Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamka21

sadzanie na nocnik:) jak zaczac? pomocy!!!!!!!!!!

Polecane posty

moja corka ma juz ponad rok postanowilam ja w koncu nauczyc zalatwiac sie do nocnika.nie mam zielonego pojecia jak to robic kiedy sadzac itp:) macie jakies rady?pomozcie prosze:)

Gość smerfetkaaaaaa
mnie mama zaraz po przebudzeniu rano sadzała i jakos poszło :p

moja też ma ponad rok i ją sadzam. Właśnie po przebudzeniu - i tak 2-3 razy dziennie robi siku do nocnika. Bardzo się z tego cieszy jak jej się uda. I jeśli jej się chce - to robi od razu, także na nocniku siedzi krótko. Sadzam ją też po obiadku - bo wtedy często jest kupa. Sama nie sygnalizuje, ale jak robi, to sadzam

no wlasnie wiem ze dziecko zawsze jak sie rano obudzi to sika i wtedy po przebudzeniu nalezy szybko na nocnik.ale keidy dalej?;p macie jakies rady?sa tu mamy ktore aktualnie tez ucza sadzania na nocnik?

Gość ja zaczelam tak
jak skonczyli dwa lata to zdjęlam majtki, postawilam nocnik na środku pokoju (ogrodu bo syn uczyl się w lecie) i co pól godziny sadzałam i mówilam ze tu sie robi siku a nie w pieluchy bo pieluchy są dla dzidziusia. Corka zapalapala jeszcze tego samego dnia. Synkowi zajęlo to 8 miesięcy zanim dojrzał do rozstania się z pieluchami. Uważam, że każde dziecko ma swoj czas na pewne rzeczy i nijak tego nie przyspieszysz. Mozesz posadzić malucha przed kąpielą albo po obudzeniu i zobaczysz czy to coś da. Jak nie to sobie na razie to odpuść. Nie jestem za tym zeby nocnikowac na silę roczne dzieci. To zdecydowanie za wcześnie.

po dziennie drzemce też na nocnik ( moja śpi 1-2 razy dziennie) i w ciągu dnia też możesz próbować, - jak się będzie chciało to zrobi, jak nie to - nie . Najważniejsze - to nie sadzaj dziecka jak na razie za często ( 3 razy dziennie wystarczy), żeby nocnik się kojarzył z czymś fajnym i przede wszystkim na krótko - żeby nie zniechęcić

mi sie wydaje ze roczek to dobry wiek na sadzanie na nocnik bo to akurat te kilka miesiecy na nauke i jak bedzie mial 2 lata to juz pieluch nie bedzie.tak mi sie wydaje tak czesto bylo w praktyce

Gość moj ma 9 miesiecy i tez
go zaczela sadzac. od 2 tygodni robi rano kupe na nocnik. Udaje ze ja robie i on tez sie zaczyna starac:) i jest.

Ja moja corke sadzam odkad skonczyla 1,5 roku i tak co pare dni probuje....ale ona z anic w swiecie nie chce zrobic kupy do nocnika! Siku zdarzylo sie tylko raz. Blokuje sie,trzyma,a jak zaloze jej pampersa to robi od razu...Przeraza mnie to,ale co pare dni probuje ponawiac trening,jednak historia powtarza sie :/

moja coreczka ma 9 m i robi kupe do nocnika. poprostu robila mniej wiecej o tej samej porze wiec zaczelam ja sadzac i juz drugi tydz mamy kupe w nocniku a nie pieluszce :) co do sikania to zawsze sadzam ja jak sie obudzi i przy kazdej zmianie pieluchy na kilka minut. raz jest siku a raz nie. ale mala sie oswoila juz z nocnikiem i ladnie siedzi. powodzenia :)

Gość mamamam27
ja tak samo jak dziewczyny tu wyżej - mały ma 10 m-cy - sadzam go rano, jak wstanie po spaniu albo jak mu przebieram pampersa - czasem jak dużo wypije wody to też - no i jak widze że bedzie kupka..

Gość Ale zabawkowy laptop
Popieram Was, kobitki... Ale zaraz Was tu zjada, ze dziecko osiaga dojrzalosc do nauki zalatwiania potrzeb fizjologicznych ok. 2 r.z. dopiero a czas na opanowanie tych umiejetnosci ma nawet do 3-4 r.z. :P Ze sadzajac dzieci szybko, tylko je zmuszacie dla wlasnej satysfakcji, zeby sie chwalic wszystkim, ze 2-latek bez pieluchy biega.... :P

Gość moje sloneczko teraz śpi
moja mała jak miała roczek bała się siadać mimo iż wiedziała do czego on służy. dopiero po 18mies przekonała się jaką frajdą może być siusianie do nocniczka i chodzenie bez pieluszki. Po 3dniach chodzenia bez pieluchy i sikania gdzie popadnie nauczyła się że jak chce się siku to trzeba usiąść i się załatwić. Teraz mała ma 2latka i ładnie sika do nocniczka i zanosi go do ubikacji w celu opróżnienia go:)

mój synio za 2 miesiace skończy 2 latka: w domu bez pieluszki jest od 2,5 miesiąca, a od 3 tyg też na spacerach- wola ślicznie, budzi się też w nocy na siku. Ja wysadzałam po każdym spaniu i po jakiś 30 min od picia. Mój często pije i dużo więc też często chodzi sikać. Zachęcaj jak się da, jak najczęściej: ja opowiadałam baję o nocniczku, biłam brawo, pozwalałam, aby pomagał mi wylewać siku i spuszczać wodę.

Gość kozakowa koza
trzeba byla samemu dorosnac autorko najpierw zanim bachora zrobilas.

dziekiza poddpowiedzi:) tez po malu zaczne dzialac:) zawsze znajdzie sie jakas wredna baba zeby dopiec jak tylko sie da!zajmij sie soba.

09:31 [zgłoś do usunięcia] do sprzedania:) mi sie wydaje ze roczek to dobry wiek na sadzanie na nocnik bo to akurat te kilka miesiecy na nauke i jak bedzie mial 2 lata to juz pieluch nie bedzie.tak mi sie wydaje tak czesto bylo w praktyce Jak macie ochote i czas przez kilka miesiecy sie w nauke bawic to Wasza sprawa... ja corka zaczelam uczyc jak miala skonczone 2 latka i cala nauka (wlacznie ze spaniem bez pampersa) trwala 3 tygodnie.

Gość ja miałam poród
zgadzam się z Rebeką mój nauczył się sikać i kupkać od razu na nakładce w niecałe 3 tygodnie, łącznie ze spaniem bez pieluchy, po skończeniu 2 lat i miesiąca

kurcze tylko w 3 tygodnie? hmm moze naprawde lepiej nauczac dziecko w wieku 2 lat juz sama nie wiem.a jakimi sposobami uczylyscie?

Gość moje sloneczko teraz śpi
jak mówiłam u mnie nauka w sikania w dzień trwała 3dni problem był z nocą bo jeszcze piez miesiąc mała spała z pieluchą

Gość moja ma 11 m-cy
i w ogóle nie chce usiąść na nocniku:( Zachęcałam ją na wiele sposobów i nic

Gość mamama27
a moja koleżanka ma 3 latka co ma pieluchy - bo mówi że przegapiła sadzanie go a teraz mały jest za mądry i nie zesika sie inaczej niz w pieluche - a jak jej nie nosi to potrafi w kwadrans zesikac sie 3 razy i nic tylko sprzątać za nim...