Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zamieszka

oplaty zwiazane z kupnem i mieszkaniem w domu/mieszkaniu w uk!

Polecane posty

Gość zamieszka

Witam czy ktos ze szczesliwych posiadaczy domu/mieszkania w UK moze sie podzielic informacjami dotyczacymi kosztow zakupu domu/mieszkania: solicitor mortgage fee surveyor fee estate agency fee i jakiekolwiek inne insurance oplaty ile za gaz, prad itd, miesiecznie (oczywscie wiem ze to zalezy od wielkosci i ''uzywalnosci'' domu)

Gość ja powiem tak........
solicitor 400-1000 (zalezy od prawnika) mortgage fee free - 3000 surveyor fee - chyba ok 500 estate agency fee - od kupna nie ma oplaty, od sprzedazy jest insurance - 3 bedroom semi detached house, 1930 built, nowe okna, 35 miesiecznie gaz - 50 miesiecznie woda 300 rocznie (2 dorosle osoby+ dziecko) prad - 50 miesiecznie stamp duty - 1% wartosci domu do 250tys, powyzej 5 wartosci domu. do 150 tys nie ma chyba stamp duty

Gość ja powiem tak........
powyzej 250tys, jest 3% wartosci domu - stamp duty

My 5 lat temu kupilismy dom w Surrey za 185 tys i oplat bylo okolo 3 tys .Potem go sprzedalismy i kupilismy w Hertfordshire i za sprzedanie i kupienie oplat bylo okolo 7 tys. Nie wiem ile placimy za insurance i oplaty bo to moj maz sie tym zajmuje .

Gość vanillasky..
my 3 lata temu kupilismy w surrey i przy samym kupowaniu oplat bylo ok 6tys, a teraz miesiecznie rachunki wynosza nas okolo 500 + kredyt miesieczny 1300 council tax 200 prad 50 gaz 50 do tego telefon, woda raz na 6 miesiecy, internet, ubezpieczenie domu, ubezpieczenie dobr, ubezpieczenie na zycie itd, bedzie tego chyba wiecej niz 500

Gość do vanilasky
1300 za kredyt. oj kurcze to wy chyba jaks ville kupiliscie ;-) ile ten dom kosztowal?

Gość vanillasky..
nie willa, a szkoda:) normalny dom, 3 sypialnie,ale w surrey niestety tyle domy kosztuja,ale wiesz przynajmniej cicha i bardzo spokojna okolica,a bylismy sklonni tyle zaplacic za bezpieczenswo nasze i dzieci:)

Gość vanillasky..
dom kosztowal 280tys tuz przd samym kryzysem, jakbysmy poczekali jeszcze troche kupilibysmy go duzo taniej

Nie możliwe ze 200 funtów, moja prawniczka kosztowała mnie 700 , jeden procent od kupna domu 1850 , plus surveyor jakieś 400 , plus inne małe opłaty jak tranfer pieniędzy itp.

mozliwe :) my jak poszlismy do banku pytac o kredyty to tez nam wyllizyli tego tyle ze bylo ponad 2 tys. wzielismy radce i nam pozalatwial tak ze zaplacilismy 600 funtow a dostalismy zwrotu 400 ktore to zostaly nam wpisane w kredyt po prostu takze wszystkie formalnosci zalatwilismy przez radce plus oplat z kieszeni bylo 200 funtow. wiec jak niemozliwe jak mozliwe? mysmy nie mieli wiecej a jednak mamy kredyt :)

i zeby nie bylo ze moze ja mialam inna sytuacje. kolezanka z mezem kupowali dom, poszli do banku tez im wyliczyli kilka tysiecy do zaplaty i oni sie poddali bo tyle kasy nie mieli. dalam im kontakt do naszego radcy. i tak samo - zaplacili te 200 funtow i nic poza tym.

Gość Vanillasky..
Jezeli dom jest ponizej 250 tys nie placis stamp duty A kredyt nie zalatwialismy przez bank tylko wlasnie radce prawnego,jednego z lepszych w uk, a ceny oplat wiadomo,ze sie roznia, bo zalezy w jakiej czesci uk mieszkasz, w walii bedzie duzo taniej niz pod londynem..ah i zeby nie bylo, tez dostalismy zwrot kasy z kredytu, 500:) Uwierz mi zdz, bylismy BARDZO rozeznani w temacie

Vanillasky , nie jestes tak dobrze rozeznana jak Ci sie wydaje, w czasie kiedy ja kupowalam dom stamp duty wygladal tak do 150 , zero od 150 - 250 - 1% od 250-500 - 3% 500 i powyzej 4% teraz sie zmienilo i jest tak 125 tys - zero 125 - 250 - 1% 250 -500 3% 500 i powyzej 4%

Gość Vanillasky..
Ja wiem,teraz nie bardzo sie orientuje w cenach i oplatach,ale napisalam,ze bylismy rozeznani te 3 lata temu,wiadomo jak to wszystko szybko sie zmienia:)

Gość to fakt, w walii
jest duzo taniej, ceny dom ow 3-bed zaczynaja sie od 70-80 tys. funtow, i niekoniecznie sa to domy na osiedlach councilu.

Te sumy wyżej są od 2006 do 2010 , wiec jak kupowalas dom to 1procent był od domów w cenie 150 - 250 , wiec czemu piszesz ze stamp duty jest od 250 ? Żona Ty chyba piszesz o czymś innym niż my, nie możliwe ze nie płacilas stamp duty.

tzn o czym innym?? o kupnie domu mowimy tak? rzeczywiscie ze nie place stamp duty bo mamy kredyty w 2 bankach. i zaden z nich nie przekracza tych 125 tys o ktorych piszesz baddel. nasz dom kosztowal 130 tys, ale mamy jeszcze inny na ktory tez jest jeszcze kredyt ktory jest nadal splacany i on zostal przeniesiony do innego bankyu wraz z kredytem na depozyt na wiekszy dom. czyli cos 110 tys w jednym banku i w drugim reszta. nasz radca to tak obmyslil ze nie placimy praktycznie za nic.

Gość jhgjkb,kn
my mamy mieszkanie , tez w Surrey, 6 strefa solicitor 1000 survey 250 mortgAge fee -0 agency fee- to przewaznie placi sprzedawca insurance 28 f

Gość co do stamp duty
stamp duty dla FIRST TIME BUYERS jest zero do 250 k. jezeli ktos nie jest first time buyer to stmap duty jest od 150 k czy 125 k .

Gość do ZDZ i vanillysky
gdzie znalezliscie tego doradce ? w banku? to jest ten darmowy, niezalezny doradca ?

Gość jhgjkb,kn
my mielismy darmowego w banku, natwest

Gość jhgjkb,kn
ah a solicitora dostalismy z agencji, robilam rozeznania i kazdy liczyl sobie od 1000 i wyzej.. wzielismy sprawdzonego

Gość no wlasnie ja tez sie
a czy ktos wie jezeli doradca pracuje dla agencji nieruch. z ktorej kupuje sie dom to wtedy tez jest bezplatny? no i jak znalezc dobrego (i taniego) solicitor?

Gość do ZDZ...
ale ten wasz doradca to byl tez bezplatny?