Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość debata nad sprawą tłuszczu

Powiedzcie mi, co z życia mają grubi ludzie?

Polecane posty

Gość takl tylko to samo tyczy sie w
waga w kg podzielona przez kwadrat wzrostu w m 55 / 1.7^2=

jestes ignoratnka bo zeby to sprawdzic wystarczylo 5 s kurwa studia studiami ale wykonywanie takiego zawodu to ciagłę doszkalanie sie, szukanie informacji na własna reke a nie tylko : " bo w szkole tego nie było " :O:O

Gość musisz zgolic druga teraz
a z czego mam ochlonac? :D hahahhahah :D sadzisz ze ktos sie przejmuje jakimis wirtualnymi bytami? trzeba by bylo byc totalnym idiota :D lubie wytykac ludziom niewiedze i niescislosc w dzialaniach. co z tego ze zdawalas mature z biologii, ja nie zdawalam, dietetyka nie jest w scislym kregu moich zainteresowan, ale okazuje sie ze wiem wiecej niz ty, chocby i z tym BMI.

Gość Offsett
Na końcu mej wypowiedzi zadałem takie pytanie bo obserwując wzrost otyłości szczególnie w krajach zachodniej europy czy stanach mam mimo wszystko poważne wątpliwości że tylko samo w sobie przekarmianie się jest tego główną przyczyną. Oczywiście można uznać ją i uznaje się ją za kluczową w powiązaniu z brakiem dostatecznej aktywności fizycznej czy tzw siedzącym trybem życia lecz nie uważam ażeby to była wyłączna tego przyczyną. Na wspomnianym reportażu pokazano spotkanie na szkolnej stołówce. Catering w USA jak i firmy obsługujące tego typu obiekty stoją na wysokim poziomie choć przyznam iż w ciągu ostatnich kilku lat to poszło w złym kierunku. Mam wrażenie że tam bardziej dbano o różnorodność w diecie poprzez serwowanie rozmaitych potraw prócz mięsa czy skrobi zawierających węglowodany w postaci owoców czy warzyw a dziś jak i na zachodzie europy idzie się już tylko tzw mode amplois. Czyli sposób podania. Pięknie wyglądające posiłki to chemia(na stołówce jedli właściwie elegancki wysokiej klasy ale jednak fast food)...na podstawie wiedzy medycznej dochodzę do wniosku iż mamy kilka przyczyn otyłości i mogą one występować oddzielnie jak i razem w pewnych sytuacjach. Te stanowiące największe nieszczęście i na jakie człowiek nie leczący się u lekarza nie ma poprostu wpływu to problemy hormonalne. Różnie to wygląda u kobiet czy mężczyzn. Sama cukrzyca do jakiej otyłość może prowadzić powoduje zwrotnie również nadwagę. Brak ruchu-pasywny nawykowo styl życia to przyczyną kolejna. Z nimi może występować też kompulsywne objadanie się ale bez tego co jest przy anoreksji(prowokowanie wymiotów) i to będzie miało podłoże depresyjne...chory "uczy"się rozładowywać życiowe napięcia(często ogromne w skali do osób nie mających depresji)poprzez jedzenie o różnych porach często nieregularnie wprawiając organizm w stan zakłócenia przemiany materii i z tego może czasem wynikać dużą otyłość a na sam koniec złe nawyki żywieniowe. Ale pojawia się pytanie....czy jest to tylko zwykle objadanie się? Skąd w zachodnim slangu pojawiło się pojęcie Junkie Food? To się nie bierze z powietrza. Uważam że sytuacja osób doświadczających "wiecznego życia na głodzie" jest tu zbliżona do osób przykładowo uzależnionych od alkoholu,nikotyny czy innych narkotyków. Nie wszyscy mają tendencje do takiej podatności a prawdopodobnie tyczy się ona jakichś substancji które są nagminnie dodawane do pokarmów niezależnie od tego czy serwuje się je w barze,restauracji czy kupuje się je w sklepie. Na jednego to nie działa a innych to po prostu uzależnia...uzależnienie też będzie postępować i ilości jedzenia będą się zwiększać. Tak to widzę. Myślę,że jest to kwestia oddziaływania jakichś substancji dodawanych do jedzenia które oddzialywują na repertory i podobnie jak w przypadku nikotyny nie ma woli by farmakologia poszła w kierunku ich blokady bo to się nie kalkuluje. Otyłość jest efektem brutalnego systemu nastawionego na wyzyskanie człowieka jako konsumenta. Gdy jego zdrowie w drodze konsumpcji osiąga stan krytyczny proponuje mu się "operacje" i odstawia dalej.

a co mają z życia bardzo chudzi? gruba dziewczyna znaczy tyle samo co chudy facet. Chude ręce, wąska klata, z takim strach iść na jakąś imprezę, nie obroni przed żadnym nachalnym kolesiem (a takich przecież pełno w takich miejscach).

chociaż jak wyliczac bmi to wiedza chyba juz wszysy nawet dzieciaki w szkole podstawowej, oprócz naszej margerit - studentki dietetyki :D

Tylko nauczyć się języka to jest coś więcej niż sprawdzić jak się oblicza BMI. A Dietetyka to nie tylko obliczanie BMI. Jak ktoś tu jest tępy to proszę się szerzej rozejrzeć.I odnoszę wrażenie, że konwersuję z jakąś zawistną masą, że dziewczyna się dostała na studia (wiem, że to jeszcze o niczym nie świadczy, trzeba je skończyć) ale życząc mi źle świadczy to o Was ludzie. Ja nie wiem skąd Wam się to bierze...

Gość ja pani wasza
grubasy powinni miec zakaz opuszczania domu

wyjasnie ci dlaczego sie czepiam - bo tak jak nie wyobrazam sobie by na informatyke szla osoba bez umiejetnosci zaawansowanej obslugi komputera, czy na grafike osoba bez umiejetnosci rysowania, malowania, obslugi programow graficznych, tak ciezko mi zrozumiec, ze na dieteyke chce isc taki laik

ja sie czepiam bo nie chce miec potem chojowych specjalistów w kraju ,z ktroych usług lub wiedzy bede musiała korzystac ja lub dzieci i to jeszcze za grube pieniadze

Nie tłumacz się już :) w odwrotnej sytuacji bym nie najechała na kogoś, bo ktoś idzie na dietetykę, a nie wie jak się oblicza BMI. Nie było mi to potrzebne w życiu, a poza tym szczegółem to skąd Ty masz w ogóle pojęcie co wiem innego na temat dietetyki ? No, ale nie ważne. Marnowanie mojego i Waszego czasu na jakieś sprzeczki i wyzwiska (ale akurat to tylko z Waszej strony) ;]

skoro nie wiesz takich banałów i podstaw, to mamy prawo przypuszczac, ze tych bardziej skomplikowanych zagadnien tez nie rozkminiasz. nie zazdroszcze ci, sama sie dostalam na wg mnie fajniejszy kierunek i go studiowalam, wiec nie mam czego. ale zeby cos studiowac, jakies podstawy trzeba miec. nie rozumiem, dlaczego ludzie wychodza z zalozenia, ze pojda na studia z umyslem czytym jak lza, i dopiero na studiach beda zglebiac temat. studia sa szkola wyzsza, jak cie cos tylko tak sobie interesuje, to sa szkolenia, kursy, cale mnostwo publikacji ogolnodostepnych, nie ytrzeba od razu danego kierunku studiowac.

a pod przykrywka dyplomu bedzie sie krył kretyn z wiedza gimnazjalisty , a prawdziwy specjalista zostanie odrzucony z powodu np. braku znajomosci

sorry, ale ja cie nie obrazam :OI

Mój umysł czysty jak łza to tylko Twoja teoria no i może kilku tu zebranych co im też coś nie pasi. Jeśli okaże się, że nie wyrobię to nie będzie specjalisty. Bez obaw.

nie wyzywam cie. chyba, ze tego "ignoranta" (co jest po prostu stwierdzeniem faktu) uznajesz za obraze. w sumie powinnas, skoro tematem sie interesujesz. mnie by zabolalo, gdyby ktos w mojej dziedzinie nazwal mnie ignorantem :D

Gość dfhherherhre
jak mozna nie potrafic obliczac BMI, wystarczy w google wpisac OBLICZ BMI zalosne. a potem pseudo studeci placza, ze roboty nie maja 🖐️

Gość offsett
Po co to wyliczanie bmi? Jak myślicie jakie bmi będzie miał kulturysta który przy wzroście 185cm w wielu 28lat ma 120kg masy mięśniowej a samego tłuszczu może w granicach 4% ? Będzie miał złe czy dobre bmi? Czy nie widząc człowieka możemy tak naprawdę wyliczyć skutecznie i właściwie ile jest tłuszczu w jego organizmie? Nie! To mogą dać tylko albo pomiaru fałdu czy badanie oparte na bioimpedacncji w specjalnym urządzeniu do jakiego pacjent się kładzie i na podstawie przepływu ok ładunku system wylicza ile czego w organizmie jest. Miałem znajomego który przy wzroście 190cm ważył 90kg z czego masy czystej miał 70kg i choć w ogóle nie wyglądał na osobę z nadwagą to nadwagę miał! Ot całe to bmi!

ty nie czytasz ze zrozumieniem :O w ktorym momencie bezposrednio zarzucam ci, ze masz umysl czysty jak lza?

Przejęłabym się gdyby to było poparte czymś więcej niż tylko tym, że nie wiedziałam jak się oblicza BMI. A to jest taki malutki szczególik, jak to ktoś powiedział do sprawdzenia w 5 s. Na temat mojej szerszej wiedzy nikt tu nie ma pojęcia. Akurat nie wiem jak nazwać tych co się czepiają i wymyślają całą otoczkę o specjalistach kretynach czy czymś tam jeszcze. Chyba nie ma słowa na to w słowniku, ale może za jakiś czas będzie, bo społeczność internetowa jest co raz gorsza :)

Gość Ona ma kota a
Osobiście jestem szczupła . Natomiast mam sporo grubych koleżanek i to fajne babki są . Są optymistyczne , ciepłe , zadbane , a większość ubiera sie w takich sklepach jak jak tylko większe numery kupują . Powodzenie tez maja , wielu facetów lubi puszyste panie .

nie zauważyłaś, że kilka osób się do Ciebie przyłączyło ? Nie Ty to powiedziałaś, ale ktoś tam inny i akurat tamta moja odpowiedź nie była do Ciebie :) (wiem powinnam, napisać do kogo)

do zycia umiejetnosc obliczania BMI nie jest potrzebna, ale w DIETETYCE (a zaznaczam ze to pasja jednej z interlokutorek) jest to jeden z kilku podstaowwych wyznacznikow tego, czy masa ciala jest prawidlowa. o tym ile ten wyznacznik jest w rzeczywistosci warty i jaka jest jego wymiernosc to sie nie wypowiadam, w koncu dietetyka to nie moja dziedzina, oddajmy w tej sprawie glos pasjonatce tematu :D🖐️

sorry, czytam tylko swoje posty na kafe :classic_cool:i dzisiaj wyjatkowo twoje takze :classic_cool:🖐️

Gość Offsett
Body Mass Index to nie wyrocznia. Niektórzy mogą mieć wysoko oznaczony a ich organizm będzie zupełnie sprawnie funkcjonował a inni będą mili zbyt niski a i tak będzie towarzyszyć temu nadmiar tkanki tłuszczowej. To taki tylko ogólny "informator"czy masa do wzrostu płci i wieku jest zbliżona do prawidłowej czy nie. Nic pozatym! Bmi nie da obrazu o indywidualnym stanie zdrowia i zawartości tkanki tłuszczowej ani w moim ani w twoim ani w waszych organizmach!

Dziękuję za oddanie mi głosu...A więc żegnam, bo głodna jestem, trza coś zjeść :) WREDNA, PSEUDOINTELIGENTA, MASO.

Gość odpowiedź prosta
sadło, odstraszanie ludzi potem - bo zajebiście się pocą - nawet mała czynność to kolosalny wysiłek i jeżeli kiedykolwiek to sex to na leniucha

no jasne ze BMI jest do dupy wyznacznikiem, tak naprawdę. mimo wszystko jest najpopularniejszym, najbardziej znanym, jednym z kilku, ktore razem daja jakis tam obraz. bardziej wymierne jest badanie ilosci tkanki tluszczowej. ale co ja moge wiedziec, jestem tylko pseudointeligentna masa :classic_cool:🖐️

Gość croid
odpowiedź prosta Bardzo standardowe i szablonowe widzenie osób z problemem otyłości. Piszesz o tym tak jakby to była ich wina. Twoja wypowiedź jest podwójnie zasmucająca....po pierwsze jak wyżej a po drugie dlatego że pisząc o seksie tylko w tej pozycji miałeś zapewne na myśli swoje potrzeby a nie np potrzeby potencjalnego partnera czy partnerki która może mieć taki problem.