Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Asmena

Dopadła mnie dziś na mieście migrena...to było straszne!

Polecane posty

Standardowo zaczęło się od plamki na oku, nie widziałam już nic, zemdliło mnie. Dowlokłam się do jakiejś ławki i usiadłam. Przez godzinę umierałam w pełnym słońcu, nie widziałam nic na oczy i uczucie jakby ktoś zaciskał mi pięść w głowie. Zamknęłam oczy i tak siedziałam. Ludzie chyba pomyśleli, że jestem pijana. Co za upokorzenie... Następnym razem muszę brać tabletki od neurologa jak gdzieś wychodzę...

Powinnam być wdzięczna za tę chorobę, nie na darmo nazywają ją arystokratyczną, ale dzisiaj przszłam piekło

no jasne, prości ludzie nie wiedzą co to migrena...ich tylko boli głowa :o

Gość tak, masz racje
migrene maja arystokraci a nas szaraków łab napierdala🖐️

Gość admjg.ad
Cześć.też miewam migreny ale nie maja takiego silnego przebiegu.ból zaczyna się stopniowo.pod koniec dnia to tylko umierać- światłowstręt, mdłości, każdy szelest jest jak młot pneumatyczny.okropnie.

a jednak jest ktoś z tą przypadłością... ja mam migreny od czasu gimnazjum leczyć zaczęłam się niedawno. Dostałam tabletki, po których jestem jednak tak senna, że nie mogę nic robić. Odstawiłam bo dość długo nie miałam bóli ale dzisiaj się pojawił więc muszę wznowić leczenie...

Gość kjhugu
tryptany, ewentualnie ergotamina ale tryptany...

Gość ellika
nie przejdzie samo, trzeba było ruszyć do domu po leki albo podejść na jakiś ostry dyżur... A poza lekami dobrze wsadzić głowę pod prysznic, zimno nam zwęzi naczynia i na jakiś czas będzie ulga

nie mogłam dojść do domu, bo miałam rozmowę kwalfikacyjną i musiałam czekać. A słońce grzało niemiłosiernie. Mimo bólu dobrze poradziłam sobie na rozmowie więc dzień nie był do końca zmarnowany.

Gość dessssmond
hej, też niestety wiem co to migrena... i nauczyłam się już by tabletki nosić zawsze przy sobie, bo nie znam dnia ani godziny, a pomagają najlepiej jak się je weźmie na samym początku. jak nie mam akurat tabletki to kończy się to jak u ciebie, kiedyś nawet zdarzyło mi się wymiotować z bólu na przystanku więc w ogóle patologia... niestety zdarzają się takie sytuacje jak się żyje z migrenami, nawet w artykułach o tym piszą: http://tnij.org/ls2e trzeba po prostu pamiętać o lekach zawsze i starać się nie myśleć co w takich sytuacjach myślą ludzie - tylko żeby to było takie proste ;)

Gość paola ola anna
desssmon,co bierzesz? jakie leki? ja dzis umieram drugi dzien:O to jest jakis koszmar:O

Gość paola ola anna
przeczytałam ten artykuł- az sie poryczałam, bo to samo moglabym napisac i ja :(

pamiętam jak dziś gdy dostałam ataku migreny w gimnazjum. Wtedy i przez kolejne parę lat nie miałam pojęcia co się ze mną dzieje. Znałam pojęcie "migrena" ale nie wiedziałam, że moje bóle to właśnie ta choroba. Baba wzięła mnie do tablicy, wredna wsiura -do dziś jej nienawidzę. Miałam problem z przepisaniem zadania bo nie widziałam cyfr. Pamiętam, że mi coś nagadałą wtedy. Płakałam. Dziś jestem silna i słowa już mnie tak nie bolą. Teraz ja mogłabym ją zgnoić bez mrugnięcia okiem. ja biorę codziennie Flunarizinum ZZF a doraźne, gdy pojawi się objaw Dexak

Gość tyujt47u546
Typowy przebieg migreny z aurą :) Mam to samo, najpierw plamka i zygzaki z prawej strony oka, później zanik pola widzenia, mrowienie ust,języka i rąk :) Taki atak trwa od 20min do czasem nawet 1h po czym przychodzi ogromny tępy ból głowy.Migrena z aurą to cholerstwo jest, współczuję bo sam mam.

Gość tyujt47u546
aaa i jeszcze zapomniałem dodać że podczas ataku nie umiem złożyć zdania bo mylą mi się słowa :) To naturalny przebieg aury która ma swoje podłoże neurologiczne.Zazwyczaj ratuję się Ibupromem Max

to cud, że Ibuprom ci pomaga. Mi już nie pomagał dlatego poszłam do lekarza. Przepisał mi tabletki i zlecił tomografię, która na szczeście wyszła dobrze. Bałam się, że mam jakiegoś glejaka czy inne marne ścierwo. Mnie denerwują te zygzaki, jakby oko było naświetlone. U mnie migrenę wywołuje właśnie taki jasny błysk światła. Najgorzej w zimie gdy słońce odbija się od śniegu. Ja też nie mogę mówić, wszystko mi się miesza. Obcy człowiek może mnie brać za pijaną, dlatego to mnie tak upokarza.

Gość desssssmond
paola ola anna - mam od lekarza Sumamigren, na mnie działa dobrze, ale muszę go brać na samym początku tak jak pisałam - wtedy najbardziej pomaga. Asmena - też mam tak z tym światłem, oprócz słońca i śniegu to jeszcze jak jadę samochodem przez np las i te słońce miga między drzewami - strasznie mnie to drażni i migrena jak w banku...

Gość Syzy
Jeśli chodzi o migreny i częste bóle głowy to : mam koleżankę, która miała ten problem. Kiedy tylko czuła że się zaczyna to dzwoniła do męża żeby zabrał ją do domu. To był bardzo nieprzyjemny widok. Jednak jakiś czas temu skorzystała z pewnych zabiegów i już nie ma migren. Oczywiście nie mówię że pozbyła się boli głowy i migren raz na zawsze, jak dotąd (minąły już z 3 miesiące) nie miała ani jednej migreny. Jeśli chodzi o bóle głowy to z 2 lub 3 razy miała ale jak sama powiedziała to już nie to co kiedyś. Były nas tyle małe że nawet nie musiała brać tabletki.Niestety z tych zabiegów można tylko skorzystać w Warszawie, więc nie każdy może z nich korzystać. Jeśli któraś z pań jest zainteresowana proszę pisać pod mój e-mail: tuptektraut@interia.pl

Gość gość
Tylko Cefaly, to jedyne co mi pomaga na migrenę, w sumie zawsze dlatego staram się je nosić przy sobie