Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezaaapomiinajka.

Zapalenie pęcherza za granicą. . .

Polecane posty

Gość niezaaapomiinajka.

Obecnie przebywam w UK, jestem w 16tc.. Złapało mnie jakieś potworne zapalenie pęcherza:( Sikam krwią i zwijam się z bólu:( Do Polski wracam za 2 tygodnie:(nie wiem co robić... nie mam żadnych tabletek

Gość no działa też
a do lekarza w UK pójść nie możesz?

Gość niezaaapomiinajka.
Do UK przyjechałam tylko na 3 tygodnie, nie jestem tu ubezpieczona a co gorsza nie znam biegle języka...

duzo wody pij i wit.C. Jedz warzywa z wit C : papryka, pietruszka. Ja tez mam czesto zapalenia i tez sikalam krwia. Ale poszlam do lekarza i mi dal antybiotyk. Zwykle to nie sa grozne bakterie. U mnie bywa tak ze normalnie niegrozne bakterie jak jestem oslabiona zaczynaja sie namnazac i mam zapalenie.

napisz co byś chciała powiedzieć lekarzowi, może uda mi się przetłumaczyć na ang.

Gość HH 20399
kup sobie chociaż sok z żurawin trochę pomoże a w angli jest szeroko dostępny. Ale przy takich objawach to nie wiem czy nie trzeba antybiotyku.

Gość choleraaaaaaaaaaaaa
Jedz dużo witaminy C bardzo pomaga

mysle ze mozesz spokojnie isc do apteki i powiedziec ze masz: urine infection i chcesz cos bez recepty na to. I would like something without prescription for that. :P poza tym na miescie masz mase polakow i ktos moze Ci pomoc :P

Gość no działa też
szkoda że nie załatwiłaś sobie EKUZ czyli Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego w NFZ. ale może jeszcze coś się uda zrobić: "Jeżeli, z jakichkolwiek względów (np. zagubienie, kradzież karty), w czasie pobytu w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej osoba nie będzie posiadała Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego a jej stan zdrowia będzie wymagał udzielenia świadczeń niezbędnych ze wskazań medycznych, może ona wystąpić do NFZ o wystawienie jej Certyfikatu Tymczasowo Zastępującego Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego." Tutaj pełne info: http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=5

Gość niezaaapomiinajka.
Dzięki za info:) Piję dużo... wzięłam jedną tabletkę przeciwbólową ale nic nie przechodzi:( w aptece nie kupię tabletek ponieważ nie wiem co mi wolno brać a co nie... a jestem w16 tc:( Po powrocie do Polski jestem zapisana na wizytę u lekarza...

Gość niezaaapomiinajka.
witaminę C kupię:) ale dzięki za rady... a te zapalenia pęcherza są groźne dla dziecka..??

Gość pstrakokoszka
Jeśli nie możesz iść do lekarza z jakiś względów to najważniejsze by "płukac " pecherz ile się da. Przeciwzapalnie działa korzeń zwykłej pietruszki. Trzeba z 1 kg pietruszki umyć dobrze, zalać wodą i gotować aż do miękkości / tak żeby się rozpadała jak włożysz widelec. Potem przestudzić i popijać cały dzień. Działa to moczopędnie i przeciwzapalnie. Oczywiście to nie wyleczy tak ostrego stanu ale powinno ulżyć w ból i parciu. W bółu pomoże też nasiadówka w ciepłej wodzie. Pij też sok żurawinowy bo ma właściwości bakteriobójcze lub wyciąg z żurawin w kapsułkach. Zwieksza to kwasowośc moczu co zmniejsza rozwój bakterii. Może w aptece dostaniesz Bactrim lub Furaginum, oni powinni mieć coś podobnego bez recepty. Ale z pęcherzem nie ma żartów wiec po powrocie nawet jak nie będziesz miała objawów to idź szybko do lekarza. Takie zakażenie może być naprawdę grożne bo zarazki są w stanie przemieścić sie dalej - nerki, układ rodny itp. pozdrawiam

Gość pstrakokoszka
nie doczytała wcześniej że jesteś w ciąży, oczywiście żadnych leków i samodzielnie antybiotyków i jak najszybciej do lekarza. I nie za dużo wit. C czasami podrażnia pęcherz. Trzymaj się dziecko /bo ja już babcią bym mogła być/

Dziewczyno te rady sa oczywiscie dobre i mozesz je stosowac ale i tak pierwsze co powinnas zrobic to skontaktuj sie z lekarzem. Bo z zapaleniem pecherza jak sie czeka to potem sie dostaje zapalenia nerek. Wiec albo wracaj w te pedy do Polski albo idz na izbe przyjec do pobliskiego szpitala i powiedz ze jestes tu na wakacjach, do polski wracasz za dwa tygodnie ale jestes w 16 tygodniu ciazy i masz takie i takie problemy. Nikt Cie nie wygoni ani nie zje, nawet bardzo kiepska lamana angielszczyzna mozesz sie poslugiwac albo jeszcze lepiej zapisz to sobie na kartce. Przeciez w Polsce ubezpieczona jestes prawda.

Gość a powiedz
autorko a czytałaś co ci o EKUZ wrzuciłam. Jeśli nie to zobacz co robić teraz. Poszukałam ci info: "Co zrobić w przypadku, gdy potrzebuję opieki medycznej podczas pobytu w innym państwie członkowskim i nie posiadam Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego? Jeśli jest się uprawnionym do posiadania Karty, należy skontaktować się telefonicznie, faksem lub za pośrednictwem osoby pozostającej w Polsce z Oddziałem Wojewódzkim NFZ właściwym ze względu na miejsce zamieszkania. Oddział wystawi wówczas Certyfikat Tymczasowo Zastępujący Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego - papierowy dokument zastępujący EKUZ, który może zostać dostarczony pocztą lub faksem. Jeśli nie udało się Państwu uzyskać Certyfikatu, nie oznacza to, że nie zostanie udzielona niezbędna pomoc medyczna. Jednak prawdopodobnie zostaną Państwo zobowiązani do pokrycia pełnych kosztów leczenia. Należy zachować wszystkie rachunki i dowody zapłaty. Mogą Państwo sprawdzić, w jaki sposób ubiegać się o zwrot poniesionych wydatków." Dzwoń do nich to ci wystawią certyfikat. Takie problemy w ciązy to nie żarty ani czasu nie można tracić na domowe leczenie.

ej nie radzcie dziewczynie leczyc sie samej. ONA jest w cizazy, zapalenie pecherza moze byc niebezpieczne w tym stanie, na dodatek juz chyba to daleko zaszlo skoro SIKA KRWIA. Moze juz nawet ci n erki siadaja? tel w reke i dzwon do NFZ jak dziewczyny pisza a jak nie to szukaj prywatnie lekarza, niekoniecznie sa Polscy tylkoo. w jakim jestes miescie?

Gość mama zaraz dwojeczki
Musisz isc do lekarza, bo to naprawde powazna sprawa. Ja mialam zaraz po porodzie zapalenie pecherza i od razu dostalam antybiotyk mimo, ze karmilam piersia (jakis taki mi dali, ktory mozna), bo tylko antybiotyk pomaga przy zapaleniu (zapalenie pecherza jest choroba bakteryjna). Takze musisz koniecznie przejsc sie do lekarza, a te wszystkie produkty z witaminy c, soki pomaranczowe czy z zurawin (tez duzo wit.C) to mozesz stosowac, ale doraznie obok konkretnego leczenia. Tu jest przede wszystkim potrzebny lekarz.

Gość mama zaraz dwojeczki
Jesli pojdziesz do lekarza to powiedz, ze myslisz, ze masz "bladder inflammation" albo "urinary tract infection", od razu beda wiedziec o co chodzi i cie zbadaja pod tym katem.

Gość Boloblolo
W ciąży oprócz żurawiny i witaminy C (np. Prouro razem) lepiej nie ryzykować żadnych innych środków. Z ziołowymi bym nawet uważała!

Gość mamaZoooo
ja w ciąży brałam właśnie Prouro, tylko, że ja miałam za wysokie pH moczu i te kapsułki to była jakby ochrona przed zapaleniem. jak się sika krwią, to już raczej trzeba iść do lekarza - takie jest moje zdanie. tym bardziej w ciąży.

Gość poszukaj na necie
jakiejs polskiej przychodni jak jestes gdzies w wiekszym miescie bo sporo takich sie znajdzie. Lekarz zbada, wypisze recepte i wyjdzie Cie to 3 razy taniej niz tutejszy prywatny lekarz. A jak nie to dzwon do NFZ-u tak jak dziewczyny mowily wyzej i do przychodni albo na A&E

Gość najbrzydsze sa golfy
posłuchaj kaszy, one jest pielęgniarka w uk i wie co mówi ja bym poszła do szpitala do A&E (accident and emergency) nie czekaj dłużej jak sikasz krwią,potrzebujesz antybiotyku

Gość do autorki........
możesz pójść do szpitala na pewno przyjmą Cię, tylko długo się czeka w kolejce, na miejscu zrobią wszystkie badania i ewentualnie dadzą lekarstwa, znajoma miała podobną sytuację...

Gość do autorki........
dokładnie jak post wyżej. nie ryzykuj...

Gość izydorrra
Sok z zurawin? jak krew jest w moczu,a ty zwijasz sie z bolu,to nie praktykuj rad babuni,tylko w podskokach do lekarza albo na pogotowie. chyba ze chcesz dziecko stracic. Na zapalenie pecherza bierze sie antybiotyki,nic innego nie pomoze

Ja natomiast pracuje i jestem ubezpieczona w Uk, w Polsce nie a w listopadziprzyjechało do mnie pogotowie jak byłam na urlopie z tym że ja miałam zrobiona fioletową kartę do nagłych przypadków więc co innego.Ale myślę że powinnaś jechać do szpitala i być może albo da się to jakoś uregulować płatnie albo może jakoś nhs to załatwi z nfz.I na przyszłość pamiętaj o zrobieniu takiej karty dla siebie i dziecka bo nigdy nic nie wiadomo.

Gość w uk jest coś takiego jak
GUM clinic , nie sprawdzają żadnego ubezpieczenia prawda jest taka ze jak przebywasz w uk wiecej niz pół roku ubezpieczenie masz z automatu, ty nie musisz się chwalić ze przyjechałas na "wakacje" Na ogół te kliniki działają na zasadzie walk in przychodzisz i już ale musisz wiedzieć w jakich godzinach jest otwarta Uzyskasz tam pomoc zarówno w chorobach ginekologicznych jak i zwiazanych z ukł. moczowym -leki dostaniesz tam za free do ręki. Najlepiej jak wpiszesz w google GUM i twoje miasto wtedy wyświetla ci sie adres

Gość agula8
w lżejszych przypadkach-u mnie pomaga urofuraginum-w Polsce bez recepty, provag-w uk ponoc probiotyki mozna kupić w tesco i piję dużo wody.Ale krew w moczu to już powazna sprawa...

Dlatego zawsze na wakacje biorę listek urofuraginum max, żeby w razie zapalenia wystarczyło mi na siedmiodniową kurację. Nie ma co marnować sobie wakacji na bieganie co chwilę do łazienki.