Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wzrokowiec0012

Przed założeniem okularów widze ostro a po ich zdjeciu juz nie

Polecane posty

Gość Wzrokowiec0012

HEjka Mam taki problem : Jak rano wstaje i nie zakładam okularów to patrzac na jakis przedmiot w odledłości ok 85 cm widze z tej odległosci ostro ( tekst na komputerze równiez ) gdy założe okulary i nosze je cały dzień lub tylko 3 godzinki to juz z tej ogledłosci 85cm widze nie ostro zarowno przedmioty jak i tekst na komputerze , dopiero zakladajac okulary widac wszystko w miare ok. Okulary mam minusy 1 dioptrie na kazdym oku z czego jeden cylinder. Skad az taka roznica w widzeniu ?

Gość a po co nosisz okulary
skoro dobrze widzisz bez nich - nie rozumiem????

Gość Wzrokowiec0012
nie widze dobrze bez okularów przeciez bym ich nie nosil gdybym dobrze widzial poprostu zauwazylem to ze widze nieostro dalej niz 85 mc po załozeniu okularów i ich zdjeciu po jakims czasie a tak ogolem to widze niepstro bez okularów poza 85 cm ale jak zalorze okulary i potem sciagne to wszystko widze nie ostro juz nawet z bliska tu jest problem

Gość a po co nosisz okulary
no bo oczy się już przestawiły na "lepsze" widzenie. Ja też miałam -1 i nie nosiłam okularów w ogóle - wzrok sam się uregulował. Przy tak małej wadzie można sobie okulary odpuscić.

Gość Wzrokowiec0012
niby mozna sobie odpuścic tylko że ja nie widze twarzy na ulicy i nie moge rozpoznac ludzi co z okularami mi sie udaje, napisalem co zauważyłem że zawsze rano widze troche lepiej po przebudzeniu jak nie mam okularów na nosie w zakresie 80 cm w dalej juz gorzej , a po nałozenieu okularów i ich zdjeciu po niedługim okresie czasu już z bliska nie widze ostro. -1 to może wada nie wielka ale bardzo uciażliwa / tak poza tematem

Gość Wzrokowiec0012
upup up

tez mam cos koło -1 i nie chodze w okularach, bo tego nienawidze! Zakładam czasami tylko np. do prowadzenia samochodu po zmroku, czy na wykłady, gdy z rzutnika nie widze i też zaobserwowałam to zjawisko, co ty.. jest tak, jak kolezanka napisała, oczy przyzwyczaiły się do "lepszego" widzenia i musi minąć jakiś czas, by sie zaakomodowały do widzenia bez okularów.

Gość Wzrokowiec0012
Edyciak Na wyklady ja tez zakladam bo nie widze wlasnie zeby widziec co jest na tablicy itp. np. przed poludniem jak założylem ten temat i napisalem posta pisałem bez okularów i tekst normalnie widzialem a teraz juz niestety musze w okularach bo czcionka jest nie ostra i nie widze juz dobrze z tych 75 centymetrów. Dobrze wiedzieć że nie jestem jedyny z takim zjawiskiem. Dzieki Edyciak. PS a jak daleko jestes w stanie odczytac rejestracje samochodu bez okularów jaka mniej wiecej odległość?

Hmm.. nie wiem, nie jestem w stanie ocenic... jutro ci napiszę, jak pójde na spacer to sobie popatrze :) ale do komputera nie nakładam okularów.

Gość a jakiej mocy sa te okulary
plusy czy minusy

Gość a jakiej mocy sa te okulary
juz widze nie doczytałam moze po prostu po ściągnieciu okularow widzisz wydaje ci się , ze widziesz mniej ostro, bo masz porównanie z widzeniem w okularach