Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość feeling87

zapomnienie tabletki w 3 rzedzie, dzień po stosunku

Polecane posty

Gość feeling87

Witam. Widziałam tutaj już podobne tematy, ale wolałabym uzyskać konkretną odpowiedź do własnego przypadku. Może jest tu jakiś fachowiec? W poniedziałek 27go zaczynał mi się 3 rząd brania tabletek, w ten też wieczór przyjęłam tabletkę, a następnie nastąpił stosunek. We wtorek, dnia następnego zapomniałam wziąć tabletki. (16nastej) W środę wieczorem (o normalnej porze przyjmowania tabletek przypomniałam sobie, że ominęłam tę wtorkową). Przyjęłam zatem dwie tabletki na raz, ponieważ była to jedna z opcji i chyba najbardziej bezpieczna? Moje pytania brzmią więc: - co z ciążą w takim wypadku? Wiem, że ryzyko jest zawsze, ale w takim wypadku chyba bardzo niewielkie? - jako, że popełniłam taki błąd, nie mam zamiaru, dla bezpieczeństwa kusić się teraz na dalsze stosunki i po prostu poczekać na okres. Czy w takim wypadku muszę połączyć dwa opakowania i poczekać na krwawienie z odstawienia za miesiąc, czy może ze względu na to, że stosunków przez ten i kolejny miesiąc już nie będzie (z rozsądku) mogę przyjąć tabletki placebo normalnie i zacząć nowe opakowanie? Nie jestem pewna czy w przypadku zapomnienia tabletki ryzyko ciąży jest większe przez to, że stosunek odbył się wcześniej, czy raczej tego nie trzeba się bać, a chodzi o ewentualne kolejne stosunki które mogą zaszkodzić? Chciałabym być po prostu jak najbardziej pewna, że nic się nie stanie i że postępuję słusznie. Zapomnienie zdarzyło mi się pierwszy raz, a tabletki biorę od roku. Z góry dziękuję za odpowiedź, będę wdzięczna za porady.

Gość natuska85
Bierzesz wszystkie aktywne pigułki do końca a potem od razu zaczynasz następne opakowanie. Pigułki placebo wyrzucasz. A jesli przy tym kolejnym blistrze zaczaną Ci dokuczać skutki uboczne, to przerwiesz wcześniej i zrobisz przerwę. To jest jedyna opcja w tym momencie jeśli chcesz być pewna, że nie będziesz w ciąży, skoro już zdecydowałaś brać tabsy dalej.

Jeżeli pominęłaś tabletkę w 3 tyg. stosowania, a następnie wzięłaś 2 pigułki naraz i dodatkowo nie zrobisz 7-dniowej przerwy- nie ma mowy o ciąży. Możesz normalnie współżyć, bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia, bo jeżeli postąpisz wg. ulotki, w ciążę nie zajdziesz. Nie możesz przyjąć tabletek placebo i zrobić przerwy, bo ochrona antykoncepcyjna nie zostanie zachowana, a w Twoim przypadku, to dość istotne, bo dzień przed pominięciem pigułki współżyłaś. Nie przyjmuj tabletek Placebo, a zaraz po 24 tabletkach rozpocznij kolejne opakowanie. Nie ma ryzyka ciąży.

Gość feeling87
no tak, tylko problem w tym, ze dzwoniąc do lekarza, powiedziano mi, że mogę normalnie brać tabletki placebo i nic mi nie będzie.. w co więc wierzyć? Ciężka sprawa.. Mi nie chodzi o współżycie teraz, bo ze strachu nie będę tego robić, tylko o to, żeby te poprzednie nie wywołało ciąży.. co więc w takim wypadku?