Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JJJaa21

Czy po zaręczynach jest konieczny ślub?

Polecane posty

Gość JJJaa21

Jestem w związku 2 lata z ukochanym, zaręczona będzie już jakoś pół roku. Wszyscy mnie wypytują kiedy ślub kiedy ślub. Ja im odpowiadam ze pierścionek to pieczątka tylko stałego związku. Mam 20 lat. Kurde konieczny jest ten ślub?? Bo moim zdaniem nie jest konieczny.

Gość niech sie odpierdolą powiedz
to twoje życie nie ich

Gość JJJaa21
No własnie, Pierścionek to tylko tak jak napisałam pieczątka, kochamy się dlatego go dostałam od serca. Wszyscy mi mówią ze będę miała pecha jak najszybciej sie nie ozenie ;/

Gość tak, a wszystkie panny mlode
No ale chyba jak ci sie narzeczony oswiadczal to padlo pytanie czy zostaniesz jego zoną.

My bierzemy ślub za miesiąc z hakiem, trochę ponad 2,5 roku po zaręczynach. Byliśmy parą na odległość, zaręczyny miały scementować nasz związek, podkreślić jego powagę mimo niemożności częstych spotkań. Udało się, szczęśliwie w ostatni weekend czerwca będziemy ślubować. Też mnie znajomi pytali "kiedy wreszcie ślub?", na co odpowiadałam, żeby się nie stresowali, bo na pewno dostanę zaproszenie :-)

Gość ...........oj............
Zgodnie z tradycją zaręczyny to takie "preludium" do ślubu i taki jest ich cel więc nie dziwcie się pytaniom o datę ślubu;)

Tak i nie! Tak, bo zaręczyny to poświadczenie, że chcecie wziąć ślub. Wskazane, by na zaręczynach zgrubnie datę ślubu ustalić. Nie, bo data ślubu może być odległa i bardzo niekonkretna (np. po ukończeniu studiów przez obie strony itp.). Ale zaręczyny bezwzględnie zobowiązaniem się do zawarcia ślubu są. Ksiądz pyta osoby, które przychodzą dać na zapowiedzi, czy były wcześniej w związkach narzeczeńskich i w jaki sposób, jeśli były tą sytuację rozwiązały - czy słowo zostało zwrócone. Ta informacja jest wpisywana do papierów!

Gość gramażżżż
Podczas zaręczyn pada pytanie "wyjdziesz za mnie?" zatem wypadałoby wziąć ślub. No chyba że ktoś jest popierdolony jak moja znajoma, która sie zareczyła ale na pytanie o slubie robi wielkie oczy, za to każdemu musi sie pochwalić swoim "pierścionkiem z BRAJLANTEM"

Gość nie nie jest konieczne
tak samo jak znam pary które nie miały zaręczyn a planowały ślub a prezent w postaci biżuterii dostały na trochę przed ślubem nie ma co patrzeć na jakieś tradycje i nie wiadomo co jeszcze

Gość zenek2342362346
Konieczny, bo jak nie to... Będzie padać :D

Tylko że zaręczyny są krokiem ku ślubowi. Myślisz, że będzie z Tobą zawsze bo masz złote/srebrne kółeczko na placu ? śmieszna jesteś ślub tego nie gwarantuję a co dopiero same zaręczyny

Gość małamałam:)
u mnie zareczyny byly pol roku temu razem jestesmy 7 lat a slub hmmm moze za dwa lata