Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczulona na coś

wysypka na ciele - uczulenie na metal, lody czy odzież??

Polecane posty

Gość uczulona na coś

Witam i bardzo ale to bardzo proszę o pomoc. Od około 2tyg pracuje w sklepie jubilerskim, gdzie przez większość czasu czyszczę srebro (próba 925 bodajże, nie wiem jaka domieszka). Używam do tego rekawiczek, ktore sa juz jednak bardzo zużyte i ubrudzone pyłem z biżuterii. Wczoraj pod koniec pracy poczułam swędzenie łydek, (pod podkolanówkami), po przyjsciu do domu okazalo sie że na skorze pod podkolanowkami pojawiły się bąble jak po ugryzieniu komarów - baaardzo swędzące, ale dziś rano nie było po nich śladu. Dziś pod koniec dnia pracy znowu swędzenie - jednak tym razem wszędzie, głównie na udach, w pasie, na szyi, za uszami, na głowie - coraz gorsze. Po powrocie do domu rozebrałam się i zobaczyłam że jestem jedną wielką wysypką (właśnie tak jak po komarach). W pewnej chwili powiększała się w takim tempie że narzeczony chciał mnie od razu brać do szpitala, ale trochę poczekaliśmy i teraz powoli znika. I teraz pytanie - czy to uczulenie i przede wszystkim NA CO? Ja stawiam na 3 opcje: 1. Lody - ostatnio jem codziennie, dziś i wczoraj też. Średnio prawdopodobne wg mnie, bo nigdy takiej reakcji nie miałam. 2. Winogrona - jadłam wczoraj i dziś. Jak wyżej - nigdy nic takiego się nie przydarzyło. 3. Odzież - bo na początku wysypka była tylko i wyłącznie pod podkolanówkami, ale z drugiej strony teraz to już jest wszędzie. 4. Metal - srebro, nikiel? To wg mnie najbardziej prawdopodobna opcja, bo czasami uszy mi puchły już wcześniej od noszenia kolczyków (niestety nie pamiętam z czego były). Ale dlaczego nie na rękach, dłoniach (tam gdzie się skóra stykała ze srebrem) a na nogach głównie? Cały czas miałam na sobie jeansy, więc raczej ot tak hop siup się nie przedostało. Ogółem - pomóżcie proszę! Tylko w razie możliwości nie wysyłajcie do lekarza, bo nie mam jeszcze ubezpieczenia (mam podpisywac umowę w pracy teraz dopiero), a na prywatnego mnie w tym momencie po prostu nie stać, bo przez parę kolejnych dni będę w kryzysowej sytuacji finansowej. Jeśli będzie naprawdę źle to od kogoś pożyczę i pójdę prywatnie, ale póki co jeszcze tragedii nie ma, cofa się jakby wysypka, poza tym swedzeniem czuję się dobrze ale martwię się trochę co to za cudo :/

Gość uczulona na coś
opcje oczywiście 4 a nie 3 jak pisałam, winogrona przypomniałam sobie w trakcie pisania ;)

Gość umpa lumpa
na moj rozum proponuje nie jesc lodow ani winogron przez nastepnych kilka dni. Zobaczysz, jak organizm sie zachowuje. Jesli wysypka bedzie sie ponawiac, dobrze byloby poobserwowac sie w ciagu weekendu (dni bez pracy). Lykac rowniez leki odczulajace oraz pozniej zrobic testy alergiczne. Jesli wysypka nie zniknie, trzeba powiadomic o tym pracodawce.

Gość dokładnie tak
odstawiasz lody i patrzysz, odstawiasz winiogrona, patrzysz. ale ja obstawiam na nikiel - bardzo uczula. ja np nie mogę nosić łańcuszków zbt długo bo mnie uczula

Gość uczulona na coś
Też tak sądzę :) jutro mam wolne - zero lodów, zero winogron i z plaży też rezygnuję (yhh...) Zobaczę czy się jutro pojawi ta wysypka, bo teraz już prawie znikła, jeszcze na pośladkach i kostkach się utrzymuje). Jeśli jutro nie będzie a wróci pojutrze w pracy, no to Houston we gotta problem ://

Gość umpa lumpa
a moze to uczulenie na slonce, upal?

Gość uczulona na coś
Słońce raczej odpada. Opalałam się ostatnio 5 dni temu na plaży, skóra oczywiście była lekko zaczerwieniona, ale następnego dnia zbrązowiała, zero bąbli, schodzącej skóry itd. Co do upału to wbrew pozorom zupełnie chyba niemożliwe, bo stoisko z biżuterią stoi przed sklepem, w ocienionym i wietrznym miejscu, tak że w ciągu dnia za gorąco na pewno mi nie jest, a nawet często za zimno (wczoraj miałam 3 bluzy na sobie). Ja raczej stawiam na jakiś metal, składnik biżuterii. Ale na całym ciele? Ktoś zaobserwował podobne objawy?