Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka przyszła :)

wyjazd na studia i rodzinna awantura

Polecane posty

w tym roku wyjeżdżam na studia (nie mieszkamy w dużym mieście, mamy duży dom pod małym miastem a do dużego miasta w którym będę studiować 150 km. ja chciałam mieszkać w akademiku albo żeby mi rodzice wynajęli kawalerkę (stać nas) ale ciotka która mieszka w tym mieście zaproponowała żebym u niej zajęła pokój córki (ona się wyprowadziła). ale ja nie chcę!! jak byłam młodsza trochę to jeździłam na tydzień czy dwa do ciotki (a raczej do kuzynki :) ) i nie wyobrażam sobie mieszkania z nią. prysznica nie wolno brać codziennie - awantury były jak myłam codziennie chociaż włosy. jej córka nie mogła przychodzić później niż o 22:30 (dorosła córka), jak się uczyła po nocach do egzaminów to musiała przy latarce bo ciotka zabroniła zapalać światła itd. ja powiedziałam mamie, że nie chcę u ciotki mieszkać i ona się ze mną zgadza. na rodzinnej imprezie (babcia miała urodziny i się zjechali wszyscy) temat został poruszony i ciotka zaczęła nas namawiać. teraz się obraziła :/ jak to rozwiązać? nie chcę jej urazić ale nie zamierzam się denerwować ciągle przez nią i żyć jakbym miała 15 lat z zakazami i nakazami :/

Gość jak się nie ma co się lubi
to się lubi co się ma. Nie masz za bardzo wyjścia. Ale nie martw się - myślę że w ciągu pierszego semestru zadomowisz się na studiach i znajdziesz jakąś pracę, która powinna wystarczyć na akademik lub pokój w mieszkaniu studenckim. Potraktuj gościnę u ciotki jako etap przejściowy.

Gość ja bym przetrzymała
nawet cały pierwszy semestr, a w tym czasie szukała pracy - lub już pracowała, oszczędzała i w końcu wyprowadziła się na stancję - nawet z koleżankami, które już poznasz, albo do akademika. Chyba że się przekonasz, że u ciotki jednak nie jest tak źle - może się zmieniła...

ale nie rozumiecie. nas stać na wynajem nawet mieszkania całego dużego bo rodzice są dobrze sytuowani. chodzi o ciotkę, ona się obraziła że ja nie chcę u niej mieszkać :/

Gość olivia dunham
jak to nie ma wyjscia? Nie badzcie smieszne. Skoro jej mama sie z nia zgadza to co ciotka ma do gadania? Moze mysli, ze zrobi z niej darmowa pomoc domowa z tysiacem zakazow i nakazow. Nie daj sie! Nie chcesz mieszkac z ciotka to nie

Gość panienka spod okienkaaa
a skąd wiesz że się w ogóle dostaniesz? nie ma jeszcze wyników ani matury ani przyjęć na studia. no chyba że idziesz na prywatne bo Ci mamusia zapłaci:classic_cool:

Gość ja bym przetrzymała
no to niech się obraża, skoro jest obrażalska - to jej problem, nie twój.

To czy Twoich rodziców stać ma mniejsze wobec tego, czy chcą Ci wynająć tę kawalerkę. Jeśli nie chcą - to wszystko jedno czy ich stać czy nie i musisz sobie radzić sama. Ale serio, to nie jest taka straszna sprawa: dostaniesz niewielkie stypendium, znajdziesz pracę nawet jako hostessa, czy kelnerka wieczorami (dobry jest też telemarketing - łatwo pogodzić ze studiami) - po pierwszym semestrze dużo osób odpada, więc zwolnią się miejsca w mieszkaniach i akademikach - na pewno się uda.

powiedziałam, że dziękuję za propozycję ale chcę w pełni wykorzystać życie studenckie i że mogę wpadać co drugi tydzień na obiad. to ciotka zaczęła siać zamęt że się odwracam od rodziny :( (a rodzinę mamy zżytą więc telefony zaczęły się do mojej matki że co ja sobie wyobrażam, że ciotka teraz jest sama i korona mi z głowy nie spadnie jak z nią pomieszkam) :/ panienka spod okienka - wyobraź sobie że maturę zdawałam w zeszłym roku i wyniki z rozszerzonej: biologi, chemii, matmy i angielskiego nie mam niższych niż 85% więc się dostanę :)

jak się nie ma co się lubi - jakie stypendium? naukowych już nie ma. a socjal mi nie przysługuje :) poza tym rodzice mi wynajmą albo mieszkanie (kawalerkę bo większego nie potrzebuję) albo będę mieszkała w akademiku. nie umiesz czytać? o ciotkę chodzi!!

Gość a pierdol tę ciotkę
po co ci ona????

Umiem czytać, ale chyba bez zrozumienia: po pierwsze - stypendium mieszkaniowe Ci się należy, nawet jeśli Twoim ojcem jest Jan Kulczyk. po drugie - skoro rodzice mają pieniądze i chcą Ci je dać na wynajem kawalerki, a ciotka dzwoni do Twojej mamy, nie do Ciebie nawet, to czym ty się w ogóle martwisz? Czy ta ciocia przykłada komuś nóż do krtani? Grozi czymś? Straszy? Rzuca w Wasz dom papierem toaletowym? O co tak naprawdę chodzi?

o zamęt w rodzinie i rozpowiadanie że jesteśmy niewdzięczni!! ona nam kiedyś bardzo pomogła, fakt. ale mi się wydaje, że odkąd jej córka się wyprowadziła to ona się czuje samotna i dlatego chce żebym z nią mieszkała ale ja nie chcę :(

Nie wiem czy to pomoże, ale może w takim razie wy rozpowiadajcie, że to nieprawda, co ciotka rozpowiada?

Gość każda co do 21 lat
radzę Ci rób wszystko by z taką ciotką nie mieszkac, buntuj sie! Moj kumpel ma taką samą ciotką i on ciagle ucieka od niej do akademików znajomych bo taką masakre ma z nia

Gość mam 2 2lata mioalam
to Twoje zycie! Nie mieszkaj z nia!