Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bólkolana

Strzelanie , przeskakiwanie, chrupanie w kolanie. (po duerzeniu )

Polecane posty

Witam :) 4 dni temu (w sobotę ) zostałem kopnięty w kolano (przy wyprostowanej nodze) Kolano bolało przez kilka min i jakoś przestałem na to zwracać uwagę. Na drugi dzień obudziłem się i odczuwałem ból, gdy wstałem usłyszałem nieprzyjemny zgrzyt i czułem jak mi przeskoczyło kolano któremu towarzyszył ból (chwilowy , podczas przeskoku). Później podczas chodzenia bolała mnie noga za kolanem (z tyłu), oraz gdy szedłem powoli i zakręcałem czy nawracałem to noga mi przeskakiwała i boleśnie chrupała (nawet widać po wewnętrznej stronie że cos przeskakuję bo pojawia się niewielki dołek w nodze, czasami miałem wrażenie jak by noga się wybijała ze stawu ), gdy zginam kolano to czuć i słychać jak coś nie jedno krotnie strzela. Chodzę w ściągaczu, smaruję maściami i robię okłady ale do dziś czuję to samo z tym że jak chodzę w ściągaczu czy bandażu elastycznym to jest lepiej, a gdy ściągnę noga dalej boli. A najlepsze jest w tym wszystkim to że jak dotykam nogę czy naciskam na nią to mnie nie boli, jedynie w jednym miejscu gdzie jest lekki obrzęk ( od wewnątrz kolana ) A i dodam że nie mogę zgiąć nogi do końca ponieważ bardzo boli i coś strzela i gdy prostuję do końca to też pojawia się ból :) Co robić?? byłem wczoraj u Chirurga, który nie dając mi dokończyć mówić co jest nie tak z nogą i jakie są objawy poruszał nogą po dotykał gdzie boli kazał mi ją smarować jakąś maścią i przyjść za tydzień na kontrolę mówiąc mi że jest stłuczone kolano. Mam już prawie 17 lat i jestem bardzo aktywy fizycznie (gram w piłkę nożną i jeżdżę na rowerze itp, itd.)

Być może to stłuczenie... tak tylko po samym twoim opisie nie da sie tego wywnioskować, co ci dolega... masz dwie mozliwości: idź do ortopedy i sie uprzyj, żeby cię dokładnie zbadał albo do fizjoterapeuty, zwłaszcza takiego,k tóry się na tym zna, on może ci powiedzieć czasem więcej niż lekarz..

Gość ola92
Ja w styczniu skręciłam staw kolanowy na nartach. Kolano mi wyskakiwało i upadałam. Po czym okazało się, że mam już zerwane więzadło ( po 4 miesiącach ) co powoduje, że mam przeskakiwanie kolana, tzw "luźne kolano". A i kolan0o bolało mnie tak jak ciebie. Przy dotykaniu nic. Jednak nie mogłam go zginać całkowicie, czułam ból. Zgłoś się jak najszybciej do ortopedy, nie ma czasu na czekanie.

Najgorsze jest to ż moi rodzice mi ciągle gadają że to nic takiego i mam robić okłady, za to inni mówią że to coś poważniejszego. PS. ja z rana mam bardzo niestabilne kolana jak wstanę rano, po czym skręcam i jest bardzo głośny strzał i mam spokój :)

od wczoraj już miałem 3 takie przypadki że mi się kolano przyblokowało ( noga się zatrzymała z dużym bólem i nagle odruchowo wracała po czym już było ok) Raz przy wstawaniu, raz po ściągnięciu spodni i przy stawianiu pierwszego kroku po wstaniu z krzesła.

co robić?? kolano dalej strzela i czasami boleśnie przeskakuje podczas chodzenia, Nie mogę zgiąć go do końca i przy wyprostowaniu mnie boli z tyłu...

Właśnie nie wiem... zazwyczaj na wszelkie dysfunkcje kolana zaleca się jazdę na rowerze, ale ja mam chyba to samo co ty i mnie po dłuższej jeżdzie boli to kolano jeszcze bardziej, więc nie wiem.. Wydaje mi się, że trzeba je teraz raczej oszczedzać, żeby dać szansę tkankom się zagoić..

Gość gość
Najlepiej udać się przynajmniej do dobrego fizjoterapeuty jak jakaś kontuzja się przydarzy, w końcu może to zawsze być coś poważniejszego i lepiej jest pójść niż później musieć rezygnować ze sportu. Ja mam swój gabinet na Słomczyńskiego 12 w Krakowie, do którego chodzę jak tylko mam potrzebę. Bardzo rzetelne Panie fizjoterapeutki potrafią dokładnie przebadać człowieka, dobrać zabiegi, ćwiczenia, jak są wątpliwości do kierują do lekarza albo podpowiadają jakie badania należy zrobić, a cenowo bardzo przyzwoicie. Także nie lekceważcie swoich kontuzji.