Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Samantamaamanta.

Sąsiadka pożyczyła Biblie...

Polecane posty

Gość Samantamaamanta.

Moja sąsiadka nigdy nie była osobą religijną ale ostatnio sie bardzo tym tematem zafascynowała i pożyczyła odemnie BIblie i teraz ciągle do mnie dzwoni albo przychodzi z jakimis wersetami które ja zaintrygowaly i mi o nich opowiada albo pyta w jakich kategoriach to rozumieć :O Podobno nawet z Proboszczem ewangelickim i katolickim na kawe sie umawia żeby jej wytlumaczyli tajemnice biblijne :O Jak sie jej pozbyc? co zrobic zeby mnie nie nachodzila z tą Biblią?

Gość Samantamaamanta.
Proszek, ciebie tu nie prosiłam wiec spadaj :O

Gość Samantamaamanta.
Albo jak Jehowi przychodzą to ona ich wpuszcza do domu a potem przychodzi z nimi do mnie :O jakaś fanatyczka religijna.

Gość Amanta
Wytłumacz sąsiadce, że są osoby, które lepiej jej wszystko wyjaśnią, choćby właśnie ci kapłani, o których tutaj wspomniałaś.

Gość uroki życia
w czym masz problem, nie umiesz powiedzieć , co myślisz o niej . po co tu się wysmętniasz.

Gość Samantamaamanta.
Nie, ona nie jest Jehowa bo ona z Pastorem i Księdzem też sie spotyka jak mówiłam :O Znacie jakieś książki na te tematy żebym mogła jej polecić i zeby dala mi spokoj?

Gość szjkoda go
w obronie wiary http://www.slideshare.net/siloam/w-obronie-wiary-7031132 http://watchtower.org.pl/bednarski.php http://www.piotrandryszczak.pl/w_obronie_wiary.html 17.7. Uczą, że ponieważ Maryja złożyła ofiarę oczyszczenia (Łk 2:22nn.), przyznała się do grzechu Adamowego i niedoskonałości ("Prowadzenie rozmów..." s.169). Odpowiedź. Maryja wykonywała wszystko do czego zobowiązywało ją Prawo Pańskie (Łk 2:39). Tak samo postępował Jezus zrodzony pod Prawem (Ga 4:4). Chrystus nie potrzebował przyjmować chrztu Janowego, bo nie grzeszył, a jednak powiedział: "Pozwól teraz, bo tak godzi się nam wypełnić wszystko, co sprawiedliwe" Mt 3:15. Podobnie było z podatkiem na świątynię (Mt 17:24 por. Wj 30:11-16, Ne 10:33n.), którego Jezus jako Syn Boży i właściciel świątyni (Ml 3:1) nie musiał zapłacić (Mt 17:25n.), a jednak uiścił go, aby nie dać "powodu do zgorszenia" Mt 17:27. Maryja w swym uniżeniu czyniła podobnie, a ponieważ Jej bezgrzeszność nie była ogółowi znana, nie gorszyła otoczenia wypełniając w pełni Prawo Boże. Podobnie św.Paweł nawet obrzezał Tymoteusza (choć nie musiał) "ze względu na Żydów" Dz 16:3. Strażnica Nr 4, 1994 s.28 (opis ilustracji) uczy: "Złożenie po urodzeniu Jezusa ofiary za grzechy dowodzi, że Maria uznawała siebie za osobę grzeszną..."; por. Nr 22, 1994 s.30. Ten wniosek ŚJ jest naciągany, gdyż wspomniana ofiara dot. "nieczystości rytualnej" (Kpł 12:4), a nie jakiejś specjalnej grzeszności. Owszem, w Kpł 12:6 i 8 pada w niektórych przekładach słowo "grzech" (nie dot. BT i BP), ale przecież zrodzenie Syna Bożego nie mogło być poczytane Maryi jako grzech. Przekład ks.Kow w przypisie do Łk 2:22 podaje: "Maryja Panna nie była zobowiązana do złożenia ofiary oczyszczającej, bo przez narodzenie Pana Jezusa nie stała się nieczysta rytualnie. Mimo to jednak chciała, tak jak inne matki izraelskie, poddać się w pokorze ogólnemu prawu". Gdyby Maryja nie złożyła w/w ofiary to św.Paweł nie mógłby powiedzieć, że "zesłał Bóg Syna swego, zrodzonego z niewiasty, zrodzonego pod Prawem" Ga 4:4. Zresztą Łk 2:22 mówi o "ich oczyszczeniu" (Jezusa i Maryi), a to sprawia, że "ofiara za grzechy" jako motyw wizyty w świątyni, staje się dyskusyjny. Powód złożenia ofiary podaje Łk 2:23n., nie mówiąc nic o grzechu Maryi. Warto zapytać ŚJ: co było wg nich grzechem ze strony Maryi, że złożyła ofiarę po narodzeniu bezgrzesznego Jezusa? Czy jego zrodzenie? Jeśli ŚJ uważają, że słowa te oznaczają oczyszczenie Maryi z grzechu, to jak wytłumaczą to w stosunku do Jezusa, bo przecież Łk 2:22 mówi o "ich oczyszczeniu". Ciekawe, że analogicznie jak Maryi nie postawili ŚJ zarzutu Jezusowi, że przyjął chrzest, który wg Mk 1:4 i Dz 2:38 jest "na odpuszczenie grzechów". Nie jest prawdą też to, że Bóg nie mógł stworzyć bezgrzesznej Maryi. Przecież Adam i Ewa zostali stworzeni jako bezgrzeszni. Tym bardziej więc, Matkę Syna Bożego, Bóg obdarzył pełnią łaski (Łk 1:28) stwarzając Ją. Czy Maryja Matka Syna Bożego nie została przez Boga bardziej ubogacona bezgrzesznością ponad Ewę, matkę grzesznego Kaina?