Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Photo

Wywołanie zdjęcia tak, aby wyglądało na papierze identycznie jak w hd. Możliwe?

Polecane posty

Gość Photo

Mam pytanie... Mam laptopa w hd i zdjęcie zrobione zwykłym aparatem cyfrowym, po małej obróbce (zmiana kolorów) wygląda na laptopie rewelacyjnie! Jednak na normalnym monitorze, barwy są zbyt ostre, kontrast jest za duży i zdjęcie nie robi już takiego wrażenia. Czy jest możliwość wywołania zdjęcia tak, aby wyglądało na papierze identycznie jak w hd? Nie mogę nic na ten temat znaleźć :/

Przede wszystkim, rozdzielczość HD nie ma nic wspólnego z kolorami wyświetlanymi na monitorze, więc niepotrzebnie tak podkreślasz to HD - bo chyba o to HD Ci chodzi? Druga sprawa, nie jest łatwo skalibrować monitor komputera, by wyświetlał barwy poprawnie, nawet za pomocą specjalnych przyrządów. Trzecia sprawa, to LCD czy też LED, który masz w lapku jest o kant dupy jeśli chodzi o obróbkę zdjęć. Jeśli już się czymś sugerować, to proponowałbym tradycyjny monitor LCD do komputera, bo jesteś w stanie ujrzeć większą paletę barw niż na monitorze dołączonym do lapka. Zainteresuj się profilami ICC. Najlepiej skocz do jakiegoś zaufanego punktu Foto i zapytaj o to, jeśli trafisz na dobrych fachowców, to powinni Ci oni pomóc. Myślę, że będziesz musiała taki profil ICC, którego użyłaś podczas zapisu zdjęcia na swoim komputerze dostarczyć do punktu Foto. Obowiązkowa lektura: http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html

Gość HD to rozdzielczość
a nie kolory i to nawet żadna super wysoka rozdzielczość. Sprawdź balans kolorów albo inne efekty automatycznego dostosowania jakie możesz mieć włączone/wyłączone :P

Sprostowanie! profil ICC będziesz musiała zdobyć z fotolabu, a nie odwrotnie: "Żeby w ogóle myśleć o zabawie w profile ICC musimy je najpierw zdobyć, co wbrew pozorom wcale nie jest takie łatwe, gdyż pracownicy minilabów w przeważającej większości mają dość mgliste pojęcie o swojej pracy, a pytania dotyczące tak egzotycznego z ich punktu widzenia tematu, jakim jest profil barwny maszyny, którą obsługują, są przez nich traktowane jak śmierdzący bąk, od którego trzeba jak najszybciej uciekać." ;-) http://www.kalibracja.imagecenter.com.pl/monitor.htm