Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Gość gość
Gosia hop hop dziewczyny hop hop - zimy nie ma to nie zasypało proszę o raport wszystkie po kolei migusiem- jak znajdę chwilę to dam przepis na pierniki Kimeraj z garnka ostatnio najeść się nie mogłam - ściskam -hop hop jesteście? ANIA3

Gość gość
Hejka! Jakoś mi w ten listopad brak weny ...czas mija w swoim rytmie ...poobrabiałam ogrody na zicher ...liście zewsząd wygrabione chyba że wiatr od sąsiada zawieje...w stosie liści i badyli co go chciałam podpalić o zgrozo!!!znalazłam schowane dwa jeże...nauczona doświadczeniem najsampierw rozkopałam sterte i były ...zasypałam z powrotem a na wierzch jeszcze im jedliny nawaliłam żeby sucho i wygodnie miały bidulki....oczywiście czekam już na świeta i zbieram pomysły co i jak zorganizować ...w tym roku stawiam na ciasteczka i pierniczki niż na cieżkie kremowe ciasta bo cos rodzinka cała za dobrze wygląda ....obiecuje sobie też że bedzie skromnie zresztą co roku sobie obiecuje a wychodzi jak zwykle...ponoć w tym tygodniu ma u mnie spaść śnieg i byloby nawet fajnie ....syn mowi że jak leży wszedzie śnieg i jest biało to jemu sie lepiej uczy ??? A że matura za pasem to niech spada ten śnieg!!! Całuje i ściskam wszystkie sat

Gość gość
Hej-obiecane pierniczki-pierwszy przepis robiłam i prawie sama zjadłam takie extra...tych z ziemniakami jeszcze nie robiłam ale zrobię :) 1. 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 3/4 szklanki cukru pudru, czubata łyżka miodu, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody, 25 g drożdży, 25 g miękkiego masła. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie. Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Piec ok.15 minut w temp.190*C, aż się zrumienią. 2.z ziemniakami :P Składniki: 250 g gotowanych ziemniaków 250 g miodu 150 g cukru 125 g masła 450 g mąki 1 łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące dokładnie rozgnieść (prasą do ziemniaków lub widelcem). Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Mieszając podgrzewać i uważać, aby całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników. Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia. Przestudzoną masę wlać do dużej miski, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm i wykrawać foremkami. Wycięte pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C i piec ok 10 minut w termoobiegu.Miłej niedzieli Ania3

Gość gość
Ogród wysprzątany,jabłonka pomalowana jakimś środkiem,który zwalcza parcha,a blat kuchenny naolejowany i gotowy na przedświąteczne prace.W tym roku uległam pokusie i zarobiłam też piernik staropolski-podzielę się z rodziną i koleżanką,bo też stawiam na ciasteczka i coś małego i pysznego.Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia-A.

Gość gość
Proszę do apelu wystap- wszystkie zaginione- będą klapsy....u nas zima śnieg i mróz- z chwalenia się to upiekłam wczoraj sernik kajmakowy,swój ser, swój kajmak - jedno z lepszych ciast-przepis z głowy, to wbilam,to wlałam-mniami - teraz dużo mleka to ser i kajmak na okrągło,cukier tonami idzie hihi - znikam i czekam na Was - bo będzie foch na Forever na pięć minut - Ania3

Gość gość
Jak sprawdziłam,to Margolka nam chyba w lesie przepadła,bo od 5 listopada jej tu nie ma!

Gość gość
Margolcia napisz słowo choć ...nie karz nas tak surowo prosze o litość....naprawde sie o Cb boje...ogolnie koniec roku z problemami i niewesoło niestety...także wybaczcie bo nieraz trudno sklecić kilka zdań nawet...ale zaglądam tu zawsze i jestescie dla mnie wazne ...całuski...sat

Gość gość
ja tylko czubek glowy wystawiam znad zaspy,tak! u mnie sypie i sypie,a teraz to i leje,,jak to zamarznie ,to będzie kaplica ! Margolcia hop hop 🖐️ pozdrawiam serdecznie 🖐️iv

Gość gość
Jestem już,gdzie ja bidna bym miała zaginąć - nawet ufoludki mnie porwać nie chciały,rwały na marsa z szybkością prądu jak mnie taką stękającą i powykręcaną zobaczyły:).Dopadły mnie kolana,kręgosłup itp.Nie dość,że jak patyk byłam to jeszcze mi się schudło:( po lekarzach i szpitalach ganiałam,lekami obżerałam - masakra:( Powoli jest lepiej,ale wsio za mnie rodzina robi,z nudów już fiksuję:( Pozdrawiam mocno wszystkie kochane koleżanki,dziękuję za troskę i zainteresowanie.margo

Gość gość
Nooo, Margo, ten kręgosłup i reszta to tak całkiem zupełnie bez powodu bolały??ale skoro jesteś, to zostaje Ci wybaczona ta nieobecność. U nas od 4 dni wredna pogoda , tzn po południu sie upokoiło,ale 20 km dalej śniegu niewiele a u nas zaspy , i hałdy odgarnianego sniegu jak w czasie zimy stulecia. Ściskam mocno wszystkie kuliżanki Off

Gość gość
Jesteś wreszcie Margolciu bośmy sie bardzo martwiły o Ciebie....ja dzis cały czas w kuchni ...jutro odpust św Barbary wiec coś trzeba było przygotować...i tak mi zeszło a jeszcze podlogi i blaty w kuchni do pomycia...wiec ściskam was mocno i jeszcze biore sie za robote choć już padam na twarz....sat

Gość gość
Wracaj do zdrowia i do nas.U mnie też nieciekawa pogoda odbija się na samopoczuciu,a dziś jeszcze jak na złość skaleczyłam paskudnie dłoń i koniec pracy musiałam ogłosić,a takie miałam ambitne plany! Pozdrawiam-A.

Gość gość
Jeśli chodzi o przedświąteczne przygotowania i czynności z użyciem niebezpiecznych narzedzi np noży kuchennych to uwazajcie na siebie.....kilka lat temu patrosząc ostatniego dziesiątego karpia wbiłam sobie noż centralnie w żyle nad nadgarstkiem i tylko dzieki mojemu kochanemu meżowi opanowanemu co mi załozył profesjonlna opaske uciskową przezylam i nawet pan doktor nie musiał na cale szczescie nic szyć ....ale zdarzenie pamietac bede długo oj długo....od tamtej pory karpie kupuje wypatroszone i oskrobane tzn mąż nie chce o innych słyszeć...pa pa sat

Gość gość
Cześć wszystkim w nowym tygodniu.Pogoda jak na razie nie daje do wiwatu tak jak u Off i A,małe mrozy tak ok - 3,trochę 2 dni temu duło wietrzysko ale to może na ocieplenie:) oby tak:) bolące cztery litery+kolana+kręgosłup to tak jak słusznie domyśliła się Off,zresztą jak zwykle to oczywiście moja głupota:( w lesie rwałam się do ładowania drewna na przyczepę i już lekko obolała zaczęłam latać nisko po sadzie i opatulać wsio na zimę i jak se klękłam przy żurawinie ,tak już ledwo wstałam ale podobno na głupotę leku nie ma to i trza cierpieć:( Dziś mnie naszła dzika ochota na uszka z barszczem to se nalepiłam,taka próba generalna przed Wigilią:) Macham łapkę,pozdrawiam i udanego nowego tygodnia życzę.margo

Gość gość
O tak tak se Margolciu napracowałaś i tak nakombinowałaś ...a potem poł Polski od zmysłow odchodzi gdzie matka przełożona sie zapodziała ...my sobie wiecej takich numerow nie życzymy....dzis słońce pieknie świeciło i sie okazało jakie mam okna brudne ...kuchnie wypucowałam na zicher wszystkie szafki szuflady wymyte i piekarnik też...jutro salon mysle zrobić....śpijcie smacznie sat

Gość gość
Sat kofana już nie będę,będę grzeczna:) okna mam takie brudne,że strach patrzeć i aż mnie ściska,że ich umyć nie mogę.Pisałam co prawda list do Mikołaja o akumulatorową myjkę ale albo byłam niegrzeczna albo list zaginął i nic nie dostałam:(nawet ciuciu nie dał ,skąpy jakiś w tym roku:( a jak tam u Was koleżanki?Pewnie duże paczki dostałyście:).Śnieg sobie u nas prószy,ale ad razu topnieje,właśnie na pocieszenie piekę rogaliki drożdżowe z przepisu znajomej z garnka,obaczym co z tego wyjdzie,przepis łatwy i szybki:) Buziole.margo

Gość gość
Margo, a za co Ty chciałaś prezenty?, za to co nawywijałaś? Rózgą a mocno przetrzepać szanowną pelaśkę, ot co! Nie mówcie o oknach, bo po ostatnich zamieciach strach patrzeć na nie, ale póki co to wczoraj -18, dzisiaj -15 więc zapomnij :) Na razie przyjęłam do wiadomości że zbiliżają się święta.... i tyle, zero koncepcji i chęci na generalne sprzatanie. Ale jak naczytam sie tutaj to może wena wróci :P Ściskam cieplutko Off

Gość gośćlaurek
Droga Margolko, na prezent zasluzylas tylkomMikolaj w Tym roku zabiegany wiec pod choineczka dopiero prezencik podrzuci:) Wszystkiego dobrego dla Was babeczki!

Gość gość
Wstawać i meldować się leniuszki. Pogoda może być, święta tuz tuż, czas na burzę mózgów :) Margo Matko Załozycielko skrzyknij luda :) Pozdrawiam niedzielnie Off

Gość gość
Masz rację Off jak krzyczeć na mnie biedną to wszystkie były a teraz Ania,A i Sat gdzieś się zawieruszyły,jeszcze trochę i ja będę krzyczeć i z rózgą na miotle latać:) hop,hop pokazujcie się kofane kobietki,witam miłego gościa "gośćlaurek",dziękuję za miłe słowa,pewnie że byłam grzeczna,no może nie cały rok ale były takie chwile:)U mnie od rana leje deszcz,pomyte okna z pomocą koleżanek znów wyglądają koszmarnie:( czuję się coraz lepiej,już wczoraj po sklepach latałam i takie przedświąteczne zakupy poczyniałam ,takie drobne o których można w przedświątecznej lataninie zapomnieć.Wszystkie mocno ściskam i mam nadzieję na szybką obecność:)margo

Gość gość
co za podle kolezanki -wybrudzily okna

Gość gość
Ojej ale głośno krzyczą...jestem jestem...do północy deszcz a potem mróz i śnieg...paranoja..okien jeszcze nie ruszam..tzn.góra umyta na dole i tak często przecieram...powoli kompletuje przepisy na święta i tak zamiast ryby po grecku będzie ryba z kukurydzą..zalewa coś ala meksykańska...reszta standardowa...makowe Gosi,jarzynowa sałatka,śladowe ilości śledzia bo tylko mąż je...dla gości planuję szaszłyki,udka kurczaka w płatkach kukurydzianych,zrazy,mielone w waflu ostatnio robiłam hit u nas w domu,kiełbasę w jakimś sosie...nas sałatkami myślę...z ciast to nowości ale do opanowania...cygańskie drogi,lion z ryżem preparowanym,snikers wg mojej siostrzenicy,blok,ewentualnie rolada waflowa koleżanki z grupy...a Wy co planujecie??? chcę widzieć burzę mózgów to może co jeszcze podmienię w menu..pozdrawiam Ania3

Gość gość
Zaraz ,zaraz Ania - powolutku kochana,na-wymieniałaś ciast a ja większości nie znam - na ten przykład cygańskie drogi,snikers wg siostrzenicy no i ten lion,Anula wrzuć w wolnej chwili przepisy.Buziaki Monika

Gość gość
Snikers wg mojej siostrzenicy : 1,5 szklanki mąki 125 g margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia jedno jajko... zagnieść i wyłożyć na dno blachy masa orzechowa :300 g orzechów ziemnych lub włoskich pół szklanki cukru 4 łyżki miodu 125 g margaryny... Rozpuścić masło. Dodać cukier miód i chwilę zagotować dodać orzechy i wymieszać. gorącą Masę wyłożyć na surowym cieście, Piec około pół godziny 180 stopni krem :2 szklanki mleka 150 g cukru dwie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 żółtko 200 g masła... ugotować budyń zimny zmiksować z masłem. wyłożyć ten krem na zimne ciasto położyć na nim herbatniki polać polewą... Ania... Potem resztę podam

Gość gość
Cyganskie drogi to trza wpisać w net i zobaczycie o co tam kaman... Plan jest taki że boję się ciasta z 9 białkami to wpadłam na pomysł ze upieke zwykły biszkopt ale podzielę na cztery dodam mak, kakao, kisiel... I będę kladla fale jak to jest w oryginalnym przepisie przekroje na pół a środek to dwie śmietany 18%trochę pomiksuje dam brzoskwinie czy kawałki galaretki i przeloze.... Jeżeli chodzi o lion to wejdź Monika na blog Pani na deser.... Lion z ryżem preparowanym... Łatwy i fajny... A Wy co pieczecie? Ania 03

Gość gość
Aż se zajrzałam na neta i polukałam na cygańskie drogi - ekstra to wygląda w przekroju:) Ja u mnie wg zamówienia będą tradycyjnie japońskie - tym razem wg Off,czyli z dodatkowym biszkoptem,znalazłam na "garnku"ciekawy przepis na ciasto orzechowe"tureckie" to je wypróbuję,czekoladowe z orzechami,przepis też z "garnka" i to chyba na tyle,bo jakoś pomysła nie mam,albo odlukam cosik od Was:) a może żeby prościej było rafaello na krakersach i spoko:) Teraz rozmyślam nad menu:pewnie gołąbków nakręcę,syn zamówił krokiety z farszem jak na ruskie pierogi,zimne nóżki obowiąkowo i dużo moich ukochanych uszek z barszczem,pierogi z kapuchą i grzybami i kopertki z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem:)tołpygę smażoną,bo karpia nie lubię,ryba po grecku i jakowaś sałatka,śledź w śmietanie z koperkiem i ogórkiem i wsio,bo znów narobię jak głupol i potem do nowego roku będziemy wcinać:)Buziaki kofane.Dobrej nocy.margo

Gość gość
Ania jak leci dalej ten snikers herbatniki i koniec?

Gość gość
Herbatniki polać polewą... Ania... U nas zima a u Was?

Gość gość
Cześć!U mnie też zimno i paskudnie.Powoli się nastrajam świątecznie i spisuję wasze przepisy.Aniu dziękuję Twoje już zapisane,teraz margolka,wrzuć no kochana te tureckie orzechowe,na necie są ale każde inne i zbaraniałam do cna.Pozdrawim miłe gospochy.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować