Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hulakulahula

UBRANKA DLA DZIECKA TERMIN NA SIERPIEN 2011

Polecane posty

Gość Hulakulahula

dziewczyny powiedzcie mi czy warto kupowac ubranka za zapas tzn mam termin na sierpien 2011 wiec nakupilam kaftaniki,spioszki pajacyki itp na 56cm,62cm i 68cm a co z ubrankami 3-6m 6-9m i 9-12m tak nieraz pisze na metce czy dziecko jest kazde mniej wiecej takie samo w wieku 6m czy moga byc duze rozjazdy wzrostu i wagi czekam na rady bo teraz sa takie obnizki w sklepach ze glowa mala i ubranka tez bardzo ladne..

ja kupywalam na wyprzedazach nawet takie na wyrost. ale pamietaj, ze wyprzedaze sa co roku :) w wiekszosci corka nie zdazyla "chodzic", pozatym na jesien znow byly wyprzedaze,odziezy jesienno-zimowej, wiec nakupywalam znowu ciuchow, ktore starczyly mi do wiosny. nie ma co rpzesadzac,szczegolnie z zimowymi,bo przeciez i tak ubierasz to dziecku pod kombinezon, nie zdola zabrudzic. ja mam corke z koncowki lipca, najbardziej przydaly mi sie rampersy i body z krotkim rekawem-patrz nie tylko na to,zeby to byly ladne ciuszki,ale tez na to,zeby latwo sie je rozpinalo do przewijania i przebierania

a i duzych rozjadow nawet nie ma,moja corka urodzila sie 58cm, ale nosila tez ciuszki na 56, czasem te rozmiarowki sa sporo przeklamane,ogolnie na 62cm nosila do3go miesiaca

Gość Hulakulahula
a mam jeszcze jedno pytanko ja tez urodzilam sie w sierpniu i ma zime do wozka mama wkladala mi poduszke z pierza jak to 25lat temu sugeruje mi ze powinnam sie zaopatrzyc tez w taka poduszke / tesciowa odradza mowi ze to epoka boleslawa chrobrego/ wiec co sie wlkada do wozka na zime? sama kolderka i materacyk to przeciez malo jak mam sie zaopatrzyc aby mojej corci nie bylo zimno?? piszcie dzewczyny wasze rady sa bezcenne :)

Gość Hulakulahula
zauwazylam ze kaftaniki na 62cm sa nieraz takie jak 56cm :)

Gość Gosiaczkowo
różnie bywa, rozjazdy są duże, np. mój syn nie nosił 56 wcale, bo urodził się duży. 62 tylko do miesiąca, a 68 do trzech miesięcy. Teraz ma 7miesięcy i nos 86. Z kolei koleżanki synek ma 3 miesiące i nadal nosi 62 Ja tak kupowałam w promocjach i wyszło trochę bez sensu, bo synek wyrastał bardzo szybko i nie zdążył wszystkiego ponosić

Gość Hulakulahula
czyli rozumiem zeby nie kupowac calych siat ciuchow bo mala moze nie wykorzystac.. no pewnie macie racje:) a co z tym wkladem do wozka? czy poduszka z pierza to glupota czy omze zdac egzamin?

Gość Gosiaczkowo
jak będzie dziewczynka to raczej będzie mniejsza, ale nigdy nic nie wiadomo poduszki nie są zalecane. Ja rodziłam w grudniu i kupiłam śpiworek do wózka, do tego kombinezon i było ok

Gość Hulakulahula
a dlaczego co znimi nei tak?

Gość Ewela_19
Też mam dziecko z sierpnia i dokładnie jak ty teraz, mniej więcej o tej porze w ubiegłym roku łaziłam za ubraniami dla dziecka po wyprzedażach posezonowych. :) Nie kupowałam ani kaftaników, ani śpiochów, tylko skupiłam się głównie na pajacach i body, bo są najwygodniejsze dla dziecka i rodzica, dlatego że najłatwiej je w nie ubrać i rozebrać (maluch się tak bardzo nie denerwuje, bo całe ubieranie i rozbieranie trwa 'ułamek sekundy'). - To na rozmiar 56. Od rozmiaru 62 do pajaców i body dokupiłam jeszcze spodenki bezuciskowe. Ponadto ze 2 bawełniane czapki i kilka par skarpetek (bo niektóre pajace z sieciówek nie miały stópek). Wiem, że niektórzy rodzice lubią śpiochy i kaftaniki - ja natomiast nie bardzo. Mam w domu dokładnie 1 parę śpiochów (ale bez stópek) i ani jednego kaftanika, bo do niczego raczej nie byłby mi potrzebny. Przez pierwsze kilka miesięcy używałam niemal wyłącznie pajacy, a jak było bardzo ciepło to samych body. Zwróć uwagę na to żeby te pierwsze najmniejsze ubrania rozpinały się z przodu na całej długości lub kopertowo, żeby nic nie zapinać na plecach ani nie wkładać przez głowę (zaoszczędzicie sobie w ten sposób nerwów i płaczu). Kup też kombinezon z bawełny na jesień (rozmiar +/- 62). Ja nie znalazłam ich w ubiegłym roku na wyprzedażach, ale kupiłam w świetnym stanie na Allegro za bardzo małą kasę (KappAhla). Nie kupuj ubrań na cały rok, bo kolejna wyprzedaż cieplejszych rzeczy będzie przed zimą i tak co sezon... Chyba że chcesz wziąć jakieś ubrania na kolejne lato (to będzie mniej więcej rozmiar 74/80 wg zachodniej sieciowej rozmiarówki; polskie odpowiedniki tych rozmiarów są mniejsze, więc w polskich sieciach trzeba brać nieco większe rozmiary).

Gość Ewela_19
Nie kupuj tez zbyt wielu rzeczy w najmniejszym rozmiarze, tylko tak raczej na styk (chodzi o 56). Możesz kupić ubrania do rozmiaru 68, ale weź por uwagę to, że nim dziecko osiągnie rozm. 68, to może być już kolejna wyprzedaż (po-jesienna). Jak zajdziesz do Mothercare to weź kilka małych pajacyków w zakładkami w rękawach, które tworzą zintegrowane z rękawem rękawiczki niedrapki - będą jak znalazł do szpitala i nie będziesz musiała kupować ani rękawiczek, ani zakładać dziecku na dłonie skarpet, zanim obetniesz mu paznokcie. :)

Gość Ewela_19
* pod

Gość Hulakulahula
dziekuje :)

Gość Ewela_19
Bluzy z kapturem tez są ok od rozmiaru 62/68, szczególnie na przejściową pogodę, kiedy jest za ciepło na kombinezon i czapkę, ale za chłodno na samo body - wtedy zakładasz bluzę, zamiast czapki kaptur i gotowe. Zwykłe bawełniane bluzki są przydatne dopiero w okresie zimowym i pod koniec jesieni (będzie to rozmiar około 68), kiedy jest chłodniej w domu i wtedy zakłada się je na body (dziecko ma wtedy 2 warstwy na sobie i jest mu cieplej). - To jest opcja do spodni. Ten sam efekt można uzyskać zakładając body pod pajac.

Gość Ewela_19
Pod koniec jesieni i zimą do gondoli wkładałam skórę owczą (mam akurat taką z Ikei, ale są i specjalne do wózków dziecięcych) - świetnie izoluje i grzeje, tylko trzeba położyć na nią w okolicy głowy dziecka jakąś flanelę albo tetrę, żeby nie stykało się skórą bezpośrednio z kłaczkami ani nie brało ich do buzi. Na wierzch okrywałam dziecko ciepłym kocem (...i dopiero później szedł fartuch gondoli). W tę jesień i zimę mam zamiar robić to samo, tylko tym razem w siedzisku spacerówki, tyleż że zamiast koca mam do siedziska ocieplacz na nogi (można je dokupić do większości wózków - niemal każda firma ma je w ofercie).

Gość Ewela_19
(Na koniec dodam jeszcze, że pisałam z perspektywy chłopca w domu, więc jeśli spodziewasz się dziewczynki, to część spodni możesz zastąpić np. leginsami albo rajstopami, a część bawełnianych bluzek - bawełnianymi sukienkami itd. Ale to oczywiście już w większych rozmiarach, a nie noworodkowych. Zresztą pochodzisz po sklepach, to sama się domyślisz co i jak.) :) Udanych zakupów!

Gość luliluli
Warto teraz kupować, głównie ze względu na trwające wyprzedaże :) U nas także do końca lipca wyprzedaż na cały asortyment: www.lulibo.pl . Można skompletować całą wyprawkę dla maleństwa.