Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmiana systemu edukacji

Zmiana systemu edukacji? Co myslicie?

Polecane posty

Zmienilabym system edukacji. Nie byloby czegos takiego jak zawodowka, technikum czy szkola policealna. Po prostu bylyby takie szkoly jak 7 letnia szkola podstawowa i 4 letnie liceum. Wtedy taki uczen po prostu albo poszedlby na studia albo zdal egzamin eksternistyczny dajmy na to z hotelarstwa, pedagogiki(z kazdego zawodu humanistycznego/z wyjatkiem psychologii,administracji i prawa/, artystycznego lub tytulu technika) bylyby egzaminy eksternistyczne. A jakby ktos chcial isc na studia to tylko na studia medyczne lub inzynierskie.

Gość LittleMe
Niestety nie my o tym decydujemy

w szkole podstawowej powinny być już wyłowione talenty ucznia oraz predyspozycje i jego zainteresowania - zgodnie z tym powinien być już pokierowany zgodnie z jego wolą. na odpowiedni kierunek w szkole średniej , które powinny być do tego przystosowane i uczyły by go tego , co zechce....

Moze rzeczywiscie troche idiotyczne. Lepiej byloby zrobic 8letnia szkole podstawowa jak bylo kiedys a pozniej 5letnie liceum. Wtedy czlowiek sam wybralby czy robi egzamin eksternistyczny czy studia. I po prostu jeśli ktoś by chciał zostac nauczycielem to od poniedziałku do środy miałby wykładane lekcje a w czwartek i piątek chodził by na takie kursy uczące zawodu. A po tych 5 latach zdałby egzamin eksternistyczne(którego warunkiem byłaby zdana matura).

Gość mikamikamikaaadoooo
jasne a osoba mająca 13-14 lat napewno już wie kim chce być w życiu tak? ja mając 14 lat chciałam być nauczycielką, po dwóch latach chciałam być filologiem polskim, a wylądowałam jako tłumacz języka obcego a najbardziej to bym chciała być kucharzem profesjonalnym jakby ktoś mi narzucił zawód gdy miałam 14 lat, nawet zgodnie z moją wolą to była by wtopa na całego

jasne a osoba mająca 13-14 lat napewno już wie kim chce być w życiu tak? ja mając 14 lat chciałam być nauczycielką, po dwóch latach chciałam być filologiem polskim, a wylądowałam jako tłumacz języka obcego a najbardziej to bym chciała być kucharzem profesjonalnym jakby ktoś mi narzucił zawód gdy miałam 14 lat, nawet zgodnie z moją wolą to była by wtopa na całego wiesz , dużo młodych osób nie wie co robić gdy ma ponad 20 lat , i się marnują , więc lepiej im pomóc wcześniej...każdy ma talent do jakiś rzeczy i jest on uwidoczniony w wieku nastoletnim , a że psychologia i edukacja w krajach jest na poziomie równi pochyłej , to już inny problem...:P

Gość 123456789009876543
Filozof czy historyk mialby zdawac jakies eksternistyczne egzaminy?hahahaha Tyle podsumowania twojego pomysłu:)