Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Eralove

Kupno auta faktura czy umowa

Polecane posty

Gość Eralove

Hej, Mam pytanie, Zamierzam kupic auto dostawcze do 3.5 tony (używane ) , niestety malo kto chce mi wystawic fakture na calosc.. czy jesli kupie takie auto na umowe kupna sprzedazy to bede mogla je zarejestrowac na moja firme? Niestety ludzie chyba troche kombinuja , gdyz jesli wartosc auta to 45tys to fre moga wystawic np na 20 tys lub bez faktury znizaja mi cene np do 42tys ale wtedy zakup na umowe Dlatego zastanawiam sie czy urzad komunikacji mi zarejestruje auto na firme bez faktury , gdybym kupila tylko na umowe?? dzieki za odpowiedz

Możesz zarejestrować na firmę, ważne żeby jako kupujący była firma wpisana na umowie.

Gość Eralove
tak , to jednoosobowa działalnosc gospodarcza

20:08 rus1 Możesz zarejestrować na firmę, ważne żeby jako kupujący była firma wpisana na umowie." to jest nieprawda, można kupić na umowę jako osoba fizyczna, a mimo to wpisać wóz w ewidencję środków trwałych i liczyć amortyzację lub odpisać jednorazowo - tak samo, jak można wpisać wóz zakupiony na os. fiz. na długo przed rozpoczęciem działalności 🖐️ ... Różnica między umową a fakturą polega na tym, że kupując na fakturę odliczysz sobie VAT, o ile jesteś VATowcem. Zakładam, że jesteś, więc jeśli masz do wyboru: a) faktura na 20.000 zł z VATem 23 % + 25.000 zł pod stołem b) umowa k-s na 42.000 zł to na podatkach zaoszczędzisz: a) ok. 6.667 zł (VAT + amortyzacja) b) 7.560 zł (amortyzacja) Jasno widać, że w przypadku umowy będziesz do przodu ca. 900 zł. Przy czym w jednym i drugim przypadku możesz skorzystać z amortyzacji jednorazowej (limit w 2011 r. - 50.000 EUR na rok). Formalności w tym przypadku są bez znaczenia, jeśli chodzi o rejestrację - tak czy siak w dowodzie będzie imię i nazwisko, nie firma 🖐️

Gość Eralove
Dziekuje bardzo za odpowiedź , na prawde moge skorzystać z amortyzacji jednorazowej? Nie rozpisuje sie tego na 5 lat?? Czy może coś zle zrozumiałam.. ALe jeszcze raz dziekuje , bo wazne dla mnie bylo to czy przy umowie kupna sprzdazy nie bede w jakis sposob stratna na działalnosci .

Gość wielbicielu
przy wyliczeniach zapomiałeś o podatku od czynności cywilno prawnych, ktory trzeba zapłacić.

o, pardon! faktycznie zapomniałem, w pkt. b) jeszcze 2 % zje PCC = 840 zł, czyli "korzyść" spada do nędznych 60 zł ... 08:43 Eralove Na 5 lat rozpisywało się nowe samochody. Używane na 2,5 roku. Od jakiegoś czasu jednak jest możliwość amortyzacji jednorazowej z zastrzeżeniem, że wartość wszystkich jednorazowych amortyzacji w ciągu jednego roku nie może przekroczyć limitu, w 2011 jest to 50.000 EUR/197.000 PLN 🖐️

Gość marines555
Pamiętajcie, żeby przy kupnie auta dokładnie wypytać o wszelkie wady i dotychczasowe naprawy samochodu. Zajrzyjcie sobie tutaj: http://autoprawo.pl/ Strona specjalizuje się w pomocy prawnej osobom, które zostały oszukane przy kupnie pojazdu. Czasami sprzedawcy celowo zatajają pewne informacje i sprzedają nam wadliwe samochody.

Gość tusia877
Ja ostatnio dla firmy szukałam i fajne auta znalazłam na aukcjach https://aukcje.efl.com.pl . Jak na moje oko takie aukcje cenowo wychodzą bardzo dobrze.

Gość gość
My mamy kilka aut firmowych ale niestety bez klimatyzacji. W zeszłym roku postanowiliśmy zamontować we wszystkich autach klimatyzacje ze wzgledu na polskie upały, które są nie do zniesienia od kilku lat. Wszystko wzieliśmy na fakturę a robiliśmy taką usługę http://www.gastal.wroclaw.pl/ wykonała ją szybko i bardzo dokładnie.