Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nei_nei

Jak siebie widza w snach niepełnosprawni?

Polecane posty

Czy osoby po amputacjach widzą w snach swoje amputowane kończyny? Czy mogą nimi władać? Czy osoby sparaliżowane mogą się samodzielnie poruszać w snach? Czy śnią czasami o lataniu? Czy osoby, które nigdy nie chodziły śnią o bieganiu? Ja np. nie umiem pływać i nie pamiętam snu w którym bym pływała - a chodzić pod wodą w snach potrafię ; ) natomiast często śnię o lataniu, a przecież latać nie umiem - jak sobie mogłam wyobrazić to uczucie? Będę wdzięczna za odpowiedzi od osób "w temacie" bo od dłuższego czasu nurtują mnie te pytania :)

Gość ehe miał miał
ciekawe ;)

wydaje mi się, że na wszystkie postawione przez ciebie pytania, odpowiedź brzmi: tak. Kiedy ja śnię o lataniu, czuję pęd wiatru, albo problemy ze wznoszeniem się, czy też prądy powietrza spychają mnie na dół, w bok, czuję wolność i radość - bo tak wyobrażam sobie latanie. Osoba niepełnosprawna, która, dajmy na to, nigdy nie chodziła, w jakiś sposób może sobie wyobrazić, jak to jest chodzić, jak to jest mieć nogi - tym samym może o tym snić. Ale czy sny te są zgodne z rzeczywistością? ;)

Gość akordzik
gdzieś tam przelotnie na ulicy albo w sklepie patrząc na laseczkę zapamiętuję jej twarz i kolor włosów i jak była ubrana i dekold oraz duże niebieskie oczy i najczęściej nad ranem podświadomie czuję, że już jestem pełnosprawny i rżnę tę laseczkę podświadomie aż wióry się sypią i łóżko podskakuje :)

Noxelia - słyszałam o tym! Oglądałam tez program o ludziach, którym amputowano jakąś kończynę, ale nadal ją czuli. Np. facet ogląda telewizję, swędzi go prawa dłoń, chce ją podrapać, ale prawa dłoń została amputowana lata temu.

No ale gdyby nigdy nie miał tej dłoni? A to o czym piszesz, to wrażenia fantomowe, cos w tym jest - moze to siega do snów?..

Gość Jednooczna
Ja nie widze na jedno oko, mam na nim bielmo, ale w swoich snach widze normalnie (obuocznie) i tak samo wygladaja moje oczy.

Gość kamerzysta
Ewa Drzyzga jest wszędzie :D