Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina29zWrocławia

zachowanie ludzi na wsiach- KATASTROFA

Polecane posty

Gość karolina29zWrocławia

Byliśmy z mężem w górach i z naszym 4 letnim synkiem. Oboje wzięliśmy sobie wolne aby spędzić miło tydzień. W zakopanym poznaliśmy pewną parę która mieszkała gdzieś w okolicach nowego Sącza i chcieli się wracać autobusem. Więc powiedzieliśmy że zawieziemy ich i poznamy okolice. Mamy dżipa wiec spokojnie zmieściliśmy się, oni z tyłu z dwójką swoich dzieci i naszym synkiem. Już wtedy ich dzieci zachowywali się jak jakiś nieobyte bydle- dosłownie tak- kopania, szamotaniny. a jedno było z wieku naszego syna a drugie starsze o 3 lat- w ogóle nie potrafiły się zachować. Tam u nich w wiosce był pewien festyn i zaproponowali nam abyśmy z nimi poszli na ową imprezę. Ja byłam stanowczo przeciw, natomiast mój mąż powiedział że w sumie nie ma przeszkód aby tam iść- jak to nie ma, bród, smród, krowie odchody, i ci ludzie. Każda twarz przepita, śpiewająca i gwizdują, komplementy; dupcia. Ja osobiście nie przepadam za taką formą zainteresowania. Mąż zwrócił uwagę, oni proszę sobie wyobrazić, że śmiech. Nie rozumiem jak można być tak zacofanym, typowe pospólstwo i hołota. Natomiast gdy mój synek spacerował inne dziecko wybrudziło go jakimś tłuszczem, gdy mi o tym powiedział- poinformowała ta matkę ze nawywijała jej pociecha a ta to normalnie zignorowała. Ja się nie dziwie że później wyrastają dzieci bez wychowania. A ich słownictwo, te dzieci nikt nie uczy poprawnej polszczyzny- seplenienie itp. Nie chodzą do przecz kola, nie uczą się, moje dziecko przy nich jest kilka poziomów z wiedzą do przodu i nie uważam go za jakieś wyjątkowe, ale bardzo zwracam uwagę na jego edukacje. Czemu ludzie na wsi tak bagatelizują złe zachowanie. Zarówno sami się nie umieją zachować jaki ich dzieci. Mój mąż skomentował to tylko jednym słowem; pospólstwo i wieśniactwo- tu już nie chodzi o pochodzenie ale zachowanie

Gość złośliwa jędza czasem taka
Co to jest: przecz kole?

Gość n mnm,,
a Ty wielka wielkomiejska babo robisz byk na byku, wydawac by sie moglo, bez obrazy dla ludzi ze wsi, ze to Ty jestes tym wsiurem

Gość lajdaczyna
hehe przecz kole :D

Gość jebulator
to są swojskie góralskie klimaty gorzałka dupcenie i śpiewy do białego rana coś pieknego ..ahh już niedługo i ja bede w zakopanym to dopiero bedzie sie dzialo w tamtym roku 4 guralki wyjebalem po pijaku i bylo zajebiscie

Gość 10010..
No ,a Ty księżniczko naucz się wysławiania. Mówi się Zakopanem Mówi się tę matkę Spadaj ok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość skarpeta na lato
a wy karmicie trola i odpisujecie na takie denne tematy

Gość rżniesz wielką panią
a błędy w każdym zdaniu robisz.

Gość boza krovvka
a ty soba co reprezentujesz? Tobie tez brak wychowania skoro taka damulka z ciebie a edukacja tez nie zbyt wygorowana jak walisz takie byki:o

Gość Agatek83
hehhe, właśnie...Pani "wielkomiejska" i obyta a pisze "przecz kole". Uśmiałam się :D

Gość kasienkamiau
Hej dziewczyny, słuchajcie mam problem. Otóż dwie różne wróżki zapowiedziały mi jednakową datę mojej śmierci. Przestraszyłam się, spróbowałam przejść test na przepowiedzenie życia na http://smierc.org i otrzymałam znów tę datę! (( Co mam robić? Wierzyć albo nie? Dlaczego wszędzie jest ten sam wynik?

tak się uśmiałem, że aż się zadławiłem spożywanymi właśnie chrupkami :D karolina UBOLEWA nad polszczyzną wsioków!??? ahahahahah

Gość Jestem ze wsi :)
Mieszkam też na południu Polski. Jednak nikt w mojej okolicy nie mówi do mnie dupcia, nie widuję czerwonych pijanych twarzy, głupich dzieci ani zacofanego "pospólstwa".Moimi sąsiadami są kulturalni ludzie, na poziomie. Są bardzo sympatyczni, żyją na poziomie i nie uważają się za kogoś lepszego. Cieszę się ,ze mieszkam tu, gdzie mieszkam. Często przyjeżdzają do mnie znajomi z miasta, mają dwoje rozwrzeszczanych, rozwydrzonych i niegrzecznych dzieci, czy to znaczy,ze mam wszystkie dzieci z miasta uważać za właśnie takie? Podążając za tokiem myślenia autorki- tak. Aco do Twojej wypowiedzi, Droga Pani z Miasta! "dzieci zachowywali się było z wieku gwizdują" itp. to tylko niektóre błędy językowe z Twojej wypowiedzi, o ortografach nie wspominam... tak zwracasz uwagę na edukację swojego synka, szkoda tylko,że nie zwracałaś na swoją. Wytykasz innym błędy, a sama wyrażasz się jak wieśniaczka, ale taka z XIX wieku, bo w mojej wiosce nikt już nie mówi tak, jak ty. Bez pozdrowień!

Zabawne, mieszkam we Wrocławiu a nie wiedziałam, że są tam przecz kola? :D Jak dla mnie prowokacja:) Nie można napisać świadomie przecz kole, no nie można :D

niestety :O u mnie na roku więcej niż połowa ludzi pisze "pacjęt" :O i oni będą mieli dyplomy wyższej uczelni

To nie zmienia faktu, że słowo, którego tacy studenci i kiedyś osoby pracujące z służbie zdrowia będą używać ciągle (pacjent) pisane z błędem jest już poniżej wszelkich błędów ort:o

Gość 10010..
Najlepsze są japąki

Klijentów też znam :D Pacjęci to dla mnie nowość :) Słyszałam jeszcze "gejowie :o No i sławny kąkubęt z tematu na Kafe:o

Też uważam, że z pospólstwem i wieśniactwem nie powinna się pani zadawać, pani Karolino. Trzeba głośno artykułować swoje "ą" i "ę". Czasem tylko proszę spojrzeć w dół i wyciągnąć te wiechcie słomy wystające z wielkomiejskich sandałków. P.S. No i "komętarz" z Allegro :)

dlatego właśnie o tym słowie wspomniałem :O już się nie czepiam o 'na co dzień' czy 'po prostu' owszem - to są ludzie z małych miejscowości i ja nawet ich lubię, ale .... hm ... czy naprawdę każdy musi iść na studia??? (uprzedzając głupie komentarze - nie mówię, że nieznajomość ortografii przekreśla człowieka, ale nieznajomość ort, zerowe pojęcie o świecie etc - to już chyba za dużo) :O

Za każdym razem, gdy znajdę na kafe jakieś niebywałe nowo-słowo, błąd tak karykaturalny, że aż trudno uwierzyć, że ktoś to napisał na serio, myślę, że już gorzej się nie da. A jednak, co pewien czas wynajdują kolejne kwiatki, jeszcze lepsze :D Wyobraźnia i awersja do słownika ortograficznego kafeterian nie zna granic :)

ja także zgrzytam zębami (co za lenistwo - przecież teraz programy automatycznie podkreślają słowa napisane z błędem)... no chyba... że jest to JASZCZOMP który jest po prostu genialny! :D

Gość bo miastowe
ęcyklopedii nie czytajo

Jaszczomp to było mistrzostwo świata:classic_cool: Szkoda, że usunęli ten temat:(

Dwie różne wróżki zapowiedziały mi jednakową datę mojej śmierci. Przestraszyłam się, spróbowałam przejść test na przepowiedzenie życia na http://smierc.org i otrzymałam znów tę datę! (( Co mam robić? Wierzyć albo nie? Dlaczego wszędzie jest ten sam wynik?