Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smallgirl

Jakie są przyczyny skracania sie szyjki macicy?

Polecane posty

Gość smallgirl

Hej czy któracs z was wie od czego tak sie dzieje?może od szybkiego przybierania na wadze albo od skurczy?

Gość skracanie się szyjki
jest od bakterii i infekcji

Gość smallgirl
A może od twardnienia brzucha?ja niestety mam tak czasami i lekarz przepisał mi duphaston 2 razy dziennie żebym brała.W środę ide na wizyte i zobaczymy co zauważy i czy nie ma rozwarcia...mam nadzieję,że wszystko bedzie w porzadku.

Z wagą nie ma nic wspólnego. Słyszałam że szyjka może się skracać przy skurczach- albo niewydolna szyjka powoduje skurcze. Tego chyba nie wiadomo do końca. Może to być niedobór hormonów. Może być, jak ktoś wyżej napisał, od bakterii w pochwie, od infekcji (ponoć nie tylko takiej intymnej tylko np. wysokiej gorączki). Może być po prostu niewydolność mięśni- szyjka nie jest w stanie utrzymać ciężaru dziecka i tyle. Przy pierwszej ciąży- może być po porstu niedojrzałość organizmu do ciąży. Patologiczny tryb życia- przemęczenie, zbyt ciężka praca fizyczna, forsujące ćwiczenia, używki... Oj, tyle teorii się nasłuchałam. Tego z jakiego powodu była u mnie w obu ciążach i czy się powtórzy- nie wiem dalej i pewnie nigdy się nie dowiem.