Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panna młoda nieweselna

czy daje się prezent na sam obiad poślubny ale bez wesela?

Polecane posty

robiąc elegancki obiad poślubny w lokalu na 50 osób ( najbliższa rodizna i przyjaciele) a nie typowe wesele powinnam " oczekiwać" od zaproszonych gości prezentów? Wiadomo wesele to koperty a jeśli sam obiad kilkugodzinny bez tańców? Co wtedy?

Gość może nie oczekiwać
bo nawet na wesele nikt nie ma obowiazku dawac prezentu. Dobra wola gości. Ja osobiście bym dała :)

nie oczekuje ale mój narzecony mówi że głupio tak przyjąć od gości np koperte skoro nawet nie pobawią się pożądnie

Gość może nie oczekiwać
Ale odmowic prezentu też głupio, prawda ?:) Może sie nie wytańcują, ale będą z wami w tak ważnym momencie waszego zycia i o to chodzi

Gość cukiernia carla
nie jest ważna wystawność uroczystości, ślub to ślub i okazja do podarowania prezentu, kasy lub innej rzeczy, ja oczekiwałabym prezentów jak najbardziej

Gość zuzuza
Uważam że nie powinnaś się tym przejmować. dadzą prezent, trzeba przyjąć bo inaczej nie wypada.

Gość dann markerr
ja miałam taki obiad na 30 osób i od swoich gości dostałam normalnie prezenty, koperty, przecież świętuje się zawarcie małżeństwa a jaka potem jest impreza, zabawa w remizie czy obiad w restauracji to nie powinno mieć znaczenia, chyba, że ma się buraczanych gości, myślących takimi, jak piszesz, kategoriami

tylko tak głupio przyjąć prezent - koperte :/ czułabym się nie w porządku w stosunku do zaproszonych gości. To może chociaz jakis upominek - na to bym się zgodziła. Jak zatem zasugerowac na zaproszoniach że nie chcemy prezentów tylko upominki?

Nie odmawiać absolutnie. :) Ja dostałam nawet od gości, którzy byli zaproszeni tylko na ślub. Nawet mi do głowy nie przyszło, żeby odmawiać. :o Jak dawali to brałam, od nikogo nie wymagałam. 🖐️

Prezent a upominek raczej niczym się nie różnią. Przynajmniej jeśli chodzi o znaczenie słów. Nic nie sugeruj w zaproszeniach.

Gość tyhujikol96
jakaś dziwna jesteś i tyle, robisz problem z niczego, dają - bierzesz, jak można nie wziąć prezentu czy koperty, wyjdziesz na dziwaczkę

ale to nie wesele! tylko sam elegancki obiad z tortem

No i co z tego. Przypuśćmy, że masz imieniny, ale tak się akurat stało, że nie masz kasy i możesz gości poczęstować tylko kawą i herbatą. Ci, którzy pamiętają o Twoim święcie przychodzą i dają Ci prezenty, bo jesteś dla nich w jakiś sposób ważna i chcą Ci coś podarować z okazji Twojego święta. Prezenty daje się z okazji ślubu, a nie z okazji wesela i nie po to, żeby młodym zwróciły się koszty. :o