Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakjakjak

Chcę zmienić nazwisko dziecku . Z nazwiska ojca na moje. Jak ?

Polecane posty

Gość jakjakjak

Jw , nie mamy ślubu, uznał dziecko , rozeszlismy sie ale on nie daje na to zgdy. Mala ma rok

Gość mamusia co czeka na dzidziusia
tylko sądownie musisz mu sprawe zalożyć straszniedługo trwa wiem moj akumpel atak miała masakra ale udało jje się

Gość burka20111
ojciec musi na to wyrazic zgode.jak nie wyrazi to nie zmienisz....

Gość burka20111
tzn mozna,ale bedzie bardzo ciezko i w uzasadnionych przypadkach. tez chcialam zmienic po rozstaniu...wkurzalo mnie ze nikt nie kojarzyl mnie z moim synem po nazwisku np. przedszkole,przychodnia. ale nie udalo sie.w koncu dalam spokoj,emocje opadly.

Gość jolka jolka@ .
a jak jest w wypadku gdy dziecko nosi nazwisko matki ,amatka ma nowego partnera za ktorego wychodzi za maz -mozna zmienic dziecku z poprzedniego zwiazku na nazwisko obecnego meza matki?Musi zgodzic sie na to ojciec dziecka?mam taka sytuacje ,ale podejrzewam ze moj byly bedzie robil problemy

Gość jolka jak ty
to sobie wyobrazasz?? skoro ojciec dziecka uznal ja, dal nazwisko, to nic juz nie zrobisz...chyba, ze ojciec zrzeklby sie dziecka to wtedy twoj obecny maz musialby go uznac jako swoje dziecko i dac swoje nazwisko... nie rozumiem, jakim prawem za dzieci decydujecie, tylko dlatego bo rozstalyscie sie z ich ojcami. dziecko ma prawo miec nazwisko ojca, ma prawo wiedziec o jego istnieniu.

Gość to to to
tylko jeśli ojciec jego się zgodzi

Gość lamella
jolka nie wiem jak to zrobic, ale skoro dziecko ma i tak twoje nazwisko wiec to tlko od ciebie zalezey zeby zmienic mu na nazwisko nowego meza. ojciec dziecka nic do tego nie ma, ciekawe hmm

Gość cfcevfvwbwb
dziecku mozna zmieic nazwisko tylko w przypadku gdy ojcostwo bylo ustalane sadownie i dziecko nosilo Twoje nazwisko. najlepiej poczytaj w kodeksie rodzinnym, jakis czas temu weszly jakies zmiany w tej sprawie

Jezeli Ojciec dziecka uznal je i nosi jego nazwisko ,nie mozesz zmienic nazwiska jezeli ojciec sie nie zgadza,jedyna mozliwosc ,pozbawic ojca calkowicie praw (co trzeba uzasadnic)oraz sprawa o zaprzeczenie ojcostwa co jest absurdem ,poniewaz ojciec uznal dziecko,w zwiazku z tym ,ze wychodzisz za maz,Twoj nowy maz moglby przysposobic Twoje dziecko (adopcja)i nadac mu swoje nazwisko ,ale po uprzednich sprawacj ,o ktorych pisalam wyzej,tak wiec daj sobie spokoj ,bo to w niczym nie przeszkadza .