Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niestety.boli

Dlaczego pobolewa mnie brzuch gdy sie na nim klade?

Polecane posty

Gość niestety.boli

Hej, jestem w 17 tc. Zauwazylam,ze od paru dni pobolewa mnie brzuch gdy np. na nim sie poloze. Pepek to samo. Pojutrze wizyta u gina. A czytam, ze przyszle mamusie uwielbiaja lezec na brzuszku..ja do nich nie naleze.

Gość kładziesz się na brzuchu
i dziwisz się że cię boli??

"Czy spanie w ciąży na brzuchu może zaszkodzić dziecku - 4 miesiąc? 11 luty 2011 blondi611: Czy spanie w ciąży na brzuchu może zaszkodzić dziecku - 4 miesiąc? Odpowiedź eksperta Lekarz Aneta Zwierzchowska Witam! Lepiej nie spać w ciąży na brzuchu. Można to porównać do dźwigania ciężarów, podczas którego również występuje zwiększony nacisk na macicę i wzrost ciśnienia w jej środku, dlatego lepiej spać na boku lub, w pierwszej połowie ciąży, na plecach i nie narażać dziecka na niepotrzebny ucisk. W dalszej części ciąży głównie na lewym boku, gdyż spanie na prawym boku i na plecach powoduje ucisk żyły głównej dolnej, co może się przyczyniać do powstawania żylaków oraz niedostatecznego ukrwienia samej macicy i tym samym niedotlenienia dziecka (oczywiście nie trzeba popadać w skrajności, spanie na prawym boku czy na plecach nie spowoduje z pewnością wystąpienia poważnego zagrożenia). Pozdrawiam serdecznie!"

Gość niestety.boli
Dziekuje za wpisy..zwlaszcza od eksperta. Ostatnio przeczytalam, ze w 2 trymestrze raczej nie odczowa sie boli brzucha. Mnie pobolewa. Oby to byla rozciagajaca sie macica.

nie wiem gdzież to wyczytałaś że ciężarne uwielbiają leżeć na brzuchu? Powinno się spać tak jak to opisano w zacytowanej wypowiedzi. Brzuch w II trymestrze może pobolewać to się zdarza ale daruj sobie leżenie na brzuchu. Pomyśl jak twój ciężar ciała uciska dziecko.

Gość niestety.boli
Nie klade sie specjalnie na brzuchu. Staram sie lezec na lewym boku ale w nocy czesto zmieniam pozycje dlatego zdarza sie mi ladowac na brzuszku. Wtedy odczowam lekkie pobolewanie.

no tak napisałaś jakbyś specjalnie się kładła na brzuchu. Jeśli robisz to w nocy odruchowo to nic na to nie poradzisz. Nie wiem może taka specjalna poducha rogal między nogami pomogłaby ci i nie przekręcałabyś się na brzuch.

Gość niestety.boli
Kazde niedogodnosci zniose byleby z ciaza bylo ok. Zmartwila mnie ta sytuacja. Dlaczego boli? Przy schylaniu ostatnio rowniez nie czuje sie komfortowo. Mam nadzieje, ze to jest normalne. Jesli tak to juz nie bede narzekac. :)