Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ogórek kiszony w czekoladzie

jak pogodzić mamę i teściową?

Polecane posty

Cześć, mam pytanie. Jak mogę pogodzić mamę i teściową? Zawsze były zgodne i się lubiły. Wszystko zaczęło się od momentu gdy zaszłam w ciążę. Dla każdej z nich to będzie pierwszy wnuk a właściwie wnuczka. Zaczęły się prześcigać w tym co która kupi. Najpierw się kłóciły bo każda chciała kupić wózek. Nie można było zrobić tak że jedna kupi wózek a druga łóżeczko. Dopiero po negocjacjach ustaliły że kupią wózek i łóżeczko i podzielą się kosztami po połowie. Kazały mi wybrać model wózka, obie go zaakceptowały ale zaczęły się kłócić o kolor. Jedna chciała różowy a druga żółty. Ja powiedziałam, że chcę kolor uniwersalny bo jak się pojawi drugie dziecko to nie wiadomo jakiej płci się urodzi. Przystały na tą propozycję ale z kolei jedna chce teraz szary w kolorowe wzorki a druga czarny w białe wzorki. Kłócą się o każdy szczegół. O to kto będzie mnie odbierał ze szpitala bo my nie mamy samochodu, o to jakie łóżeczko będzie pasować, czy kupić zwykły przewijak na łóżeczko czy od razu komodę z przewijakiem itp. Ciągle znoszą mi do domu ciuszki, mam ich tyle że musiałabym dziecko 6 razy dziennie przebierać żeby wszystko wykorzystać. Jestem im naprawdę wdzięczna że chcą nam zafundować całą wyprawkę ale te ich kłótnie i prześciganie się kto więcej kupi już mnie męczy. Każda chce wyjść na tą hojniejszą. Jak mam je pogodzić? Naprawdę ciężko już to wytrzymać.

dlaczego zmieniło mi H O J N I E J S Z Ą na ch*jniejszą?

Gość pułapka na myszy męskie
Nazwij rzeczy po imieniu: "Chyba nie rywalizujecie na pieniądze, która jest lepszą babcią, prawda?". To powinno je nieco otrzeźwić.

zbierzcie sie we trzy i powiedz to im wszystko. ale zrozom tez je - to ich pierwsze wnuczki i to twz nowa sytuacja dla nich i chca sie dobrze sprawic w roli babci i ciesza sie z tego bardzo obydwie.

Gość kdfirrrrq
wiesz co u mnei tez mama i tesciowa sie nie lubia a nawet rodzice i tesciowie i tak sie zastanawiam jak to bedzie jaks ie urodzi dziecko bo jakos beda musieli sie widywac:(

no właśnie te kłótnie są najczęściej w sytuacjach gdy się z nimi zbieram, żeby załagodzić ten konflikt. Już się boję co będzie jak się dziecko urodzi bo obie zakomunikowały mi że biorą urlop żeby mi pomagać w tych pierwszych dniach. Nie wyobrażam ich sobie razem przez dłuższy czas. Będą sobie to dziecko nawzajem wyrywać. Ja to rozumiem, że się cieszą z wnuczki ale kurczę bez przesady. Jak tak dalej będzie to one będą mi dziecko wychowywać a ja się do niej nie dopcham ;)

Gość ruanda
Dziecko będziecie mieli - to zacznijcie się zachowywać jak dorośli. Rozumiem, że obie matki dostały głupawki - ale może pora je otrzeźwić? Powiedz jasno "słuchajcie, moje miłe - mam dość waszych kłótni, dajcie mi spokój". Dlaczego sama nie dokonujesz wyboru? dlaczego nie pokażesz im palcem za co mają zapłacić? nie masz frajdy w wyszukiwaniu rzeczy dla swojego dziecka że zrzuciłaś to na innych? A przede wszystkim - na twoim miejscu zapowiedziałabym że ze szpitala ma mnie odebrać MĄŻ - i żadnej z nich sobie nie życzę na początku - bo to jest jedyny czas, który powinniście spędzić razem jako rodzice - ciesząc się z narodzin. Jakakolwiek osoba, z najlepszymi intencjami - ten czas zakłóci. I odsunie męża od ciebie, i od dziecka. A już na pewno ostatnią rzeczą, jakiej potrzebujesz to dwie ześwirowane histeryczki. Wprowadzą tylko nerwówkę.

a wyobraź sobie, że nie mam frajdy w robieniu zakupów. To takie dziwne? Pewnie zaraz mnie nazwiesz wyrodną matką. Co do odbierania ze szpitala to chyba napisałam że my z mężem nie mamy samochodu więc jak ma nas odebrać?

i nic na nikogo nie musiałam zrzucać bo same to na siebie zrzuciły.

Ustal harmonogram dyżurów mam gdy już wyjdziesz ze szpitala, i powiedz im że albo się na to zgadzają, albo nie będą widywać wnuczki. Podobnie z wózkiem. To Tobie i mężowi ma się podobać. Ty wybierz. A jeśli chodzi o odebranie ze szpitala weź taksówkę, albo poproście znajomych, może coś mamuśki zrozumieją.