Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naianianagodzinyki

czy kupić świnkę morską czy chomika

Polecane posty

Gość naianianagodzinyki

dla dziecka 6 lat

Ja bym radziła świnkę morską.Jest milsza i bardziej towarzyska,przynajmniej w moim odczuciu a miałam jedno i drugie.

Gość zależy czym się
chcesz sama dodatkowo zajmować. bo na to ze dziecko się choć trochę zwierzęciem zajmie to nie licz. a poz tym to mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę z tego że żywe stworzenie to nie zabawka!!! i że będziesz miała wpływ i kontrolę na to jak twoje dziecko zajmuje się zwierzątkiem. osobiście wybrałabym chomika bo mniej śmierdzi no chyba że śwince będziesz bardzo często zmieniać ściółkę

W ogóle co to za prezent? Zwierze? Zwierze to nie zabawka, że jak się znudzi to pójdzie w kąt.

Gość naianianagodzinyki
a kto powiedział że to prezent albo zabawka?chyba po to się kupuje zwierzę żeby dziecko nauczyło się choć trochę odpowiedzialności.

Gość zależy czym się
nauka odpowiedzialności na zwierzątku???? o mamo nie chcę tego oglądać. pamiętaj że jeśli dziecko jest jeszcze takie małe bo 6l at to wcale nie tak dużo to nie kupujesz go dla dziecka tylko przede wszystkim dla siebie a przy okazji dla dziecka a nie na odwrót. może lepiej kup rybki

Świnka się jak najbardziej nadaje. Zwierzak jest miły, towarzyski, stosunkowo duży- więc nie tak łatwo zrobić mu przez przypadek krzywde. Mało kiedy zdarzają się agresywne świnki. Zwierzaki te szybko się przywiązują i są naprawdę mądre. Jeśli wiesz, ze Twoje dziecko dorosło już do takiej odpowiedzialności to myślę, ze prezent będzie dobry. Pamiętaj tylko, ze świniaki potrzebują naprawdę dużej klatki i trzeba je też często wypuszczać na "rozprostowanie kości"- a wtedy potrafią w mieszkaniu nieco nabrudzić. Do jutra to pewnie nie zdążysz ale gdyby zakup przeciągnął Ci się w czasie proponuję zabrać świniaka stąd: http://www.swinkimorskie.eu/adopcje.php

Gość taka jedna mama...
Swinki sa fajne ale... jesli chcesz zeby dziecko nauczylo sie np dbac o porzadek w klatce kup chomika bedzie mu latwiej polecam chomika dzungarskiego nie spotkalam jeszcze zadnego ktory bylby agresywny:) swinki niestety maja jedna wade glosno kwicza i to czesto non stop kazdy szelest to kwik ale wybor nalezy do Ciebie ja swoim kupilam szczury to przesympatyczne inteligentne zwierzatka.

Gość mamachichi
ja kiedyś jak byłam dzieckiem miałam chomiki, nie polecam, świnki morskiej nie miałam ale wydają się ładniejsze i milsze

Gość taka jedna mama...
ja pamietam jednego z pierwszych chomikow mojego dziecka byl wredny na maksa musielismy go wyciagac w skorzanej rekawiczce tak gryzl ale to byl chomik syryjski potem kupilam dzungarskiego i ten byl przezajebisty dzieciaki mialy ubaw bo one kochaja sie wspinac i biegac.

Gość Mloda mamusia 24
Chomiki sa wredne,gryza i zjadaja swoje dzieci :( masakra.Mialam kiedys wlasnie chomika kupilam go juz zaciazonego a raczej zaciazona,jej maluchy zyly tylko 4 dni nikt ich nie dotykal miala spokoj a mimo to wszamala wszystkie.Mojej kolezanki chomiczka tak samo zjadla swoje dzieci.Teraz mam dwie swinki morskie samiczki sa super,bardzo towarzyskie nie gryza,lubia gdy sie je na rece bierze,a jak czegos chca to kwicza smiesznie w ogole w zaleznosci od swoich potrzeb wydaja rozne dzwieki :) Polecalabym swinke wlasnie.I wcale od swinek nie smierdzi o ile codziennie czysci sie klatke.

Gość szczerze to ani jednego ani
drugiego Świnki są wierniejsze, ale jeśli masz małe mieszkanie i dobrze naslonecznione to po prostu zdechniecie od smrodu. Nawet jakbyś 3 razy dziennie jej wymieniala to i tak śmierdzi. Strasznie dużo sikają. No i jak bedziesz mialą dlugowlosą to wiecznie dupka w odchodach usmarowana. Na prawdę nie fajnie. Chomiki to takie milsze myszy. Wredne, gryzą i tak na prawdę zadnej radości. Mniej śmierdza mozna im spokojnie raz na dwa trzy dni wymienic trociny i jest ok. Ale strasz dotknać bo czesto gryzą i nie da sie ich oswoić. Jak chcesz zwierzaka to polecam kota albo pieska. Na prawde nie ma wiecej roboty przy nich niz przy tych klatkowych (z klatek sie sypie po calym domu lepiej akwarium ale wtedy bardziej smierdzi) a duzo wieksza frajda bo takie zwierzaki są prawdziwymyi przyjaciólmi. Poszukaj w schronisku jakiegoś malego kundelka szczeniaczka, albo na ogloszeniach popatrz. Ludzie za czekoladę oddają, a to wierny kompan na cale życie.

Gość Mloda mamusia 24
Świnki są wierniejsze, ale jeśli masz małe mieszkanie i dobrze naslonecznione to po prostu zdechniecie od smrodu. Nawet jakbyś 3 razy dziennie jej wymieniala to i tak śmierdzi. Strasznie dużo sikają. No i jak bedziesz mialą dlugowlosą to wiecznie dupka w odchodach usmarowana. Na prawdę nie fajnie. Ja wlasnie mam dlugowlose i ani od nich nie smierdzi i ani nie maja "dupsk" obsranych.Ja nie wiem co Ty za swinki mialas, ze tak piszesz,albo porostu nie sprzatalas klatki tak jak trzeba. Od kazdego zwierzaka smierdzi gdy sie o niego nie dba.

Gość jasne i kazdemu zwierzakowi
trzeba dupke umyć od czasu do czasu, a nie kazdy o tym wie. Mam psa rasy dlugowlosej teraz i tez mu musze tylek myc bo jak nieraz sie obesra to mu zwisa z tyłu, wiec musze myc i przycinać. Świnkom też trzeba i nie opowiadaj ze nie. Musisz to myć, czesać, dbać o to. Nie wystarczy wsadzic do klatki i patrzyć jak się bawi, a ludziom się zdaje ze tak wlasnie ejst więc dlatego napisalam, ze jak nie bedzie myla dupek, czesała, dbała to bedzie uflajana w odchodach i na tym się skończy.

Miałam 5 chomików. Mama myła akwarium, zmieniała ściółkę . @ chomiki mi uciekły, wszystko w domu pogryzione a chomiki i tak się nie znalazły:P Myślę że dziecko 6 lat jest za małe, sporo za małe na chomika i na świnkę. Będziesz miała tylko dodatkowy obowiązek, ot co. Lepiej kup akwarium i niech mąż się zajmuje a Ty z dzieckiem oglądaj :D

Gość Mloda mamusia 24
ja swoim nie myje tylkow i naprawde obsrane nie sa :)

Gość bdbdfbdf
Jeśli kupisz chomika to już za 2,5-3 lata małe dziecko będzie musiało zetknąć się ze śmiercią ukochanego zwierzątka. To już lepiej wybrać świnkę bo dłużej żyją.

Gość takaotokaja
kup psa. gryzonie strasznie smierdza tym bardziej teraz gdy jest ciepło

Gość gość
Chomik świnki morskie są grube i spasłe na dodatek nie są zwierzętami tylko zabawkami. Blagam kto chce zwierze ktore zre ciągle.