Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yakuza..

początki pracy, a ciąża. miałyście lub znacie taki przypadek?

Polecane posty

Gość yakuza..

Witam, mój mąż zatrudnił do pracy znajomą znajomych. dziewczyna miała doświadczenie w branży, była z polecenia, była pewniakiem, bo rozmawiałyśmy szczerze, wiedziałam, że nie chce zachodzić jeszcze przez najbliższych kilka lat w ciążę, brała tabletki. niestety popracowała 3miesiące i okazało się, że wpadła (jest nawet temat na kafe o tych tabl.), załamała się, przepraszała, ale wiem, że to nie jej wina. jako, że ciąża jest zagrożona, bo dziewczyna plamiła, miała bóle to lekarz stwierdził, że odejdzie na zwolnienie. z resztą sami nie pozwolilibyśmy jej pracować w takim sanie. i teraz pytanie, które miałam zadać, czy w takich wypadkach, kiedy to zatrudnia się pracownicę, a ona za jakiś czas zachodzi w ciążę i odchodzi na zwolnienie mój mąż może mieć jakieś kontrole, nieprzyjemności? a czy ona może mieć też jakieś kłopoty z ZUSem? dodam, że była zatrudniona na umowę o pracę na czas określony, miała odprowadzane składki i wszystko jest legalne.

Gość dfsjdfhh;
nie powinien mieć żadnych problemów

Gość yakuza..
a ona? wiem jak to wygląda, wiem, że ta dziewczyna się przejmuje, słyszałyśmy o jakichś tam kontrolach i komisjach. ta dziewczyna nie chciała źle, zamierza normalnie wrócić zaraz po macierzyńskim do pracy, bo jej na niej bardzo zależy, ale ZUS patrzy na takie sprawy z przymrużeniem oka przez krętaczy.

Gość ja tak mialam
ja zmienilam prace w lipcu a w pazdzierniku dowiedzialam sie ze jestem w ciazy, zadnych problemow nie bylo normalnie wszystko, na zwolnieniu tez macierzynski itd wiec niech sie nie martwi a podpytam jakie to tabletki?

Gość ja tak mialam
i normalnie do dnia porodu ma placone z zusu , raczej kontroli zadnych nie bedzie do kobiety w ciazy nie moga sie przyczepic zabardzo a raczej nie majaq jak przyczepic sie o l4 nawet jak nie ma ciazy zagrozonej tylko wszystko ok ,

Gość yakuza..
dzięki, za odpowiedź, mam nadzieję, że ani mąż ani pracownica nie będą mieli żadnych problemów. a tabletki to mercilon, już też kiedyś słyszałam wśród znajomych o ciąży na nich:)

mozna miec kontrole,ale jesli wszystko w papierach gra moga cie w d..pe pocałowac.

Gość yakuza..
niby nie powinni się przyczepić, ale słyszałam od znajomej, że jak kobieta się zatrudnia, a za jakiś czas zachodzi w ciążę i odchodzi na zwolnienie to może mieć jakąś komisję i mogą próbować doszukiwać się fikcji w tym zatrudnieniu. wiem, że skoro wszystko jest prawdziwe to dziewczyna nie powinna się martwić, ale jednak to jest jakiś tam dodatkowy stres z tym związany...wiem, że mąż będzie jej płacił za pierwsze 33 dni na l4, a potem do dnia porodu ZUS tak? a później ona normalnie będzie miała 22 tygodnie macierzyńskiego płaconego z ZUSU? później mąż wypłaca jej zaległy urlop i wraca do pracy tak?

Gość yakuza..
dorcia, dzięki:) mąż się po prostu zdenerwował, bo mówi, że dopiero co odprowadził za nią 3 składki i ona odchodzi na l4 i żeby się nie przyczepili, że coś kręcimy i miała u nas fikcyjne stanowisko, bo tak niektórzy robią.

Gość ja tak mialam
mi tez bylo glupio tak szybko oznajmic ze bedzie dzidzius ;p no ale nikt mi zadnych wyrzutów nie robil itd zadnej komisji tez nie mialam :) no co zdarza sie :) nawet jakby zaszla w tym samym miesiącu co dostala prace tzn miala juz ta umowe itd to by normalnie na l4 mogla isc. tym bardziej ze tu ciaza zagrozona, no a znam takie co ciaza ladnie pieknie a w 2-3 mies ida na zwolnienie, to troche glupota ale te kobiety nie wiedza ze jak maluch sie urodzi to bedą tesknily za tym zeby wyjsc do pracy :)