Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

xmadziuskax

Protest KGHM - dlaczego policja nie wystrzela tych leni?

Polecane posty

Gość Puloch
Oni ciężko pracują

Gość ruda miedzi
a ty choć wiesz czemu oni protestują ?

Bo chca wiecej zarabiac - nie dosc, ze maja prawo do wczesniejszych emerytur, 13 i 14, dodatki, to jeszcze im malo.

Gość a dlaczego policja nie
zastrzeli ciebie? to byłby lepszy wybór

Gość ruda miedzi
prawo do wcześniejszej emerytury - a to znaczy brak wszystkich dodatków a tylko emeryturka i jeszcze przez jakiś czas ekwiwalent za węgiel - maja tylko górnicy dołowi . A KGHM to nie tylko gonicy pracujący na dole - uważasz ,ze cała reszta powinna rypaćza 1200 zł .?

Gość psikkka
Autorka /autor posta , powinnien zjechac i popracowac sobie przez jakis czas w temp 40 stopni w brudzie i pyle . Odchodza na emerytury wczesniejsze , wiekszosc z choroba zawodowa czyli - pylica . Nie do wyleczenia , i ledwo dyszac do konca zycia .

Gość psikkka
za 2000 tys na reke miesiecznie . Wazne ze autorce cieplo w dupke w zimie bo ktos musi wegielek wydobywac.

Gość kuliss
Tak to jest,gdy firma jest panstwowa-nie myle sie ,bo pakiet wiekszosciowy ma skarb panstwa.W wiekszosci firm prywatnych tez ciezko sie pracuje ,a nie ma tam tak wysokiej placy -ponad 6 tys. Oni twierdza ,ze to oni tworza tam tak duzy zysk i im sie nalezy. Zapopminaja ,ze oni sa tylko PRACOWNIKAMI -nie wspolwlascicielami-i w Polsce praca robotnika jest w okolicach 3,000 zl w do brych porywach wiatru. Mniejsza płaca dla pracownikom kghm -wieksze wplywy do budzetu z dywidendy. Dodam jeszcze,ze potege kghm tworzyli wszyscy Polacy -za nasze pieniadze wybudowano kopalnie i ihuty.Ruda miedzi jest tez naszym wspolnym dobrem .

no cóż daj palec wezmą rękę. niektórym za bardzo się w d... poprzewracało od przywieli zawodowych i płacowych.

No dobrze xMadziuskax to przedstaw nam swoją wizję górnika w KGHM ile powinien zarabiać,jeżeli uważasz że mają za dużo.

Od razu zaznaczam,że też pracuje w państwówce, ale zarabiam 1500 netto +13stka. A pracownicy kopalń strajkują, bo mają taką możliwość, jakbym ja takową miała też bym strajkowała i pewnie wielu z Was. Górnicy jako jedyni pracownicy fizyczni w tym kraju zarabiają normalne pieniądze, za które da się normalnie żyć, a nie takie ochłapy jak 80% społeczeństwa. Każdy z Was by skorzystał z okazji jakby mógł sobie polepszyć płacę. Tyle na temat.

niesmiertelna86 -> tylko że nieraz pod górników podciąga się tych co pracują na kopalni ale pod ziemią to są góra kilka razy roku...

Gość bobobto
Bo to taka metalnosc polakow - jak w "Dniu Świra " modlitwa .Czemu ma ktos miec lepiej ode mnie hehe "Gdy wieczorne zgasną zorze, zanim głowę do snu złożę, modlitwę moją zanoszę, Bogu Ojcu i Synowi. Dopierdolcie sąsiadowi! Dla siebie o nic nie wnoszę, tylko mu dosrajcie, proszę! Kto ja jestem? Polak mały! Mały, zawistny i podły! Jaki znak mój? Krwawe gały! Oto wznoszę swoje modły do Boga, Maryi i Syna! Zniszczcie tego skurwysyna! Mojego rodaka, sąsiada, tego wroga, tego gada! Żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara, żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb, żeby mu się córka z czarnym i w ogóle, żeby miał marnie! Żeby miał AIDS-a i raka" a niech sobie strajkuja , jak moga miec wyzsze pensje niech maja na zdrowie. Ja ze swojej kieszeni im nie place :D

Gość haxxxx
tak,faktycznie..moj ojciec po 30latach na dole mial ladna wyplate na fiszce tylko...do domu przynosil 2 z kawalkiem...a jak zapierdzielal sb i ndz to ponad 2,5...nie wiem czy to tak duzo za tyranie pod ziemia podczas gdy gora inkasuje takie chore pieniadze:(

Gość rtertertr
nie pierdolcie bo gownicy zarab iaja zajebiscie dobrze ...mam sasiadow gornikow, emerytow gornikow zyja jak paki w amsle gdzie reszta spoelczenstwa moze tylko pomarzyc

No dobrze Levviatan, w kopalni nie jest się górnikiem tylko dlatego że się zjeżdża na dół kilka razy w roku, tylko dlatego że się w tych chodnikach pracuje.To o czym piszesz to już przeszłość, fakt że są pracownicy którzy pobierają sprzęt z lampowni i zjeżdżają na dół a przy następnej jeździe klatki wyjeżdżają, ale to są pracownicy,których jest taki profil pracy (dozór,transport materiałowa, i inna obsługa których praca polega na koordynacji i zarządzaniu).

Gość nie taka mało
ale to związkowcy strajkują czyli ci co siedzą za biurkami w związakch i biorą miesięcznie po 6-9tys i oni tak strajkuja skurwysyny

Gość nie taka mało
Prezydent Bronisław Komorowski w swoim zeznaniu podatkowym za 2010 rok zadeklarował, że zarobił blisko 300 tysięcy złotych. W rozliczeniu wyszło również, że prezydent ma otrzymać zwrot podatku w wysokości blisko 15 tysięcy złotych

Może nie wszyscy z Was zadali sobie trud żeby dowiedzieć się z czego wynikają żądania, bo etap próśb się wyczerpał (jeżeli ktoś orientuje się na czym polegają negocjacje związków z pracodawcą). Tak zgadzam się z opinią prezesa KGHM że i tak górnicy zarabiają z roku na rok coraz więcej. I tu wyjaśnię że to wynik w głównej mierze (nie ujmując tu pracy górników) ceny miedzi a i co za tym idzie zysków dla pracowników. Jak cena miedzi spadnie (a kiedyś na pewno do tego dojdzie) to przez nie dogadanie się pracodawcy ze związkami, górnicy będą zarabiać gołą płacę. W tym wszystkim tak naprawdę chodzi o niedopuszczenie do realnych spadków płacy pracowników, których płace zasadnicze czwarty rok z rzędu nie są rewaloryzowane o co najmniej inflacje.