Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kakakakaka

Czy taki wynik progesteronu daje szansę na zajście w ciążę

Polecane posty

Gość kakakakaka

Staramy się 2 lata o dziecko. Wszystkie badania wychodzą w porządku. Ostatnio zrobiłam badanie progesteronu i wyszło 9,42. Normy laboratorium w fazie lutealnej 0,95 - 21. Lekarz powiedział ze mój wynik progesteronu mógby być trochę wyższy ale powiedział zeby poczekac jeszcze 3 miesiące. Ewent po 3 mies będzie leczenie w tym zakresie. Jak myślicie czy ten wynik jest za niski i przez to nie mogę zajść w ciążę? Może któraś z was miała podobne wartości progesteronu i może podzielić sie swoim doświadczeniem...

Gość nie rozumiem dlaczego zdaniem
lekarza taki wynik nie jest najlepszy:O przecież mieści się dokładnie w środku normy

Gość Ania23L
właśnie w środku jest więc sie lekarz czepia pewnie prywatnie chodzisz i próbuje wyciągnąć kase. Osobiście jeśli chcesz podwyższyć progestron jest luteina podjęzykowa

Gość kakakakaka
Dzięki za odzew. Chodzę państwowo, a lekarz ma opinię dobrego. Ale jeszcze nie znalazł przyczyny dlaczego nie mogę zajść w ciążę... Luteina jest na receptę więc zależy od lekarza czy ją przepisze

Gość a tarczycę badałaś
?

Gość kakakakaka
tak, wszystkie hormony w porządku

Gość a tarczycę badałaś
a mąż przebadany?

Gość kakakakaka
tak, wszystko w porządku

Gość a tarczycę badałaś
to nic innego nie zostało jak nadal próbować;)

Gość a tarczycę badałaś
jeśli chodzi o ten progesteron to on ma wpływ na UTRZYMANIE ciąży, a nie ZAJŚCIE w nią więc to raczej nie ten trop niemniej moim zdaniem Twój wynik progesteronu jest ok

Gość kakakakaka
dzięki, trochę mnie to ucieszyło. Obawiam się, że ten lekarz juz mi nie pomoże...

Gość a tarczycę badałaś
a czujesz, że już znasz bardzo dobrze swój organizm? to znaczy potrafisz określić swoje dni płodne, kiedy jest owulacja itp.?

Gość kakakakaka
znam bezwzględnie. Nawet mam intensywny ból owulacyjny. Póki co mierzenie temp, sluzu na nic sie zdało...

Gość annikkagg
Tak jak ktos napisal wczesniej progesteron odpowiada za utrzymanie ciazy i wczesniej zagniezdzenie zarodka. Wynik masz w normie ale moze lekaz uwaza ze przy utrzymaniu ciazy troche za maly, zobaczysz jak da ci luteine to dobrze, nie zaszkodzi. Moze byc tak ze zachodzisz w ciaze a nie dochodzi do zagnizdzenia nawet, kto wie. Moja kolezanka starala sie 1.5 roku i pierwszy cykl z luteina sie udalo. Zaufaj lekarzowi skoro ma dobra opinie

Gość zniecierpliwionaaaona
czesc dosc dlugo staramy sie z mezem o dziecko piaty cykl biore clostilbegyt na owulacje tydzien temu w poniedzialek mialam monitoring - bo tak wg testow owulacyjnych wypadala owulacja-i gin powiedziala ze pecherzyk nie pekl, mysle ze owulacja mogla byc pozniej np wieczorem bo u gin bylam o 14. przedwczoraj zbadalam progesteron i moj wynik to 44,20 a norma jest od 1,7 do 27,00. co o tym myslicie ? badanie progesteronu bylo 8 dni po "owulacji" mialam dostac pregnyl na pekniecie ale za pozno zglosilam sie do lekarza i nie mogla mi podac juz go bo pecherzyk mial 2.1 a gin powiedziala ze pregnyl sie podaje jak ma 1.6-1.8 no i ze pevcherzyk nie pekl w ogole czulam bol okoloowulacyjny jak zawsze. i dlateog zrobilam sobie 8 dni po owulacji " progesteron zeby sprawdzic czy owulacja byla no i nie wiem co o tym myslec ?

czesc dosc dlugo staramy sie z mezem o dziecko piaty cykl biore clostilbegyt na owulacje tydzien temu w poniedzialek mialam monitoring - bo tak wg testow owulacyjnych wypadala owulacja-i gin powiedziala ze pecherzyk nie pekl, mysle ze owulacja mogla byc pozniej np wieczorem bo u gin bylam o 14. przedwczoraj zbadalam progesteron i moj wynik to 44,20 a norma jest od 1,7 do 27,00. co o tym myslicie ? badanie progesteronu bylo 8 dni po "owulacji" mialam dostac pregnyl na pekniecie ale za pozno zglosilam sie do lekarza i nie mogla mi podac juz go bo pecherzyk mial 2.1 a gin powiedziala ze pregnyl sie podaje jak ma 1.6-1.8 no i ze pevcherzyk nie pekl w ogole czulam bol okoloowulacyjny jak zawsze. i dlateog zrobilam sobie 8 dni po owulacji " progesteron zeby sprawdzic czy owulacja byla no i nie wiem co o tym myslec ?

up up

Gość gość
Witam, a jesli ja mam poziom progesteronu 0,78 a przez 3 lata nie zaszłam w ciaze to jaki powinnam miec by w nią ewentualnie zajsc? i co to znaczy jak mam tak niski????? zosia

Gość gość
Nie chce Cie zdołować ale tak niski prg Swiadczy ze w tym cyklu nie miałaś owulacji, trzeba sprawdzić jeszcze raz w 22 dniu cyklu, jeśli sie powtórzy to może już jesteś bliska menopauzy

Gość penelope30
Proszę o pomoc w interpretacji, rok starań, wysoka prolaktyna 42,66 ng/ml (norma 3-24) cykle nieregularne progesteron w 21 dniu cyklu 2,81 ng/ml w 28 dniu cyklu 11,76 ng/ml (+6dni do okresu) kolejnu miesiąc progesteron w 21 dniu cyklu 0,71 ng/ml w 28 dniu cyklu 8ng/ml (+10 dni do okresu) norma (f.lut. 1,7-27) Jaki może być powód wysokiej prl? Co jeszcze zbadać?

Gość gość
Prolaktyna jak jest wysoka obniża progesteron czyli brak owulacji.przyczyn jest wiele najczęściej to coś z tarczycą albo mikrogruczolak przysadki

Gość penelope30
Dziękuję, TSH mam w normie i poniżej 2, może warto zrobić FT3 i FT4 choć rok temu miałam dobre, estradiol, FSH i LH w normie a też je produkuje przysadka. Szukam laboratorium co robi ten test prl z tabletką na obciążenie bo chyba warto i nie wiem rezonans magnetyczny przy wyniku 42,66 to już konieczność czy hipochondryzm ? Do lekarza idę 14 grudnia ale generalnie nie wierze że mogą pomóc.