Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalkabandlaka

Pytanie o dzień przedszkolaka w panstwowym przedszklolu

Polecane posty

Gość lalkabandlaka

Chciałąbym żebyscie napisały co robią wasze dzieci w panstwowym przedszkolu,jakie sa zajecia,czy maja jakies wyjazdy,zabawy,wyjacia na podworko? jakie sa zabawki? Chce to wiedziec,ponieważ płace duze pieniadze za pryw. przedszkole i chce sobie porownac czy dobrze lokuje te pieniadze... Napisze o moim przedszkolu Zajecia : jez. angielski, niemiecki ,zajecia logopedyczne, rytmika,zajecia artystyczno-plastyczne, AIKIDO,basen,kurs tańca, wyjazd koniki,tenis,zajecia z wychowania fizycznego, w zime łyżwy i narty,warszatty muzyczne, własny plac zabaw z huśtawkami,trampoliną,piskownicą i masą innych zabaw, własna bawilandia (zabawa w piłkach), czeste wyjazdy do teatrów, lub teatrzyki w przedszkolu,kino,spektakle itp czyli KULTURA. zabawy organizowane przez predszkole,przebieranki,świętowanie róznych dni np DZIEN MAMY nadchodzi-razem z poczęstunkiem kawa i ciasto,Olimpiady sportowe,bitwy na wode w lato dużo jeszcze pisać...

Gość lalkabandlaka
zabawki co chwile nowe są kupowane. Rzczej ze znanych markowych Fisher Price,Palyskool,Chicco itp...

Gość asikaaa124789
oOjojjj sporo tego Ile płacisz miesięcznie? sama bym wysłała syna do takiego przedszkola,dzieci pewnie sie tam nie nudzą.Syn jeszcze nie chodzi,musze poszukać takiego przedszkola,fajna sprawa ale jaki koszt za to???

Gość dobrze lokujesz
W państwowym przedszkolu o połowie z tego można zapomnieć.

Gość oretykotlety
U nas tylko angielski i rytmika, czasem malują, zabawki pożal sie :( podwórko mają, huśtawki,piaskownica też jest i tyle... ile płacisz?

Gość lalkabandlaka
czesne 500zł plus jedzenie

Gość oretykotlety
mamy też wyjazdy do teatru,kina wtedy dzieci są uradowane :) napisz ile placisz?

Gość oretykotlety
ile????? napewno 500zł??? tylko tyle jestem w szoku! Za takie zajęcia? i ta bawilandia... a duza chociaż jest?

a te zajęcia to dla jakiej grupy wiekowej ? bo raczej 3 latek nie zagra w tenisa, a jezeli ta nauka polega na tym że dziecko potrzya sobie rakietę przez 15 minut , to ja dziękuję . To samo konie ? jak te spotkanie z koniami wygląda ? Dziecistoją przy parkanie i sie na konie patrza ? Powiem Ci tak , większosć zajęć jest przereklamowana , płacisz za angielski , który trwa 15 czy 30 minut 2 razy w tygodniu . Basen ? Ile razy w tygodniu , czy moze raz na miesiac ? Prywatne przedszkola wszystko ładnie opisują , ale kiedy dziecko ma to wszystko wykorzystać , angielski , zajecia artystyczne , kurs tańca, aikido ? Przeciez to normalne zabawy , w kazdym przedszkolu dzieci maluja , mają rytmike , tańcza z opiekunkami , maja angielski ( taki sam jak w prywatnym ), chodza na wycieczki , przyjeżdzają teatrzyki itp . Jakby odjąć te zajęcia , to wychodziłoby na to ze dzieci nie robią nic .

Gość lalkabandlaka
4 lata ma wiec już pojętny. Tenis- raz w tygodniu, on już trzyma rakiete i uczy sie odbijać, 3 latki narazie uczas sie łapać piłeczki.Zajecie trwa 1,5 godziny. Konie raz w tygodniu- zajęcia 2 godzinne Każde dziecko jezdzi. Angieslki 2 razy w tygodniu po godzinie , niemiecki tak samo Syn powtarza wszystko w domu. Basen co środe wyjazd 10.30 przyjezdzaja na obiad Taniec przyjezdza raz w tygodniu uczyć tańca towarzyskiego ze Szkoły Tańca, popularna firma w naszej miejscowosci.

Gość lalkabandlaka
angielski i niemiecki trwa chyba o ile pamietam 45 minut

Gość jejejejejejejejejjejjejejejjej
kurcze czy to nie przesada angielski niemiecki, cale dziecinstwo sie zabiera dzieciom :/ tenis :/ boze ludzie nie glupiejcie, dajcie troche zabawy dzieciom, u nas w przedszkolu jest rytmika na która chodzi i angielski, ale zapisze dopiero w zerówce, na cholere wczesniej ma sie jezykow uczyc, wcześniej takich cudów nie było i jakoś dzieci głupie nie wyrosły :/

Gość a ja mam takie pytanie
czy te dzieci oprocz tenisow i angielskich maja jakis program pedagogiczny, kotry jest realizowany?? czy tylko jezdza prze caly tydzien na zajecia dodatkowe?

Gość naczycielka prawie 4 latków :)
U nas w państwowym przedszkolu dzień wygląda tak: 7-8 g - schodzenie się dzieci, działania indywidualne z dziecmi wg.potrzeb edukacyjnych, DZISIAJ grałam z grupą dzieci w grę planszową kształtującą pojęcia matematyczne (sama usiałam skonstruowac, bo nie ma dobrych gotowców na ten temat). Później proste zabawy ruchowe w kole (ostatnio tańczymy do "Co dziadek i babcia śpiewali, gdy byli mali") 8.30 - śniadanie, czynności samoobsługowe 9.00 - zajecia z wychowania przedszkolnego Dzisiaj było dopasowywanie domków do ich właścicieli. Pszczółka-ul itp. Dzieci znajdowały różne ilustracje zwierzątek w sali, później dostawały czapeczki nawiązujące do znalezionego zwierzątka, musiały znalesc swój domek. Następnie zbieraliśmy wszystkie informacje i podsumowaliśmy. Moje maluchy skupiają się max przez 20 minut, więc później była zabawa swobodna... A przed drugim śniadaniem dałam im jeszcze plastelinę i lepiły wybranego zwierzaczka. 10.00 - 2 śniadanie 10.15 - zakładamy buty i idziemy do ogródka. Sprzęt taki sobie. Zabaw swobodne. 1 zabawa zorganizowana (z piłką). 11.30 - przygotowanie do Dnia Mamy i Taty. Próba występu. 12.00 - obiad ...i koniec mojej zmiany:-) po południu są zajęcia dodatkowe, 1 każdego dnia. Przedszkola prywatne są fajne pod tym względem, że jest mało dzieci w grupie i każde dziecko może się czuc docenione. U mnie dziś było 25! W czasie zabawy swobodnej pilnuję tylko bezpieczeństwa, bo jak zajęłabym się jakimś dzieckiem to z resztą by była "ręka, noga, mózg na ścianie"... A co do przeładowywania zajęciami to nie jest najlepsze co można dziecku zapewnic. 1,5 godzinny tenis????? Chyba żarty...

Gość nauczycielka prawie 4 latków:)
rytmika, gimnastyka, zajęcia teatralne, 2 rodzaje zajęc plastycznych, angielski (w tym "reading is fun" dla dzieci 5 letnich i "zabawy z angielskim" dla 3 l. - prowadzę w ramach mojego pensum). wyjazdy do teatru - 2 razy w roku, niestety. wyjazd do zoo - 1. imprezy rodzinne - wszystkie okolicznościowe, dzień sportu i piknik rodzinny. z ciastami, owocami, sałatkami i napojami:-) konkursy rodzinne. zabawki - są, ale trochę im brakuje do ideału sala zabaw - jest sala gimnastyczna - jest wyposażenie placu zabaw = zjeżdżalnia, piaskownica, drewniany domek - dla każdej z grup, dla starszaków dodatkowo huśtawki zajęcia pedagogiczne dla rodziców - są przedszkole otwarte od 6.30 do 17 opłaty za 8 godzin z wyżywieniem wynoszą ok 350 zł

Gość babaa za kierownicą
U nas jest tak: Zabawek jest masa, ale większą część stanowią puzzle, gry planszowe i tym podobne. Fajny plac zabaw, na którym dzieci są praktycznie codziennie o ile pogoda na to pozwala. Jako że przedszkole znajduje się w parku, bardzo często wychodzą też na spacer. Zbierają kwiaty, liście, szyszki i kasztany - w zależności od pory roku i potem coś z tego tworzą. Bardzo dużo malują i wycinają - wszystkie prace są wywieszane i systematycznie zmieniane. Pod koniec roku dostajemy wszystkie rysunki, maski i inne gadżety, które dziecko robiło przez te 10 miesięcy. Przyjeżdzają teatrzyki i raz w miesiącu jest audycja muzyczna, gdzie dzieci poznają nowe instrumenty i rodzaje muzyki. Raz w tygodniu jest rytmika, taniec nowoczesny, angielski, basen, gimnastyka korekcyjna. Dzieci jeżdzą do kina, teatru, centrum kultury na przedstawienia, a ostatnio byli także w filharmonii. Raz w roku jest wycieczka całodniowa. Zazwyczaj w maju lub czerwcu. Poza tym są zajęcia logopedii, terapia pedagogiczna, glottodydaktyka i metoda dobrego startu prowadzona przez terapeute (niestety nie wiem na czym to polega, bo syn akurat nie uczęszcza). Płacę ok 350zł miesięczne łącznie z wyżywieniem. Także jak na przedszkole państwowe nie jest źle. A kadra bardzo przyjazna, więc wszystkie dzieci chodzą bardzo chętnie.

tak naprawdę nie można porównywać przedszkoli prywatnych z państwowymi ale jakoś mało Pani płaci za takie przedszkole z taką ilością zajęć dodatkowych. W moim przedszkolu opłaty wynoszą ok 250 złoty z wyżywieniem ale bez zajęć dodatkowych za resztę rodzice płącą dodatkowo. W naszym mieście za przedszkole prywatne rodzic musi zapłacić ok 800 złotych plus wyżywienie i nie wiem czy tam są zajęcia dodatkowe

tak naprawdę nie można porównywać przedszkoli prywatnych z państwowymi ale jakoś mało Pani płaci za takie przedszkole z taką ilością zajęć dodatkowych. W moim przedszkolu opłaty wynoszą ok 250 złoty z wyżywieniem ale bez zajęć dodatkowych za resztę rodzice płącą dodatkowo. W naszym mieście za przedszkole prywatne rodzic musi zapłacić ok 800 złotych plus wyżywienie i nie wiem czy tam są zajęcia dodatkowe

Gość mamuśki
nie fundujcie swoim dzieciom wyścigu szczurów już od dzieciństwa. W przedszkolu w którym pracuję też jest bogata oferta zajęć dodatkowych, do wyboru dla rodziców, większość odpłatna dodatkowo. Rytmika - dla wszystkich 2 razy w tygodniu, angielski - 5 i 6 latki mają codziennie pół godziny, w zajęciach uczestniczy prawie cała grupa, gimnastyka korekcyjna 2 raz\y w tygodniu, logopedia - wszystkie dzieci są przebadane przez logopedę na początku roku, chodzą te, które mają problemy z wymową, ze szczególnym naciskiem na dzieci, które w następnym roku rozpoczną edukację w szkole, taniec towarzyski, plastyka, ceramika, karate, zajęcia teatralne, koncert muzyczny raz w miesiącu, co miesiąc teatrzyk (aktorzy przyjeżdżają do przedszkola, wyjścia do teatru, filharmonii, zoo, wycieczka 2 razy w roku, festyn rodzinny, imprezy okolicznościowe, spotkania ze zwierzętami, i inne, których nie będę wymieniać. Dzieci, które zapisano na wszystkie zajęcia nie mają czasu na swobodną zabawę, bo ja też muszę zrealizować swoje zajęcia, które wynikają z zapisów podstawy programowej i z których jestem rozliczana. Poczytajcie sobie rodzice troszkę psychologii rozwojowej i zobaczcie jakie są potrzeby i możliwości dziecka w wieku przedszkolnym i wyciągnijcie wnioski.

w przedszkolu syna jest mnostwo roznych zajec ale bez pzresady :)o 9 maja snadanie, potem maja zajecia, codziennie sa inne, czytanie Domana, czytanie bajek, spiewanie piosenek, nauka matematyki, kolorow, obyczajow, biologii o przyrodzie itd z kazdej dziedziny cos, w czwartki maja angielski, raz w mcu jest teatrzyk w pzredszkolu, raz w mcu jest jakies wyjscie, wycieczka, wyjazd, impreza okolicznosciowa, wystep itp, dodatkowo platne rytmika, balet, niemiecki, zajecia logopedyczne i angielski, jak jets ladna pogoda wychodza na wlasny plac zabaw, maja wszystkoc o tzreba trampoliny, hustawki, piaskownice, zjezdzalnie, miejsce itp nie sadze by sie tam maly nudzil :D robia duzo plac plastycznych manualnych rzezby, malunki, wycinanki itd.. zabawek maja w cholere i to bardzo fajnych nowych pomyslowych, wyposazenie bardzo dobre, no ale to prywatne pzredszkole :)

a no i kurs tanc i basen tez maja ale dla tych co chca i placa dodatkowo :) a pzrebieranki i swietowanie roznych dni to standard chyba wszedzie :) wizyty zawodowcow policjantow lekarzy itp u syna jeszcze maja koncerty muzyczne z nauka wychowania muzycznego pzryjezdza zawsze kwartet i maja z nimi zajecia,

W przedszkolu do którego chodzi moja córka jest rytmika, angielski, taniec i religia (religia dwa razy w tygodniu:D ). Mają wyjazdy na wycieczki, spotkania z leśnikiem, policjantem, lekarzem, seanse w kinie. Pikniki, imprezy okolicznościowe w stylu dzień dziecka, matki, jasełka, witaj wiosno. I realizują program. Szczerze powiem, że tyle zajęć wymieniłaś, że chyba dziecko przebywa w takim przedszkolu 24 godziny na dobę :O. i 500 zł??? szok. Normalnie wierzyć mi się nie chce. Ja płacę 300 zł i w tym jest tylko religia. Reszta płatna dodatkowo. Z komitetu pewnie na wyjazd do kina mają i jeden piknik. Spotkanie z muzyką, gdzie przyjechali grajki też płatna osobno była. Zdradź gdzie jest takie cudowne przedszkole za 500 zł z tyloma zajęciami?

Gość laski 500 + wyżywienoe
ok. 9zl na dzien u nas w malym miescie czyli + ok. 200-250zl wieciej.

Gość pSZeCZkolanka z państwowego :)
U nas w przedszkolu jest tak: Ramowy rozkład dnia dla dzieci młodszych 7.00-8.10 Schodzenie się dzieci do przedszkola. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. 8.10-8.30 Zabawy integrujące grupę. Rozmowy kierowane na tematy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawa ruchowa. 8.30-9.00 Przygotowanie do śniadania. Śniadanie. 9.00-10.00 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z calą grupą. 10.00-11.15 Spacery, zabawy dowolne w ogrodzie przedszkolnym lub sali, zabawy ruchowe. 11.15-12.00 Przygotowanie do obiadu. Obiad. 12.00-14.00 Leżakowanie. 14.00-14.45 Przygotowanie do podwieczorku. Podwieczorek. 14.45-17.00 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości. Słuchanie czytanych fragmentów książek. Zabawy dowolne według zainteresowań dzieci. Ramowy rozkład dnia dla dzieci starszych 7.008.00 Schodzenie się dzieci do przedszkola. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Zabawy integrujące grupę. Ćwiczenia ogólnorozwojowe (np. rozwijające percepcję wzrokową i słuchową, grafomotorykę). Rozmowy kierowane na tematy zgodne z zainteresowaniami dzieci. 8.008.15 Ćwiczenia poranne. 8.158.30 Przygotowanie do śniadania. 8.309.00 Śniadanie. 9.0010.30 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą. 10.3011.15 Spacery, zabawy dowolne na świeżym powietrzu (np. w ogródku, na boisku) lub w sali; ćwiczenia gimnastyczne. 11.1511.30 Przygotowanie do obiadu. 11.3012.00 Obiad. 12.0012.45 Ćwiczenia relaksacyjne; słuchanie opowiadań nauczyciela na podstawie literatury dziecięcej lub czytanie fragmentów książek. 12.4513.45 Zabawy dydaktyczne, ćwiczenia graficzne, utrwalanie poznanych wierszy i piosenek. Zabawy dowolne w sali lub w ogródku przedszkolnym. 13.4514.00 Przygotowanie do podwieczorku. 14.0014.20 Podwieczorek. 14.2017.00 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości i potrzeb. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Z grubsza wygląda to właśnie tak. Jeśli chodzi jednak o "detale" to często ten plan modyfikujemy - dostosowujemy do okoliczności. Np. aktualnie po podwieczorku czas spędzamy na dworze, dzieci "rozchodzą się" z ogródka, bo żal nie korzystać z pogody ;) Plac zabaw mamy...no powiedzmy standardowy ;) Piaskownica, huśtawki, drewniany domek i pociąg, plastikowy statek - wszystkie sprzęty z atestami, piasek w piaskownicy wymieniany co roku (piasek też z atestem ;)

Gość pSZeCZkolanka z państwowego :)
cd. Korzystamy też bardzo często z boiska szkolnego - fajne jest, bo trawiaste, więc bezpieczne dla maluchów. Należymy do zespołu szkół, więc mamy tę szansę. Gimnastyka korekcyjna - bezpłatna - raz w tygodniu, w szkolnej sali gimnastycznej. W szkole mamy również kąciki "radosna szkoła" - baseny z kulkami, wielkie piankowe klocki etc. - również z tego korzystamy. Wyposażenie sali...tutaj mogłoby być lepiej. Problemem jak zawsze są finanse - dobrej jakości, atestowane zabawki kosztują fortunę, więc nie grzeszymy bogactwem wyposażenia. Mamy niewiele, ale jakościowo najlepsze. Za to ćwiczymy kreatywność, bawiąc się "czym popadnie" ;) Zajęcia dodatkowe: religia (1x tydzień), tańce (1xtydz., dodatkowo płatne), rytmika (2xtydz. również dodatkowo płatne), podobnie angielski. Ja hobbistycznie prowadzę zajęcia z francuskiego - codziennie ok. 10 minut, lub też na zasadzie nativ spikera - wtrącam zwroty w ciągu dnia - rodzice są przeszczęśliwi - ale to tylko w mojej grupie, bo jestem "zapaleńcem" w tej dziedzinie ;) Wycieczki - przeróżne (gospodarstwo agroturystyczne, zoo, kopalnia soli itp), ok. 2 razy w semestrze, co drugi miesiąc wyjście do teatru, co drugi teatrzyk w przedszkolu. Wszelkie imprezy okolicznościowe: pasowanie na przedszkolaka, jesienny koncert, jasełka, dni: babci, dziadka, mamy i taty, dziecka, festyn rodzinny. Bale przebierańców. Raz w miesiącu dodatkowo płatna ceramika. Bardzo często bierzemy udział w przeróżnych konkursach i przeglądach twórczości przedszkoli, często też organizujemy wewnętrzne konkursy dla dzieci i rodziców. Wizyty różnych "specjalistów" w przedszkolu też są - ale tutaj najczęściej korzystamy z pomocy rodziców - ostatnio jeden tato dentysta zrobił u nas furorę ;) Ufff...chyba tyle ;) A może i nie, bo ciężko wszystko spamiętać ;) A co do oferty, która jest w przedszkolu Autorki - fajnie że jest, bo można wybierać i przbierać. Tylko oby rodzice nie mieli parcia na absolutnie wszystkie zajęcia! No i 1.5 godzinne zajęcia z tenisa dla 3 latków - trenerzy chyba są cudotwórcami, moje 3 latki koncentrują się max 20 minut ;)

Gość mamciaaaaa
Nasze przedszkole na prowincji: - mamy program z UE i w ramach tego programu różne bloki tematyczne: plastyczny, matematyka sensoryczna, literacki. Ale to jest nieobowiązkowe, tylko dla chętnych ale darmowe. - codziennie dzieciaki robią coś innego np w środy mają zajęcia plastyczne a w czwartki grają na instrumentach a w piątki mają zajęcia na naszej sali gimnastycznej, - byli już : 2 razy w teatrze, w sali zabaw z piłeczkami, w indiańskiej wiosce, byli na farmie oglądać zwierzęta :) - plac zabaw taki sobie ale duuużo przestrzeni, - angielski jest 2 razy w tygodniu dodatkowo płatny, - wszystkie święta są obchodzone, dzień matki też (tatusiowie też mają przyjść), festyny, ognisko, dzień otwarty, - mają rytmikę i różne zabawy z muzyką, - nie oglądają bajek na dvd, - zabawki mają też fajne, głównie klocki wszelkiego rodzaju ale też inne np domek teletubisiów :) Jestem zadowolona bardzo. Płacę zazwyczaj ok 100 zł za cały miesiąc.

Gość mamaOliwitg
Świat jest mały,zajecia opisane przez Ciebie autorko bardzo pasują do zajęć w moim przedszkolu... moze tylko domysły oczywiście, czy napiszesz z jakiej jestes miejscowosci?

Gość mamaOliwitg
olimpiada sportowa i bitwa na wode, ta bawilandia najbardziej mi podpowiada że jestes z mojej miejscowości :) odezwij sie proszę, może sie znamy :)