Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy jest taka mozliwosc

Czy jest taka mozliwosc bym sama placila sobie ubezpieczenie zdrowotne itp?

Polecane posty

Czy jest taka mozliwosc bym sama sobie placila ubezpieczenie zdrowotne i wszystkie ubezpieczenia ktore by mi pracodawca placil. Jest taka sytuacja ze wynajmuje 33 lokali. Za jeden lokal dostaje prawie 1200 złotych. Dzisiaj myślałam żeby się wyrejestrowac z PUP bo nie chce mi sie isc do pracy.

Gość mądrala nie wiadomo skąd
ludzie czy wy nie mata telefonów w domu - zadzwoń do nfz albo zusu kurka!

Ale glupio jest mi mowic o tym w zusie, nfz czy pupie. Bo pomysla sobie ze mnie sie nie chce pracowac(co jest prawda). Myslalam ze ktos tutaj sie orientuje. Bo w mojej sytuacji po co mialabym isc do pracy.

Gość olgaola85
chcdesz placic zeby miec mozliwosc korzytsania z nfz? to co oplaca zawsze pracodawca tak? samemu jak sie placi to podobno ok 300zl mies.

Tak, chce placic po to by miec mozliwosc korzystania z nfz. I jesli sama bede sobie placila zus bedzie mi sie nalezala emerytura?

??

Gość niedlugo wrzesieNNNNNNN
moze ci oplacic maz albo rodzic

Gość ja sobie sama oplacalam
ubezpieczenie do ZUSu, kilka lat temu to bylo ponad 700 zl miesiecznie ( najniezsza stawka za calossc ubezpiecznia - emerytalne+ wypadkowe+ zdrwowtne), terz nie wiem, ile kosztuje, wesjc na strony internetowe

Gość club tropikana
tak, mozesz sobie placic też skladki emerytalne.

Gość vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
Jak ktoś zakłada działalnośc gospodarczą i przez 5 lat nie miał innej to płaci się ok 360 zł za zus i nfz

I wtedy bede mogla spokojnie korzystac z panstwowej sluzby zdrowia, bede mogla byc pewna ze bede miala emeryture oraz bede mogla spokojnie oplacac sobie zus itp. Czyli juz dzisiaj moge sie spokojnie wyrejestrowac z urzedu pracy?

Ale ja nie mam dzialalnosci gospodarczej. Ja wynajmuje lokale z ktorych mam dochod. I to jest moj dochod, jestem zarejestrowana w urzedzie pracy ale nie chce isc do pracy.

Gość dareczka z miasteczka
to już wolałabym odkładać te pieniądze na inwestycje (przyszłą emeryturę) niż płacić tym złodziejom i dostać później lub nie 600 zł emerytury, a nfz wolałabym mieć za darmo, jako bezrobotna (uezpieczona na koszt państwa)

Myślenie jak z poprzedniej epoki :o Zdrowotne jeszcze rozumiem, ale wybacz, to co najmniej głupie, by chcieć dobrowolnie wpłacać składki emerytalne do niewydolnego systemu, który niewątpliwie zbankrutuje. Przy takich dochodach w ciągu paru lat jesteś w stanie odłożyć sobie kapitał, z którego będziesz mogła korzystać jak z lokaty rentierskiej - i to już za te kilka lat, a nie po 60-tce.

Gość ksiegowa prawie
po pierwsze mając takie dochody nie masz prawa do ubezp.zdrowotnego w UP!!! Po drugie - jesli ten najem jest prowadzony stale, to Urz.Skarbowy w koncu kaze Ci zalozyc dzialalnosc i placic m.in. VAT.

Gość amalletta
ksiegowa prawie po pierwsze mając takie dochody nie masz prawa do ubezp.zdrowotnego w UP!!! Po drugie - jesli ten najem jest prowadzony stale, to Urz.Skarbowy w koncu kaze Ci zalozyc dzialalnosc i placic m.in. VAT. księgowa, nikt ci nie powiedział, że od wynajmu lokali na cele mieszkaniowe nie płaci się VAtu?