Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieśmiali Polacy

Według danych satystycznych na niesmiałość w Polsce cierpi 50% społeczeństwa

Polecane posty

Gość nieśmiali Polacy

Według danych statystycznych w Polsce na nieśmiałość cierpi około 50 proc. społeczeństwa. Uważa się, że jest to cecha typowa dla ludzi młodych, ale może występować u osób w różnym wieku i różnym wykształceniem. Nieśmiałość powoduje zaniżenie samooceny, poczucie niższej wartości i upatrywanie w tych cechach źródeł swoich niepowodzeń życiowych. Zgodnie z danymi, 62 proc. ludzi doświadcza każdego dnia uczucia nieśmiałości w różnych sytuacjach. Około 82 proc. nieśmiałych traktuje to uczucie jako doświadczenie niechciane i niepożądane, a 7,2 proc. nie wierzy, że nieśmiałość może być pokonana. W badaniach dr Szczurkowskiej wzięło udział 200 osób. Analizy wyników, uzyskanych na podstawie odpowiednio przygotowanych kwestionariuszy, pozwoliły potwierdzić istnienie pewnych relacji między skłonnością do popełniania gaf a nieśmiałością. -Uzyskane rezultaty ujawniły istnienie związku między gafami typu nieporadne wykonanie, nieprzemyślane zachowanie, spontaniczne, nagłe reakcje a nieśmiałością publiczną i prywatną - dodaje badaczka. - Zaznaczyła się istotna różnica w nieśmiałości między osób o dużej vs małej skłonności do popełniania gaf. PAP - Nauka w Polsce

Gość no i proszę a ja
nie zauważyłam

Gość panna wszystko
też mi się wydaje że nieśmiałosc to raczej kwestia wieku młodzież to może tak, ale dorośli są raczej krzykliwi kłótliwi ogólnie żałośnie cwaniakujący