać można zacząć w każdym wieku. Najlepiej pod okiem instruktora tak aby nie nabierać złych nawyków, no i postęp będzie szybszy. Praktycznie na każdym basenie są prowadzone zajęcia z nauki i doskonalenia pływania. Nie ma co się wstydzić swojego wieku, mieć w nosie czy ktoś patrzy czy nie. Jeśli spojrzeć na typowy basen w Polsce to może 1/4 umie tak naprawdę pływać - reszta pokonuje jedną, dwie długości i zziajana wystaje pod ścianą. Wystarczy też popatrzeć na technikę płynących - nie trzeba walić rękoma z całych sił i młócić wodę żeby płynąć... sztuka w tym żeby pływać technicznie poprawnie i przy małej liczbie ruchów przepłynąć długość basenu... a potem... potem jak już długo pływasz to nie możesz się obejść bez basenu :) pływanie pozytywnie wpływa na cały organizm, na większość partii mięśniowych, na układ krążenia, na układ oddechowy itd - zalety można wymieniać jeszcze długo :) nie ma co się zastanawiać, trzeba spakować torbę na basen (pierwszy krok najtrudniejszy - ten za próg drzwi haha), schować swój wstyd w kieszeń i pływać... a później - samemu z uśmiechem patrzeć jak inni chlapią się w wodzie a nie płyną... a przecież wcale to nie jest takie trudne... :) da się nauczyć - naprawdę :)

Gość gość
też marzy mi się nauczyć pływać :( mam 24 lata i nie potrafię pływać w żadnym stylu :( Chciałabym umieć żabką na początek. Ma ktoś jakieś porady jak to zrobić , jakieś uwagi i wskazówki? Mam 160 cm wzrostu i ważę 48 kg i nie mam siły pływać długo :(