Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak się zastanawiam

Kiedy Waszym niemowlakom zmienił się kolor oczu?

Polecane posty

Gość tak się zastanawiam

Pytanie jak w temacie.

Gość bukaaa
Tak. Syn miał niebieskie, teraz ma zielone.

Gość kasicasss
mojej córce sie nie zmieniły

Gość bukaaa
A, kiedy, przepraszam, nie umiem czytać. :( Synowi zmieniły się dość późno, miał ok. 3 lat. Nawet się dziwiłam, po kim te niebieskie oczy.

Gość tak się zastanawiam
ale kiedy się zmienił? :) Mój ma 8 miesięcy i ma ciągle niebieskie i zastanawiam się czy tak zostanie - Tata ma niebieskie, ja brązowe.

Gość bababuba
up, też jestem ciekawa

Gość mama zaraz dwojeczki
Bardzo szybko. Jak mial ok. miesiaca. Urodzil sie z oczkami takimi ciemnogranatowymi wpadajcymi w szary. Pozniej oczka zaczely zmieniac barwe w kierunku brazu i tak jak mial jakos miesiac byly juz calkiem brazowe i tak zostalo. Teraz ma 2 latka.

Gość mój 3-latek ma niebieskie
mąż ma bardzo jasne niebieskie oczy, ja bardzo ciemne brązowe

Mój syn urodził się z ciemno niebieskimi jak większość dzieci z czasem zrobiły się jasno niebieskie a od jakiś dwóch lat są zielono -szare ,syn ma 7 lat.

Gość po około 6 miesiacach
I ja i moj maz mamy oczy ciemnobrazowe a moj synek mial kilka miesiecy błekitne!! Moje kolezanki i siostry męża żartowały pytajac mnie kto tak na prawde jest ojcem- okropność!! Dziś synek ma oczy jak my :-)

Gość a to koleżanki jakieś
niedouczone i nie wiedzą, że dwoje rodziców z brązowymi oczami może mieć dziecko niebieskookie czy zielonookie?:D

Gość Mój mąż ma brązowe
i to ponoć allel dominujący . Ja mam niebieskie a nasza 6,5 miesięczna córka nadal niebieskie

Gość geny dziedziczymy
nie tylko po rodzicach, ale i po dziadkach - daje to spora wypadkowa roznych mozliwosci :)

to chyba jest powszechnie wiadomo ,że dzieci nie muszą mieć tego samego koloru oczu i włosów co rodzice ,moi synowi są blondynami ten starszy jakby siwo-srebrny ,ja jestem brunetką ,mąż szatyn moja mama jest naturalną blondynką o jasnej karnacji ,to wiadomo w kogo się w rodzili .

Gość a to koleżanki jakieś
ale każdy z nas otrzymuje od swoich rodziców 2 allele (jeden od ojca, drugi od matki) i osoba z brązowymi oczami może mieć jeden allel dominujący a drugi recesywny (albo ma dwa dominujące) w przypadku, gdy osoba ma dwa różne allele - nigdy nie wiadomo jaki allel otrzyma dziecko takiej osoby;)

Gość yghbvtfcrds
nawiązując do wypowiedzi piętro wyżej to: wszystko zależy od tego jakie alle przekazali rodzice. Bo jeśli dziedziczy po jednym od każdego z rodziców dwa różne to wiadomo że będą oczy brązowe gdyż wygrywa kolor dominujący. Wszystko zależy jaki kolor oczu mają dziadkowie i jakie geny przekazują rodzicom dziecka.

Moje dziecko po urodzeniu miało ciemno granatowe oczki a po kilku dniach kolor zaczął się stopniowo zmieniać aż po około dwóch tygodniach zrobiły się brązowe i takie już zostały :) Położna w szpitalu od razu wiedziała że będzie miał brązowe oczy :)

Każde dziecko rodzi się z granatowymi oczkami, takie też miał mój synek, po ok miesiącu kolor zaczął się zmieniać, mały ma teraz prawie 3 miesiące i szare oczka

Moja położna mówiła że jak dziecko ma mieć ciemne oczy to inaczej wyglądają :) i od razu mówiła że moje dziecko będzie miało brązowe a nie mogła tego inaczej podejrzewać bo widziała tylko mnie z niebieskimi oczami a dziecko ma oczy brązowe po ojcu :)

No właśnie mnie też uczono, że allel oczu brązowych jest dominujący, tylko że z obserwacji jakoś mi się, to nie zgadza ;), często po dziadkach dziedziczy się kolor oczu...Bo np. mój tata ma brązowe, mama ciemno zielone i tylko ja z czwórki rodzeństwa mam brązowe, dwoje ma oczy po mamie, a jeden brat jasno niebieskie (po dziadku ze strony mamy). U męża podobnie, jego tata miał brązowe i na troje rodzeństwa tylko jeden brat męża ma brązowe, znam jeszcze przypadki że jest podobnie ;). Moja koleżanka pochodząca z rodziny lekarzy twierdzi, że jak ojciec ma brązowe i córka brązowe, to na pewno on jest jej ojcem ;)

dla mojego jak miał poł roku zaczeły robic sie brazowe i tak zostało a jak sie urodził to miał niebieskie

Gość no to tak oto :
a propos wypowiedzi yghbvtfcrds to nie jest tak, że dziedziczymy bezpośrednio po dziadkach, a bezpośrednio tylko po rodzicach mój przykład: ja mam oczy BRĄZOWE mój mąż ma NIEBIESKIE nasz syn ma NIEBIESKIE z tego wynika, że ja muszę mieć allel recesywny od mojej mamy (ta ma ZIELONE oczy) i dominujący od ojca (ten ma oczy BRĄZOWE) i wniosek taki z tego, że nasz syn odziedziczył po mnie gen recesywny i po mężu gen recesywny (on musi mieć obydwa geny recesywne skoro ma niebieskie oczy) banalnie proste;) choć według wszelkich kalkulatorów przewidywania koloru oczu u mojego dziecka, mój syn miał najmniejszy procent szans na oczy w kolorze niebieskim (50% na brązowe, 20 parę % na zielone i chyba 8 % na niebieskie) a jednak je ma;)

Gość ciupdup
chcialabym miec dziecko z niebieskimi oczami i blond wlosami,jejciu ale super by bylo,ja mam ciemna karnacje,czarne wlosy i czarne oczy,moja mama jest blondynka z niebieskimi oczami wiec jest nadzieje ze moje dziecko takie bedzie hihi :P ale z mojej strony napewno nie bo mam typowo arabska urode,a maz tez ciemny bo to egipcjanin ...

migotka81>> pewnie, że allel oczu brązowych jest dominujący ale... ojciec: brązowooki może mieć jeden allel oczu niebieskich a jednen brązowych, allel oczu brązowych jest silniejszy dlatego ma oczy brązowe :P matka powiedzmy ma oczy niebieskie czyli musi mieć dwa allele oczu niebieskich Każdy z rodziców przekazuje po jednym allelu, matka może przekazać tylko allel oczu niebieskich ojeciec niebieskich bądź brązowych. Dlategog ich dziecko może mieć oczy niebieskie bądź brązowe. Powracając do tematu. Ja mam oczy zielone, mój maż szare a nasz 4-miesięczny synek narazie wciąż niebieskie.

wredzioszek, no możliwe, że tak jest...jeden z moich braci ma jasno niebieskie, choć rodzicie jak pisałam brązowe i ciemno zielone.

mój mały jako noworodek miał takie hmm..granatowe,bardzo ciemne niebieskie,jak miał około miesiąc,1,5 mca to zaczęły jaśnieć,teraz ma takie jaśniutkie niebieskie.