Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdefdsgdsfsd

Po co biała suknia skoro nie dziwica lub w ciąży

Polecane posty

Gość fdefdsgdsfsd

Po co kłamiecie na naukach przedmałżeńskich, że nie sypieliscie nigdy ze soba, że nie jestescie w ciąży itd. Skoro biała suknie i ślub kościelny mają tylko sens przy wierze katolickiej gdy jesteście czysci czyli dziewica/prawiczek no i nie zaciążeni. co za obłuda! jak można isć do ołtarza tak zakłamanym a tacy usmiechnięci, tacy wpatrzeni w ten obrzęd, zachwyceni aktorzy

Gość a . . . . . . . .
"jak można isć do ołtarza tak zakłamanym" No wiesz ? To teraz nasz narodowy sport :classic_cool:

Gość fdefdsgdsfsd
no wlasnie, chyba tak... ja nie mam nic do kobiet w ciąży ani do ludzi ktorzy sypiaja ze soba przed slubem, ale po jaka cholere idziecie do ołtarza?? po co wam obrzed katolicki skoro klamiecie w najistotniejszej dla tego obrzedu sprawie?

Gość a od kiedy biel to symbol
dziewictwa? Jak mnie pamięć nie myli to takim symbolem jest wianek :) A wianka raczej na głowie żadna panna młoda nie ma

Gość fdefdsgdsfsd
mylisz to z jakimis poganskimi obrzedami symbolem czystosci kobiety jest biel, wracaj do ksiazek!

Gość fdefdsgdsfsd
wiem bo mam kolezanki i znajome ludzie sie z tego nie spowiadaja

Gość jakiś niedouczony jesteś
sam nie wiesz dobrze, ale lepiej pisać głupoty. Faceci też powinni mieć jakiś znaczący symbol, czy są prawikami czy nie. Chociaż jak idzie do ślubu z kobietą w ciąży, to już nawet znaczka mu nie trzeba, bo z cudzym dzieckiem raczej ślubu by nie brał

Gość 2000000
Wiesz, wydaje mi sie ze zaklamanie wprowadzaja rodzice, taka tradycja i tak ma byc.Jak kobieta w ciazy zaraz slub, biala kiecka....szybko zeby widac nie bylo.A pozniej rozwody...tera wiekszsc slubow to tylko z wpadki bo przeciez nie z milosci :/

Gość 2000000
*teraz

ale skąd wiesz, że kłamią? nigdzie nie jest powiedziane, że jak nie - dziewica to ślub jej się nie należy. księża wręcz namawiają pary żyjące w konkubinacie do wzięcia ślubu.

Gość VictorX
Chyba mało które powinny mieć białe suknie, bo są wg tradycji zarezerwowane są tylko dla prawdziwych panien młodych a nie rozruchanych podstarzałych dziwadeł. Beżowa jak najbardziej, zresztą po co kościelny jak i tak nie wierzycie w Boga i pieprzycie się przed ślubem z byle czym, i gdzie popadnie? Potwory moralne :] Ahaaa, żeby sąsiady nie gadały i mutka ni mała pretensji.

Gość fdfdfdfdf
a mnie smieszy jak mowią o sobie: moj narzeczony...bo to pojecie sie starsznie zeszmacilo. glupia dziwa musi podekrslic to, ze nie sypia z "chlopakiem" tylko z narzeczonym ;)

Gość tak dokladnie
moja kolezanka dowiedziala sie ze jest w ciazy ze swoim chlopakiem, powiedziala o tym mamie a ona szybko z nia do ginekologa zeby potwierdzil no i potwierdzil, wiec rodzice szybko im zorganizowali slub, wesele, urodzila w kwietniu a slub w pazdzierniku wiec kazdy glupi umie liczyc

Gość sdfg
to trzeba zamknąć Salony z Moda Ślubną pindo

Gość niech każdy ubiera co chce
czy w ciąży czy nie ! :)

matko, dziewczyno, nie masz innych problemów tylko kto w czym do ślubu idzie i czy w ogóle? co cię to w ogóle obchodzi? jak dla mnie to mogą sobie iść nawet nago albo z sześciometrowym trenem, co mi do tego??? każdy robi jak lubi

Gdzie-nie-gdzie to biały jest kolorem żałoby :P A tak na poważnie, mało kto bierze ślub kościelny dla siebie jednocześnie nie przestrzegając zasad kościoła. Co za tym idzie ślub jest dla rodziny, więc kiecka również.

Gość odwrotnabili
Ja ide w bialej i tak na marginesie nie jestem w ciazy!!! Nie jestem tez dziewica a tym symbolem jest tylko i wylacznie wianek. i ksiadz wie ze ze soba mieszkamy i ze wspolzyjemy teraz to ksiadz nie pyta czy wspolzyjecie tylko czy sie zabezpieczacie swiat idzie do przodu tylko ty sie troszkie cofasz pewnie bys chciala zalozyc suknie sluba i isc w niej do oltarza.,..

Gość a ty myślisz ze w innych
po co ? Bo mi sie podoba. A to czy jestem dziewica, to moja sprawa. Co Ciebie to obchodzi ?? Jak idziesz na ślub, to też tak mówisz Pannie Młodej, czy tylko w internecie lubisz kozaczyć i wylewać swe żale :)?

Gość odwrotnabili
a tak wogole t rodzice mojego narzeczonego i moi dziwili sie ze bierzemy slub bo tak sie zlozylo ze u nas tak sobie siedza bez slubu wiec napewno nie robimy tego dla nich a dla siebie

Gość a ty myślisz ze w innych
a zreszta jak idzie w ecru do ołatarza to dobrze, jak idzie w białej to hipokrytka buhahaha

ja nawet bierzmowania nie miałam jak szłam do kościelnego.....pieniadze załatwią wszystko:) katolicy sa strasznie obłudni, zacofani i totalnie nietolerancyjni!!! Miałam biala suknie bo chciałam miałam koscielny bo mąż chciał i chodziłam na nauki które odbyły sie raz bo pani dostała kawe i babonierke i było po sprawie......jesli masz pieniadze w kościele załatwisz wszystko

Gość Anita811
Co z tego? Uwierzcie, że są ludzie, dla których sakrament jest ważny. Sama tworzysz tą obłudę Katolików, więc nie sokarżaj innych. Ja nie dawałam bombonierki za podpis na kartce z nauk, tylko na nie chodziłam i do oradni, bo mi zależąło żeby dobrze się przygotować do sakramentu. Co to dla ciebie znaczy ślubować przed Bogiem, to już sprawa twojego sumienia, ale nie wszyscy są tacy... A, i kolor kiecki ma tu najmniej do rzeczy akurat.

10 lipca - wszystko można, tylko po co? jesteś dumna, że "załatwiłaś" sobie sakrament za pieniądze? chwalisz się tym? :O